Aizvadīta Diasporas latviešu valodas un kultūras skolas nometne “Hops! Un esam vasarā!”

2021.gada 20.jūnijā notika Diasporas latviešu valodas un kultūras skolas “Kāpnītes” organizētā virtuālā nometne bērniem Jāņu tradīciju garā. Virtuālā pasākuma programmā bija Līgo svētku ēdienu gatavošana kopā ar remigrācijas koordinatori Latgalē Astrīdu Leščinsku, muzicēšana kopā ar postfolkloras grupas “Rikši” vadītāju Ēriku Zepu un Līgo tradīciju apskats, panti un uzdevumi kopā ar dzejnieci un diasporas skolotāju Ingrīdu Tāraudu.
Ar Ēriku Zepu notika kopēja muzicēšana, kurš pieslēdzās nometnei no Daugavas krasta un pastāstīja, ka Latvijā ir +35! Ja nu pirmā dziesma bija vēl tāda nedroša, tad vēlāk – visi dziedāja līdzi! Ēriks pastāstīja par sevi un par vasaras saulgriežu tradīcijām, veidojot ļoti pozitīvu noskaņojumu – visi smaidīja: gan tie, kas skolasbērni, gan tie, kas pirmo reizi svinēja saulgriežu ieskandināšanu kopā ar diasporas skoliņu!
Nometnes turpinājumā Astrīda Leščinska kopā ar metiņu Damiānu gatavoja saldo ēdienu Jāņu dienas galdam – “saldo bruneti”. Gatavošanas laikā Astrīda padalījās ar savas ģimenes Jāņu dienas tradīcijām. Receptes tapšana par gardu rezultātu ritēja raiti un aizrautīgi. Tie, kas nebija paņēmuši līdzi tiešsaistē nepieciešamos piederumus un sastāvdaļas – pierakstīja recepti, uzmanīgi vēroja, lai pēc tam patstāvīgi pagatavotu šo gardo saldumu!
Ar Ingrīdu Tāraudu nometnes dalībnieki burtin būrās valodas un literatūras lietās: runāja, stāstīja, atbildēja, lasīja, sacerēja, minēja, ievietoja pazudušos vārdus, klausījās latviešu skaistāko Līgo dziesmu, zīmēja, mazliet padejoja, spēlēja Mēmo šovu! Dalībniekiem radās sajūta, ka nav starp viņiem datorekrāna, – varētu pastieptu roku un var visiem sasveicināties!
Remigrācijas koordinatore Latgalē Astrīda Leščinska no diasporas skoliņas  nometnes dalībniekiem saņēma vissirsnīgākos pateicības vārdus par saldās meistarklases vadīšanu!
Pateicamies Ingridai Tāraudai par ielūgumu un organizēto pasākumu! Dalībniekiem noteikti tā palika atmiņā un bija kā saulgriežu svētku “ieskandināšana”!
Diasporas skolas darbību līdzfinansē: