Covid-19 ierobežojumi Aglonas reliģiskajos svētkos – kas jāzina apmeklētājiem?

Jau otro gadu Vissvētākā Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki, kas ticīgos pulcē Aglonas svētvietā, norisināsies Covid-19 pandēmijas laikā. Ik gadu 14. un 15. augustā te ierodas vairāki desmiti tūkstoši svētceļnieku ne vien no Latvijas, bet arī no citām valstīm. Arī šogad Aglonas svētku norise un iespējas reliģiskos pasākumus apmeklēt klātienē būs krietni ierobežotas, vēsta portāls LSM.LV.

Šī gada svētku epidemioloģiski drošais režīms atšķirsies no pērnā gada, to Latvijas Radio intervijā sacīja Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece tiesību politikas jautājumos Laila Medina.

Salīdzinot ar 2020. gada svētkiem, kad ārtelpās varēja pulcēties līdz 3000 cilvēku, šajā gadā noteicošais būs Covid-19 sertifikāts, kas apliecinās, ka persona ir vīrusu pārslimojusi vai vakcinēta pret Covid-19, vai saņēmusi negatīvu testa rezultātu, norādīja Medina.

Visiem Aglonas svētvietas apmeklētājiem jāņem līdzi personu apliecinošs dokuments un Covid-19 sertifikāts.

Pamatprincipi šī gada pasākumos 

No 11. līdz 13. augustam Svētās mises laikā (pulksten 12.00 un 19.00) varēs pulcēties līdz 1000 cilvēku. Visiem klātesošajiem būs jāuzrāda Covid-19 sertifikāts. Tāpat būs jāuzrāda arī personu apliecinošs dokuments.

Galvenajos svētkus dievkalpojumos, 14. augustā pulksten 19.00 un 15. augustā pulksten 12.00, ir paredzēts, ka svētki notiks, sadalot Aglonas bazilikas Sakrālo laukumu divās daļās. Iecerēts, ka viena daļa būs bez cilvēku skaita ierobežojuma un tajā varēs atrasties tikai tie cilvēki, kuriem ir Covid-19 pārslimošanas vai vakcinācijas sertifikāts. Savukārt otra daļa būs noslēgta. Tajā varēs pulcēties līdz 1000 cilvēku, kuri būs saņēmuši negatīvu Covid-19 testu.

Atlikušajā laikā svētku dienās cilvēki varēs apmeklēt baziliku ierastajā kārtībā, ievērojot valstī noteiktos drošības pasākumus.

Medina skaidroja, ka ar atbildīgajiem dienestiem un katoļu baznīcu ir pārrunāts, kā notiks cilvēku sadalīšana sektoros un cilvēku plūsmas kontrole. Paredzēts, ka cilvēki Sakrālajā laukumā varēs nonākt 2 stundas pirms katra no galvenajiem svētku dievkalpojumiem.

Ierodoties bazilikā, tiem, kas nav vakcinējušies vai pārslimojuši Covid-19, ir jābūt negatīvam testam, kas jāveic ne agrāk kā 72 stundas pirms ierašanās. Līdz ar to svētku dalībniekiem ir jāizpēta, kur pa ceļam ir iespēja veikt testu, pauda Tieslietu ministrijas pārstāve.

Kontrole

Svētvietas apmeklētāju dokumentus – pasi vai eID karti un Covid-19 sertifikātu – pārbaudīs brīvprātīgie no katoļu baznīcas.

Kārtību svētku laikā uzraudzīs Zemessardze. Tikmēr Valsts policija koordinēs satiksmi. Informācija par satiksmes ierobežojumiem un organizāciju Aglonas apkārtnē būs pieejama tuvākajā laikā.

Tāpat Medina atgādināja, ka svētceļotājiem nemainīgi jāievēro visi valstī noteiktie drošības pasākumi, tostarp pulcēšanās ierobežojumi.

Savukārt attiecībā uz naktsmītnēm, kur svētceļotāji varētu apmesties ārpus bazilikas, īpaša kontrole netiks veikta. Toties naktsmītnēs pašā Aglonas bazilikā būs iespējams palikt personām, kuras ir vakcinētas un pārslimojušas Covid-19. Kopumā bazilikā paredzētas 400 vietas, bet tām savlaicīgi jāpiesakās, atklāja Medina.

Prasības garīdzniekiem 

Garīdzniekiem, kuri svētku laikā būs ciešā kontaktā ar citiem, piemēram, grēksūdzes laikā, jābūt vai nu vakcinētiem pret Covid-19, vai vīrusu pārslimojušiem. Savukārt tiem garīdzniekiem, kuri noturēs dievkalpojumus, pietiks ar negatīvu Covid-19 testu, jo šajā situācijā ir iespējams ieturēt lielāku distanci, atzīmēja Medina.

Svētkos varētu būt iespēja vakcinēties

Svētku organizatori arī apsprieduši ieceri nodrošināt iespēju vakcinēties pret Covid-19. Medina stāstīja, ka Nacionālā veselības dienesta vakcinācijas projekta nodaļas vadītāja Eva Juhņēviča paudusi gatavību, ka svētku laikā varētu tikt nodrošināta pārvietojama telts, kur apmeklētājus varētu vakcinēt. Baznīcai jāizvēlas atbilstoša vieta, un pakalpojums tiks nodrošināts, pauda Medina.

Autors: LSM ziņu redakcija, www.lsm.lv/raksts/zinas/latvija/covid-19-ierobezojumi-aglonas-religiskajos-svetkos-kas-jazina-apmekletajiem.a412989/