Breineigs garšu un sajūtu piedzīvojums Ziemeļlatgalē 28. un 29. augustā!

“Mājas kafejnīcu dienās” Ziemeļlatgalē ciemos aicina 12 kafejnīcas: Balvos, Viļakā, Rugājos, Baltinavā ir daudz brīnišķīgu jeb breineigu vietu, kurp doties un atklāt jaunas sajūtas un garšas, piedzīvot neaizmirstamas brīvdienas! 

Viesojoties šajā pusē noteikti izbaudiet ezeru viļņu šalkas, vēja mūzikas skaņas, pašceptas maizes smaržu, iemēģiniet roku audēja amatā, apciemojiet keramiķu vai metālkalēju darbnīcu, nogaršojiet ar mīlestību gatavotus lauku labumus! Nomainiet pilsētas burzmu pret lauku klusumu, atpūšoties Ziemeļlatgales brīvdienu mājās, kur nesteidzīgas dienas ir pilnas ar jaukiem pārsteigumiem!

“Mājas kafejnīcu dienās” Ziemeļlatgalē ciemos aicina 12 kafejnīcas:

Mājas kafejnīca “Elkšņos”
Dabas miera osta mājas kafejnīca “Elkšņos” Jums piedāvās iespēju uz mirkli aizbēgt no ikdienas un vairāk iepazīt dabas burvību un tās vērtīgos sniegumus. Mierīga pastaiga putnu dziesmu pavadījumā – varēs īsumā iepazīties ar mūsu pļavās un dārzā augošajiem ārstniecības augiem un to pielietojumu. Pēc nelielas pastaigas pa saimniecību, Jums tiks piedāvāta iespēja nobaudīt ēdienus, kas gatavoti no pašu audzētiem produktiem.
“Elkšņos” varēs iegādāties Arnitas labsajūtu darbnīcas gardo un ar mīlestību gatavoto produkciju – augu sīrupus, zāļu tējas, ķermeņa skrubīšus, pašceptu maizi.
28. augustā 12:00 – 17:00
* iepriekšēja pieteikšanās obligāta grupām virs 5 personām
Brīvības iela 2c,Balvi ; GPS: 57.1243332, 27.2376621
Tālr.26361594

#zeļčusola ir tekstilmākslinieces, projekta “#100dečiLatvijai” autores Anneles Slišānes Latgales lauku mājas, kas atrodas tikai pārsimt metru no Krievijas robežas un kuru skauj dabīgās pļavas un linu “mārki”. Lauku māja ir 20.gs sākumā celta Latgales zemnieku sēta, kur dzīvojamā māja un saimniecības ēkas izvietotas tradicionālajā četrstūra apbūvē, veidojot vienotu kompleksu, rada unikālu vietu svētkiem, izstādēm un dzīvošanai.
#zeļčusolā būs skatāma #100dečiLatvijai izstāde, kā arī varēs iegādāties grāmatu “#100dečiLatvijai”.
Māksliniece piedāvās aušanas meistardarbnīcu – puķu un zāļu mandalu aušanu, kā arī varēs iegādāties Anneles zeme ekoloģiski tīras rotaļlietas, austus dečus, zāļu paklājus.
28. un 29.augustā 12:00 – 20:00
Janki, Zeļči, Šķilbēnu pag., Balvu nov. , GPS: 57.01090, 27.70400
Tālr. 29754060

“Cārmyuška”
Mājas kafejnīcu “Cārmyuška” jeb no latgaliešu valodas “Pīlādzis” piedāvā Briežuciema seno amatu meistaru tematiskais ciems, rokdarbu darbnīca “Atspoles”, jo Briežuciems – tā ir vieta, kur īsteni latgaliskā vidē tiek kopti un godāti senie amati.
Improvizētā kafejnīca iekārtota pagalmā pie Briežuciema Tautas nama un notiks Briežuciema pagasta svētku laikā, jo briežciemieši ir viesmīlīgi ļaudis un ikviens te tiek gaidīts uz kopīgu lustēšanos un svētku svinēšanu latgaliskā gaisotnē.
28. augustā 14:00 – 17:00
“Gaismas” – Tautas nama pagalms, Briežuciems, Briežuciema pag., Balvu nov., GPS: 56.961761, 27.593343
Tālr. 25444621

