“Šķierzlots, stuņdiņīks, kvoroba…” – diaspora min latgaliešu vārdus

30.septembrī Latgales plānošanas reģiona remigrācijas koordinatore Astrīda Leščinska piedalījās sociālā medija LAIVA* izklaidējošajā raidījumā ”Cietās zīles”, kur katru trešdienas vakaru notiek aizraujoša latgaliešu vārdu minēšana. Spēlē piedalās valstspiederīgie no dažādām pasaules malām daloties pozitīvismā un jaunu vārdu apgūšanā. Kā zināms latgaliešu valoda ir bagāta ar savu izloksni, tādus vārdus kā – “šķierzlots, stuņdiņīks, kvoroba, žņauga, vuška, beļmys ” pārzina ne katrs latgalietis.

 

Astrīda Leščinska: “Pati esmu latgaliete, tāpēc vārdus minēšanai izvēlējos vadoties pēc tā, lai tie būtu interesanti, nedzirdēti un minētājiem paliktu atmiņā. Man ir ļoti svarīgi uzturēt saikni ar diasporas pārstāvjiem, vienmēr cenšos atrast laiku, lai piedalītos viņu piedāvātajās aktivitātēs. Baložu ģimene, kura izveidoja sociālo mediju Laiva ir paraugs daudziem tautiešiem, jo mītnes valstī saglabā dzimtenes mīlestību, atrod laiku sev, ģimenei un latviešu kopienas stiprināšanas aktivitātēm.  Mēs visi esam viena tauta, kurai jāturas kopā neatkarīgi no ģeogrāfiskās atrašanās vietas. Mūsdienu tehniskie risinājumi dod mums iespēju satikties un tīkloties atrodoties vienam no otra tūkstošiem kilometru tālu.”

Pēc latgaliešu valodas minēšanas spēles dalībniekiem radās ideja tuvākajā nākotnē sarīkot nelielu pārbaudes darbiņu latgaliešu valodā, tādējādi pārbaudot vai minētie latgaliešu vārdi ir palikuši atmiņā.

*Sociālais medijs LAIVA ir Baložu ģimenes – Elīnas un Ulda kopdarbs pasaules latviešiem Facebook platformā. Projekta mērķis ir komunicēt ar latviešiem plašajā pasaulē, būt vidutājiem informācijas apmaiņā.

 

 

Aizraujošās spēles gaitu var apskatīt šeit: