“Braucit visi gostūs uz z/s “Kotiņi” – byusit porsteigti!”

8.jūlijā Facebook tiešraidē bija iespējams sekot līdzi vienpadsmitajam „Stunde Latgolys laivā” raidījumam. Šoreiz remigrācijas koordinatore Astrīda Leščinska bija aicinājusi uz sarunu vienmēr atraktīvo un pozitīvas enerģijas pilno Rolandu Keišu no Baltinavas, kurš ikdienā darbojas vienā no lielākajām zemnieku saimniecībām Latvijā – Z/S “Kotiņi”, taču brīvdienās bieži vien kļūst par atraktīvu un pieprasītu pasākumu vadītāju, kurš nevienā no vadītajiem pasākumiem nebaidās izpaust savu latgalisko identitāti!

Iepazīstinot ar savu pārstāvēto saimniecību, Rolands skatītājiem pastāstīja, ka zemnieku saimniecība “Kotiņi” atrodas pašā Latgales pierobežā – Balvu novada Šķilbēnu pagasta Rekovā, saimniecības pamatnodarbošanās ir graudkopība ar specializāciju sēklkopībā. Apsaimniekojamās zemes platība ir ap 3000 ha, no kuriem vairāk kā puse ir augstu kategoriju sertificētas sēklas lauki. Audzē kviešus, miežus, rapsi, pupas zirņus, auzas un rudzus, linus un sinepes, ražo lopbarību, spiež rapšu eļļu. Kotiņu saimnieks ir Aldis Ločmelis, kurš kopā ar tēvu saimniecību nodibināja 1992. gadā un apsēja 14 ha. 28 gadu laikā saimniecība izaugusi līdz 3000 ha un ir viena no lielākajām graudaugu un pākšaugu saimniecībām Latvijā. Saimniecībā realizēti ap 20 ES projekti. Ar ES finansējuma piesaisti atjaunotas arī skaistās Rekovas dzirnavas, kur interesenti var nogaršot Kotiņos izaudzēto izejvielu ēdienus: tur top pērļu grūbas, zirņu un pupu milti un citi brīnumi, kā arī šogad atklātajā viekaliņā iespējams iegādāties Kotiņu saimnieces ceptu, svaigu maizīti.

Tā kā Rolands Kotiņos ir gan projektu vadītājs, projektu rakstītājs, mārketinga projektu bīdītājs, gan runasvīrs un ekskursiju vadītājs, jautājām, vai var pieteikties un braukt aplūkot saimniecību, uz ko raidījuma viesis atbildēja: “Braucit visi gostūs – byusit porsteigti!”, jo Kotiņos, iepriekš piesakoties, var izbaudīt 1.-1.5h garu ekskursiju pa brīnumaini sakopto un lielo saimniecību, iepazīties ar iespaidīga izmēra tehniku (ja vien tā nav uz lauka) un netradicionāliem risinājumiem lauksaimniecībā, ko jau gadiem piekopj saimniecībā, domājot un strādājot “zaļi”. Savukārt Rekovas dzirnavās iespējams baudīt Kotiņu produktu degustāciju un ļoti gardus, tradicionālus un netradicionālus ēdienus, kā, piemēram, neticami garšīgo saldo ēdienu no saimniecībā audzētajām pērļu grūbiņām, kā arī iegādāties svaigi ceptu maizīti!

Raidījuma turpinājumā Rolands pastāstīja par savu pieredzi, uzņemot saimniecībā augsta ranga viesus, jo gandrīz visas valsts augstākās amatpersonas ir jau paviesojušās Kotiņos, citi pat vairākkārt! Arī pavisam nesen saimniecībā viesojās valdības un Pasaules Dabas fonda amatpersonas, lai saimniekam pasniegtu starptautisku apbalvojumu – “Gada lauksaimnieks Baltijas jūras reģionā” titulu kā apliecinājumu par videi un Baltijas jūrai draudzīgu lauksaimniecības praksi un iespēju šī gada rudenī pārstāvēt Latviju starptautiskā konkursā 11 Baltijas jūras reģiona valstu ietvaros.

Sarunas noslēgumā nonācām pie secinājuma, ka Latgalei, lai attīstītos, vajag jaunas, inovatīvas idejas! Arī mūsu atraktīvajam raidījuma viesim Rolandam ideju netrūkst un viņš aicina jauniešus nebaidīties – ja ir iespēja, izmēģināt pastrādāt arī ārzemēs, lai pēc tam saprastu, ka Latgale ir īstā visu iespēju zeme, – atgrieztos un darbotos tepat, dzimtajās mājās!

Un tikšanos skaistajā Latgales pierobežas saimniecībā – “Kotiņi”! Papildus informāciju par Z/S “Kotiņi” iespējams atrast www.kotinuveikals.lv/, www.facebook.com/Kotinizs, www.instagram.lv/Kotinizs

Sarunu vadīja remigrācijas koordinatore Latgalē Astrīda Leščinska!
Raidījumu cikls “Stunde Latgolys laivā” top sadarbībā ar sociālo mediju “LAIVA” un Latgales plānošanas reģionu.