Stabļovas ķiploks un medus”
Mājas kafejnīca “Stabļovas ķiploks un medus” ierīkota māju „Apses” pagalmā. Šīs mājas ir palikušas mantojumā no vecvecākiem un tagad tās pamazām tiek atjaunotas. Mājas kafejnīcā Jūs uzņems dvīņubrāļu – Jura un Jāņa Supu ģimenes. Viens brālis nodarbojas ar ķiploku audzēšanu, kas ir dzimtas tradīcija, otra brāļa sirdsdarbs ir bites.
Viesojoties šeit, būs iespēja:
– nogaršot dažādus ēdienus, kas gatavoti, izmantojot ķiplokus un to blakusproduktus un medu;
-iegādāties ķiplokus, ķiploku ziedkātu pesto, šī gada medu, medu šūnās;
-nesteidzīgi pavadīt laiku, apskatot Senlietu kolekciju, kurā iespēja aplūkot Upītes ciema apkārtnes savāktos darba rīkus, senos priekšmetus (ieeja par ziedojumiem).
– apmeklēt Bišu namiņš, kur ielūkoties “bišu televizorā” un smelties spēku guļot “bišu gultās” (ieeja 1 EUR);
– nofotografēties pie VAZ 21063;
– padraudzēties ar trušu ģimeni.
27. augustā 19:00 – 22:00 brīvdabas kino vakars
28.augustā un 29.augustā 12.00-16.00
* iepriekšēja pieteikšanās obligāta
“Apses”, Stabļova, Šķilbēnu pag., Balvu nov. GPS: 57.022272, 27.659626
Tālr.29326534

“Zaļais mežs”
Balvu novada Susāju pagasta Egļavā “Mežābelēs” saimnieko Aldis Pušpurs , kurš kādreizējā mežniecības ēkā ierīkojis mežsaimniecības kolekciju. Visos laikos, kad vien pieejamas ziņas par Egļavu, te ir bijusi mežsarga dzīves vieta, bet sākot ar 1925.gadu arī Egļavas mežniecības kantoris. Kopš 2008.gada šeit tiek veidots muzejs. 2014.gadā bijušās kūts telpā ierīkota daļa no tekstiliju , maizes lāpstu un maizes muldu ekspozīcijas. 2015.g. ierīkota lielākā tekstiliju un koka amatniecības priekšmetu ekspozīcija jumta stāvā. Bijušajā mežziņa dzīvojamā mājā un saimniecības ēkā atrodas šādas Latvijas mežsaimniecības un Balvu rajona teritorijā tapušo tautas mākslas priekšmetu kolekcijas. Plašāk par Egļavas mežniecības muzeju lasiet emmuzejs.lv/ un ieplānojiet viesošanos te!
28. augustā 13:00 – 18:00
* iepriekšēja pieteikšanās obligāta
“Mežābeles”, Egļava, Susāju pag., Balvu nov. LV4583, GPS: 57.17442, 27.56209
Tālr. 29243878

“Brīvupes”
Atbalsta māja “Brīvupes” ir sociālās uzņēmējdarbības vieta, kur notiek dažāda veida atbalsta pasākumiem ģimenēm ar bērniem, kur atbilstošā, klientam ērti pieejamā vidē, pieejami kanisterapijas pakalpojumi, Montesori medicīniskās pedagoģijas nodarbības un citi rehabilitāciju un attīstību veicinoši pakalpojumi bērniem no dažādām sociālajām grupām.
“Brīvupes” atrodas ainaviskā vietā mazas upītes krastā – vienu kilometru no lielceļa plūsmas un Balvu pilsētas, ar sajūtu – tepat pilsēta, bet esi laukos! Vietu sargā Dižais osis un pagalma bērzs, kur rast ēnu karstā vasaras dienā.
28. augustā mājas kafejnīcā “Brīvupes” būs plaša un daudzveidīga programma visai ģimenei – iepazīšanās ar Atbalsta māja “Brīvupes” telpām, būs radošas un sportiskas aktivitātes bērniem, garā pastaiga (8 km) ar Tutinavas ciema vēstures iepazīšanas elementiem; Jura alus stāsts ar degustāciju (3 EUR), auto kolekcijas apskate kaimiņu sētā, dienas noslēgumā – vakara baudīšana ar dzīvo mūziku – muzicēs Arnis Graps.
28.augustā 11.00 -21.00
29.augustā 12.00 – 17.00
* iepriekšēja pieteikšanās
“Brīvupes”, Tutinava, Kubulu pagasts, Balvu novads, GPS: 57.152159, 27.275212
Tālr. 28330904

Atvērt savu sirdi un prātu, pabūt dabā, apskaut senos ozolus un samīļot dzīvniekus, to visu Jums piedāvā Rančo “Ozolmājas”saimnieki! Te plašajā 8 ha teritorijā Jūs sastapsiet vairāku šķirņu ēzeļus – miniatūros, klasiskos kā filmās, garspalvainos pinkainos franču ēzeļus un pat pilnīgi baltu ēzeli albīnu, ar gaiši zilām acīm, kuru vietējie mīļi iesaukuši par tenoru izteiksmīgās un skanīgās balss dēļ, no Anglijas un Īrijas atceļojušos Īru Tinkeru šķirnes zirgus, kamieļus, Āfrikas izcelsmes savvaļas govis Watus, alpakas, kuru frizūras atgādina dažādus dzīvniekus un ir tik amizantas, ķenguru pārīti, ragainās Valles melnkakla kalnu kazas, kuras lepni stāv uz akmeņiem, Anglonūbijas garausainās kazas, kas vairāk izskatās pēc suņiem un pat pavisam maziņās pundurkaziņas, kā arī dažādu sugu aitas – no miniatūrām līdz tādām, kas pašas nomet savu kažociņu, Āfrikas strausus, Austrālijas lielākos putnus – emu un Dienvidamerikas lielākos putnus – nandu, spilgtos zili zaļos pāvus un karalisko balto pāvu pārīti, kā arī krāšņos mājas putnus: tītarus, zosis, pīles un vistiņas. Un protams truši, daudz trušu, šiem pašiem ir savs rančo, kur var iet iekšā samīļot, paglāstīt un pabarot mazos pūkaiņus.
Viesošanās Rančo “Ozolmājas” ir patīkams un sirds silts piedzīvojums ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem!
28. un 29. augustā te būs ne tikai gardi ēdieni, bet arī iespēja vizināties zirga pajūgā – to piedāvās Zirgu sēta Kapulejas no Tilžas.
28. un 29.augustā 12:00 – 17:00
Rančo “Ozolmājas”, Kārklinieki, Balvu pag., Balvu nov., GPS: 57.080831, 27.224293
Tālr. 22314805

“Skaidrītes sieri”
Balvu novada Medņevas pagastā uz mājas kafejnīcu “Skaidrītes sieri” aicina pagasta kultūras dzīves vadītāja, prasmīga saimniece Skaidrīte Šaicāne . Mājas kafejnīcā “Skaidrītes sieri” būs baudāma muzikāla un latgaliska atmosfēra, ko radīs tautas muzikanti ar ermoņikām un Medņevas etnogrāfiskais ansamblis.
Skaidrītes Šaicānes ģimenes saimniecība darbojas bioloģiski kopš 2004. gada – te aug plašs klāsts gan ar dārzeņiem, gan augļiem un ogām, ko pārstrādā gan sulās, gan ievārījumos un saldē ziemai. Saimniecībā audzē rukšus – gaļai, govis – pienam, cep pīrāgus un citus gardumus no savu vistu olām. Un kā saka pati saimniece: “dzīvojam un baudām lauku skaistumu , vienkārši un ar mīlestību, tad viss būs! “
Skanīgu un īpašu atmosfēru mājas kafejnīcā radīs tautas muzikanti ar ermoņiku spēli un Medņevas etnogrāfiskais ansamblis. Te noteikti būs gardi un lustīgi!
28. augustā 13:00-19:00
*iepriekšēja pieteikšanās
“Santa”, Medņevas pag ., Balvu nov., GPS: 57.121219, 27.642996
Tālr. 26176221

„Sieri un muzikāla atmosfēra “Siltumos””
Mājas kafejnīcas “Siltumos” Baltinavas pagasts apmeklētājiem būs iespēja nogaršot 5 veidu sierus, kas gatavoti no vietējiem piena produktiem – ar saulē kaltētiem tomātiem, dārzeņu un garšaugu maisījumu, ar riekstiem un sēklām, ar ķiplokiem un dillēm, ar ķimenēm. Saimnieces Aija Keišas māsa Anita Kaša gadu gaitā izstrādājusi savas sieru receptes, tāpēc sieri atzinīgi novērtēti gan Baltinavā, gan arī citviet Latvijā.
“Siltumu” saimniece ir muzikante – spēlē akordeonu gan ģimenes lokā, gan kapelā, tāpēc arī mājas kafejnīcas apmeklētāji tiks sagaidīti ar muzikālu pavadījumu un tradicionālajām latgaļu dziesmām. Tiem, kas zinās dziesmu vārdus- būs lieliska iespēja uzdziedāt kopā!
Kafejnīcas apmeklētājiem būs iespēja arī apskatīt saimnieces 10 gadu laikā kopto daiļdārzu, kurā raženi aug gan ziedi, gan košumkrūmi.
28. augustā 10:00-17:00
*iepriekšēja pieteikšanās obligāta.
“Siltumi”, Kaši, Baltinavas pag., Balvu nov., LV-4594, GPS: 56.936282, 27.602674
Tālr. 28384073

