Iepazīstinām ar “Es atgriežos Latgalē” 3.sezonas video stāstiem – Kristīne Lipkova

2021.gada 29.novembrī Latgales plānošanas reģions (LPR) rīkoja gada nogales pasākumu remigrācijas jomā – domnīcu “Es atgriežos Latgalē“. Gatavojoties pasākumam, LPR  ir sagatavojis piecus jaunus “Es atgriežos Latgalē” 3.sezonas video stāstus par remigrantiem, kuri, atgriežoties uz dzīvi Latgalē, ir spējuši pārvarēt grūtības, krist un celties, lai ietu tālāk – lai piepildītu sapni par savu uzņēmējdarbību, pārvēršot savas aizraušanās par ikdienas darbu, kā arī pieņemot jaunus izaicinājumus profesionālajā karjerā, ģimenes dzīvē vai radošajā darbā!

Iepazīstinām ar vienu no šī gada atgriešanās stāstu varonēm – mākslinieci Kristīni Lipkovu, kura pavisam nesen – 2021.gada vasaras sākumā – pieņemot profesionālu izaicinājumu sākt strādāt Līvānu stikla un amatniecības centra izstāžu kuratores amatā, no Anglijas atgriezās Latgalē, uzsākot aktīvu un radošu darbošanos Līvānos.

Atgriežoties Latgalē, harizmātiskā māksliniece ir apņēmības pilna un plāno ne tikai veicināt savas darba vietas atpazīstamību, bet arī turpina nepārtraukti pilnveidoties un popularizē dažādas mākslinieciskas tehnikas – viena no interesantākajām ir tieši gleznošana uz ūdens jeb ebru. Šajā tehnikā māksliniece plāno visā Latgalē vadīt meistarklases, turklāt piedāvājot arī iegūt ieskatu vilnas velšanā, tehnikā ar stiklu vai arī darbā ar foamirānu.

Interesi par Kristīnes darbošanos ir izrādījuši arī vairāki mediji, šeit iespējams iepazīties ar Kristīnes atgriešanās stāstu, kas sniegta laikrakstam “Latgales Laiks”, kā arī radio SWH veidotajā raidījumā “Tikko atgriezušies”, kur Kristīne atzīst: “Atlikt uz rītdienu savas vēlmes, kur dzīvot, kā dzīvot, kāpēc dzīvot, ir muļķīgi. Jādzīvo šeit un tagad. Ja es gribu dzīvot Latvijā ir jārīkojas tagad. Ja es gribu dzīvot Austrālijā, man nav jāatliek mans ceļojums uz Austrāliju trīs gadus uz priekšu. Vienkārši jāuzsāk dzīve šobrīd. Bieži vien mēs tik ļoti skrienam, ka nekad neapzināmies, kāpēc mēs skrienam, neuzdodam sev jautājumu. Tad, kad mēs uzjautājam, “kāpēc?”, tad īstenībā tev tas nāk. Es esmu izlēmusi, ka es gribu būt laimīga katru dienu un veidot, nevis plānot desmitgadi, bet šodienu. Es gribu šodien būt laimīga.”

Atgriešanās stāsti ir tapuši Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) prioritārā pasākuma 2019.-2021. gadam “Diasporas likuma normu īstenošanai (Atbalsta pasākums remigrācijas veicināšanai “Reģionālās remigrācijas koordinators”) ietvaros. Arī 2021.gadā VARAM sadarbībā ar plānošanas reģioniem veiksmīgi turpina uzsākto darbu pie remigrācijas veicināšanas, mērķtiecīgi īstenojot projekta “Reģionālais koordinators remigrācijas veicināšanai” aktivitātes, kas paredz atbalstīt pasākumus ārvalstīs dzīvojošo tautiešu politiskai un pilsoniskai līdzdalībai, iesaistei Latvijas ekonomiskajā un kultūras dzīvē, izglītībā un zinātnē. Kopējais projekta mērķis ir palīdzēt ārvalstīs dzīvojošajiem cilvēkiem un it īpaši ģimenēm, kuras vēlas atgriezties Latvijā, sniedzot šiem cilvēkiem bezmaksas individuālas konsultācijas par sev aktuāliem jautājumiem, kas saistīti ar atgriešanos Latvijā konkrētā reģionā, izveidojot reģionālo koordinatoru tīklu.

Latgalē remigrācijas koordinatora amata pienākumus pilda Astrīda Leščinska. Ja rodas jautājumi par atgriešanās iespējām Latvijā vai nepieciešama konsultācija, lūdzam sazināties, rakstot e-pastu: astrida.lescinska@lpr.gov.lv, zvanot 65423801.