Viestura Kairiša “Piļsāta pi upis”– visvairāk apmeklētā filma nedēļas nogalē Latvijā!

Nupat Latvijas kinoteātros startējušo režisora Viestura Kairiša spēlfilmu “Piļsāta pi upis / Pilsēta pie upes” pirmajās filmas izrādīšanas dienās un īpašajos seansos kopā noskatījušies jau 13 492 skatītāju; šī ir visvairāk apmeklētā filma Latvijas kinoteātros šajā nedēļas nogalē. Jaunu cilvēku attiecību stāsts uz vēsturisko notikumu fona turpina veiksmīgi uzsākto ceļu pie skatītājiem kinoteātros visā Latvijā.

Filma izpelnījusies lielu skatītāju interesi visos novados – izpārdoti seansi gan Krāslavā un Rēzeknē, gan Madonā, Siguldā un Talsos, tā apliecinot, ka Piļsāta pi upis ir dažādu vecumu skatītājus uzrunājošs universāls stāsts, jo tā centrā ir cilvēks un cilvēkam jebkuros laikos svarīgi jautājumi.

“Filmas veidotājiem un aktieriem liels prieks, ka Piļsāta pi upis, kas, līdzīgi kā baltais kuģis mūsu filmā, tagad palaista savā peldējumā, jau pirmajā nedēļas nogalē ir skatītāju novērtēta,” saka filmas producents Guntis Trekteris.

Atsauksmes par filmu sociālajos medijos un portālos:

Mīlestība no pirmā kadra. Tas retais gadījums, kad stāsts, režija, aktieru darbs un attēla izteiksmība ir vienlīdz augstā līmenī. (Vija Beinerte, LA)

Kairišam izdevies arī ar mūzikas palīdzību radīt jaunu konceptuālu pieeju vēstures atainošanai kino. Vismaz latviešu kino kontekstā, bet varbūt ne tikai. (Viktors Freibergs, FB)

Man ļoti gribētos, lai vismaz daļai no tiem skatītājiem, kas noskatījās “Dvēseļu puteni”, ienāktu prātā, ka arī šī filma ir tikpat ļoti vērta skatītāju uzmanības, ka viņa ir tikpat svarīga Latvijas kino kontekstā, Latvijas vēstures kontekstā. Ir labi, ka šīs Latvijai vēsturiski smagās tēmas var risināt dažādos veidos.” (Kristīne Matīsa, FB)

 Kairišs ir radījis savu mākslinieciski pilnvērtīgāko kinodarbu, pacēlies pāri reālistiskā vēstījuma piezemētajam apvārsnim. (Agris Redovičs, Kino Raksti)

 …  Un ir Pilsēta pie upes, kas ir tik pat šķība kā “Zeimuļs”, toties pamanāma no jebkura leņķa. Lai arī katrs leņķis vēsta ko savu, tomēr tie veido vienotu stāstu. Joprojām esmu šķībās filmas varā. Draugi, marš uz kino! (Raivis Spalvēns, FB)

Piļsāta pi upis ir attiecību stāsts uz pagājušā gadsimta 30.-40. gadu vēsturisko pārmaiņu fona. Pirmo reizi vienā Latvijas filmā ietverti daudzi un dažādi vēsturiskie notikumi, kas šajā laikā nepielūdzamā  ātrumā sekoja cits citam. Neskatoties uz dramatisko un haotisko vēsturisko situāciju, filmai ir dzīvi apliecinoša intonācija.

Galvenajās lomās filmā: Dāvis Suharevskis, Agnese Cīrule, Gundars Āboliņš, Brigita Cmuntova, Juozas Budraitis. Režisors Viesturs Kairišs filmu veido kopā ar saviem ilggadējiem radošajiem partneriem – mākslinieci Ievu Jurjāni un operatoru Gintu Bērziņu.

Filmas video rullītis: vimeo.com/373088967

BIĻETES un informācija par seansiem: pilsetapieupes.lv

Informāciju sagatavoja: Ego Media