Pirmajā raidījumā “Stunde Latgolys laivā” Viļakas novadnieki!

21.01.2021. notika pirmais raidījums “Stunde Latgolys laivā”! Šoreiz stāsts bija par Viļakas novada pievilcīgumu, tūrisma iespējām un cilvēkiem, kas izvēlas dzīvot un attīstīties Latgalē. Raidījuma viesi: Santa Šmite, burbuļviesnīcas īpašniece, Viļakas novada attīstības plānošanas nodaļas projektu vadītāja un rezidences “Vecozoli” īpašnieki Rolands un Ilze Strelči. 

Santa Šmite, kas ir Viļakas fane ar sirdi un dvēseli, smēlusies dzīves pieredzi ārzemēs, tomēr savas idejas realizē tieši dzimtajā pusē Viļakā. Raidījuma gaitā izskanēja atbildes uz jautājumiem, tādiem kā, ar ko Viļaka atšķiras no citiem novadiem, kas ir tā īpašā garša? Santa tagad strādā Attīstības plānošanas nodaļā pašvaldībā, ikdienā darbojas ar projektiem. Jauniete dalījās pieredzē par studijām Amerikā, iegūto pieredzi un iemaņām ārzemēs, kas noder tagad. Kopā ar vīru Santa ir strādājusi brīvprātīgo darbu Vjetnamā, savukārt kopš 2018. gada abi ir uzsākuši Ezertūri jeb aktīvo tūrismu uz ūdens (Līdera projekts) .

  • Mobilā pirts muciņa – panorāmas skatu logs ļaus iepazīt pirts rituālus no cita skatu punkta;
  • Ģimenes sup dēlis – iespēja 6-10 personām reizē supot un baudīt ezeru;
  • 2 buru supi – inovatīvs pakalpojums Ziemeļlatgalē, iespēja izbaudīt vēju uz ezera ar burām 3m vai 5m;
  • 2 koka laivas- klasiskiem izbraucieniem Viļakas ezerā;
  • Laipiņa 12m – iespēja piekļūt ezeram jaunās vietās un pietauvot inventāru;
  • Tandēma velo – piedzīvojums uz visiem tik zināmā velosipēda, bet divatā;
  • Moduļu māja – vieta, kur satikties, atpūsties un glabāt inventāru.

Santa Šmite piedāvā naktsmītni “Million star hotel” jeb iespēju, nakšņot zem zilās debesu bļodas, gūstot pozitīvas emocijas un baudot relaksējošu atpūtu! Burbuļtelts atrodas gleznainā vietā, kur daba ir mierā un harmonijā. Uz vietas ir iespējams apmeklēt Vēršukalna kultūrvēsturisko lauku sētu, apskatīt mototrasi “Baltais briedis”, kas atrodas 400 m attālumā vai doties uz Viļaku (4km attālumā), lai peldētos vai nomakšķerētu kādu zivi Viļakas ezerā, izbaudītu aktīvo atpūtu uz ūdens vai vienkārši iepazītu senās Marienhauzenas vēsturi, apskatot salu un pilsdrupas. Muzeju un kolekciju cienītājiem ir iespēja doties  5km attālumā uz Egļevas mežniecības muzeju un 6km attālumā uz senlietu un retro motociklu kolekciju “Cīrulīši”, bet, ja gribās izbaudīt Ziemeļlatgales mieru, var vienkārši palikt burbuļtelts apkārtnē, izstaigājot pļavas un mežus, noskatoties saulrietu un saskaitot zvaigznes naktī, dzerot tīru akas ūdeni un klausoties dabā, kas pamostās ik rītu. Sīkāku informāciju par apskates objektiem, vietām, kuras izgaršot un sajust, jautāt pie S.Komanes, rakstot (sms, watsapp, facebook) vai zvanot uz iepriekš norādīto tālruni un e-pastu.

– Vietu skaits: divām personām vai nelielai ģimenei

– Nakšņošana zem klajas debess, jo burbulis ir 70% caurspīdīgs

– Vēsākām naktīm pieejams sildītājs

– Ir elektrības padeve

– Atrodas kutlūrvēsturiskajā lauku sētā “Vēršukalns”

– Miers un daba

– Ir stāvvieta mašīnai

– Mazajā burbulī pieejamas labierīcības.

Adrese: Vēršukalns, ciems Svilpova, Susāju pagasts, Viļakas novads
T: +371 26292288
komane.santa@gmail.com

facebook.com/MillionstarhotelLatgale
GPS: 57.180246, 27.628142

Savukārt rezidences “Vecozoli” īpašniek piedāvā iespēju izbaudīt lauku vidi un Ziemeļlatgali. Šajā vasarā, piesaistot “Leader” projekta finansējumu, māja ir ieguvusi paplašinājumu, iegūstot jaunu elpu. Pāris ir izveidojis biedrību “Adventure Club Žīguri”, apvienojot un piedāvājot citiem dažādus piedzīvojumus, ko iespējams izbaudīt Ziemeļlatgalē. Pirmais piedzīvojums, ir būt dabā, pastāvēt ar basām kājām zālē kaut kur meža vidū vai pļavā, šeit dzīvojot, Rolands kļuvis par mednieku.

Rezidence Stūrīšu ciemā – ideāla klusa vieta, kurā tuvākie kaimiņi atrodas 3 km attālumā, izbaudīsiet dzīvi Ziemeļlatgales laukos! Pieejams dīķis un melnā pirts. WC, duša, virtuve un grills. Vietu skaits ꟷ 8, pieejams visu gadu, 1- divvietīga gulta, 2 – vienvietīgas gultas, + 4 matrači + telšu vietas.

Piedāvā :

  • dzīvošanu tradicionālā lauku sētā
  • tradicionālo gadskārtu svētku svinēšanu
  • iespēju radīšanu apgūt tradicionālas amata prasmes
  • sezonālo dabas velšu ievākšanu un sagatavošanu (derīgu augu atpazīšana un ievākšana-ogošana, tējošana, sēņošana u.c.)
  • ar medībām un makšķerēšanu saistītu pasākumu organizēšanu
  • ēdiena gatavošanas darbnīcas, izmantojot vietējos, sezonālos produktus
  • Latgalei raksturīgās melnās jeb dūmu pirts sagatavošanu un apmeklēšanu
  • ekskursiju organizēšanu ar retro motocikliem, pajūgiem u.tml.
  • sportisku aktivitāšu rīkošanu
  • veidot starptautiskus sakarus ar līdzīga rakstura nevalstiskām organizācijām.

Adrese: “Vecozoli”, Stūrīšu ciems, Susāju pagasts, Viļakas novads
T.: +37129431236 Rolands
acz@acz.lv
GPS: 57.2306867, 27.7014296

Viļakā ir daudz ko redzēt gan vietējiem, gan viesiem:

  • 2020.gada 9.oktobrī tika atklāts pontona tilts un skatu tornis uz salu, ir uzstādīts pils makets, kas ir pozitīvi ietekmējis tūrisma plūsmu.
  • “Bišu namiņš”, ko īstenoja biškopis Jānis Supe. Tas esot īpašs relaksācijas namiņš, kur iespējams iepazīties ar bišu dzīvi (ziemas sezonā bites guļ) un to dzīvesveidu, pavadīt 2 – 3 stundas namiņā un pagulēt gultās, zem kurām iebūvētas bišu mājas, klausīties bišu sanoņā, kā arī baudīt aromterapiju (vaska un propolisa aromāts).
  • Šķilbēnu pagastā saimniecības “Vītoliņi” saimnieks Viktors Sobols tur 7 zirgus. Saimniecībā ir pieejams pakalpojums ar izjādēm un vizināšanos karietē.
  • Var doties tuvākos un tālākos pārgājienos pa dabas takām. Līdz 24. janvārim pieņem izaicinājumu “Pārgājiens Viļakas novadā”. Piemēram uz Stiglovas atsegumu teritorijā gar upes krastu apmēram 2.4 km garumā.
  • 2021.gada janvārī ir pieejamas bezmaksas vingrošanas nodarbības tiešsaistē projekta „Veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi Viļakas novadā” ietvaros. Vingrošanas treneres Linda Tokareva – Kušnere, Inga Bleidere un Iluta Balule rūpējas par iedzīvotāju izkustināšanu Kovida laikā.
  • Viļakas novada muzejs 2014.gada nogalē saņēma ļoti interesantu, savdabīgu un vērtīgu Latvijas putnu olu kolekciju, kuru vācis un sistematizējis Viļakas novadnieks Ed. Spravniks. Kolekcijā atrodas 636 Latvijas putnu olas, kā arī to papildina putnu attēli, kurus ir veidojuši latviešu bērni Toronto. Ekspozīcija tika atjaunota. Projekta realizācijas laikā tika pasūtīta jauna foto tapete, izgatavoti dažādi putnu būrīši, kā arī  jauni, moderni plaukti un vitrīnas putnu olu izvietošanai un eksponēšanai,  sagatavoti informācijas stendi par Ed.Spravniku, Viļakas novada dabu, putniem un to dzīvi, sagatavota programma skārienjūtīgam ekrānam par katru ekspozīcijas putnu (tāda kā neliela vizītkarte).
  • un vēl daudz kas cits tevi iedvesmos un pārsteigs!

Sarunu vadīja Latgales plānošanas reģiona remigrācijas koordinatore Astrīda Leščinska. Tiekamies nākošajā raidījumā 01.02.2021.!

1.Raidījums “Stunde Latgolys laivā” – VIĻAKAS novads  ir pieejams šeit