“Spāģi”
Mājas kafejnīca “Spāģi” ierīkota lauku saimniecībā plašā pagalmā ar piemājas dīķi. Ir āra terase un svinību zāle līdz 20 cilvēkiem, melnā (dūmu) pirts. Saimniekiem ir bišu drava un var nopirkt dažādu ziedu medu. Saimniece Valentīna Sproģe ir pavāre visu mūžu, strādājusi kafejnīcā Balvos un skolā. Patīk gatavot savam priekam un svētku reizēs lutina visu ģimeni. Tradicionālās plātsmaizes un pīrāgus cep pēc vecmammas receptēm.
Mājas kafejnīcā “Spāģi” baudiet lauku burvību un nesteidzīgu maltīti kā mājās!
28. un 29.augustā 11:00-18:00
*iepriekšēja pieteikšanās obligāta
“Spāģi”, Rugāju pag., Balvu nov., GPS: 57.044751, 27.239206
Tālr.26582144

“MāGaliņa Gordumi”

Saimniece Mārīte Slišāne aicina baudīt ēdienus ar bērnības garšu un smaržu, kuri gatavoti no pašas saimniecībā iegūtiem piena produktiem un pašas audzētiem dārzeņiem, augļiem un ogām, kā arī “laimīgo” vistu olām. Mājas kafejnīca ierīkota Upītes ciemā pie bijušās Upītes pamatskolas. Viesojoties mājas kafejnīcā “MāGaLiņa gordumi” būs iespēja iepazīt arī Upītes kultūrtelpu.
29. augustā 12:00-16:00
*iepriekšēja pieteikšanās
Upītes pamatskola, Upīte, Šķilbēnu pag., Balvu nov.,
GPS: 57.026371, 27.671760
Tālr. 27820349

Mājas kafejnīca “Rekovas Dzirnavas”
Skaistajās Rekovas dzirnavās saimnieces piedāvās pupu un zirņu kotletes, zirņu humoss, pērļu grūbu putra ar ceptiem sīpoliem, grūbu zupa ar tomātiem, kā arī auzu grūbu un pērļu grūbu desertus un pašceptu maizi.
Papildus aktivitātes piedāvājums – Pašu ražotās produkcijas tirdziņš.

Rekovas dzirnavu ēka ir vietējās nozīmes kultūras piemineklis, kas atjaunots un durvis apmeklētājiem vēra 2018. gadā. Rekovas dzirnavās var nobaudīt latgalisku maltīti no vietējiem produktiem caur senām un pavisam jaunām receptēm. Viena no galvenajām ēdienu sastāvdaļām ir vietējās zemnieku saimniecības “Kotiņi” saražotā produkcija. Īpašie ēdieni, kas te jāpagaršo ikvienam gardēdim, ir pērļu grūbas ar dažādām sezonālām garšām, zirņu burgeri, pupu kotletes un pērļu grūbu deserts. Vairāk informācijas par produktiem www.kotinuveikals.lv.

 28. un 29.augustā 10:00-17:00
*iepriekšēja pieteikšanās
Rekovas 19, Rekova, Rekovas
Dzirnavas, Šķilbēnu pag., Balvu nov.,
GPS: 57.041245, 27.614999
Tālr. 29132664
Kas ir “Mājas kafejnīcu dienas”?

Uz vienu vai divām dienām saimniecību pagalmi un citas vietas, kas ikdienā nav saistītas ar uzņēmējdarbību un ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu, pārvēršas par kafejnīcām. Interesentiem tiek piedāvāts nogaršot vietējo ēdienu, gūt lielisku garšas pieredzi, kā arī baudīt interesantu kultūras programmu. Katra lauku sēta ģimenes lokā vai/un ar draugiem sagatavo savu īpašo piedāvājumu: cienastu (plātsmaizi, kūku, sacepumu utt.) un kopā ar kafiju/tēju piedāvā apmeklētājiem. Katra saimniecība prezentē savas mājas – kafejnīcas nosaukumu, un arī piedāvātais produkts tiek pasniegts ar tam raksturīgajām kultūras īpašībām un stāstu, tiek rīkotas dažādas kultūras aktivitātes: rokdarbi, spēles, mūzikas instrumentu spēlēšanu u.c.

Papildus informācija: www.majakafejnicas.lv/ziemellatgale

Avots: Balvu novada Tūrisma informācijas centrs