Diskusiju ciklā “Ar Eiropys tvierīni Latgolā” piedalījušās 76 komandas

Lai veicinātu jauniešu radošo domāšanu, ideju ģenerēšanas spēju, pilnveidotu prezentācijas un komunikācijas prasmes, kritisko domāšanu, kā arī veicinātu jauniešu līdzdalību sabiedrībai svarīgu jautājumu risināšanā, biedrība “Dienvidlatgales NVO atbalsta centrs” sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā, Latgales plānošanas reģionu un Daugavpils Vienības pamatskolu,  2020./2021. mācību gadā rīkoja pasākumu ciklu “Ar Eiropys tvierīni Latgolā”.

Kopumā Latgales reģionā aizvadīti jau 2 klātienes un 2 tiešsaistes pasākumi, kuros piedalījās 360 jaunieši no 76 komandām, kuras pārstāvēja 46 dažādas Latgales mācību iestādes, jauniešu biedrības un pašvaldību jauniešu IC.

Eiropas nedēļas laikā 8. un 14. maijā tiešsaistē norisinājās ceturtais pasākums, kura tēma bija Eiropas Savienības nākotne – kādā Eiropā vēlamies dzīvot mēs.

8.maija pasākumu tiešsaistē no Latgales vēstniecības GORS atklāja Dienvidlatgales NVO atbalsta centra koordinators Oskars Zuģickis un Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Petre. Pasākuma dalībnieki noklausījās Valsts prezidenta Egila Levita uzrunu Eiropas dienā.

Pasākuma turpinājumā notika paneļdiskusija, kuru vadīja Ansis Bogustovs. Latgalē un visā Latvijā atpazīstami eksperti kā Latvijas Jaunatnes padomes prezidente Ilze Bergmane, JSPA Starptautiskās sadarbības un atbalsta daļas vadītājs Nils Mosejonoks, personīgās izaugsmes trenere un līdzdalības eksperte Ieva Johansson, Rugāju novada vidusskolas 12. klases skolēns Elgars Adelčs, jauniešu biedrības “LgSC” vadītāja Edīte Husare un Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvaldes vecākā kultūras pasākumu organizatore Diāna Soldāne izrunāja dažādus jautājumus par Eiropas Savienības attīstību un perspektīvām, dažādiem atbalsta mehānismiem jauniešiem un par jauniešu redzējumu, kādā Eiropā viņi vēlas dzīvot.
Pēc diskusijas 20 komandu pārstāvjiem bija iespēja piedalīties praktiskajās apmācībās par efektīviem ideju ģenerēšanu procesiem Ņikitas Kazakeviča vadībā.

Savukārt pēc nedēļas, 14. maijā, 15 komandām, kas iesūtīja video par savu ideju īstenošanu, bija iespēja demonstrēt savus mājasdarbus žūrijai.

Izvērtējot visu ideju oriģinalitāti, atbilstību tēmai un komandas darbu, eksperti vienojās 1. vietu un 500 EUR piešķirt Rugāju novada vidusskolas komandai par ideju – Eiropas orientēšanās sacensības naktī. 2. vietu un 300 EUR savas idejas īstenošanai – foto sienas izveide skolā par sadarbību ar Eiropas valstīm – ieguva Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola „Saules skola”, bet 3. vietu un 200 EUR lielu finansējuma balvu ieguva Krāslavas Valsts ģimnāzijas jauniešu komanda, kas īstenos diskusiju ciklu “Kāpēc tā?”

Noslēdzošā diskusija, kas tiks veltīta vides tēmai, notiks rudenī.

Informācija interesentiem: Dienvidlatgales NVO atbalsta centra koordinators Oskars Zuģickis, t.: 26565858, e-pasts: oskars@nvoc.lv