Rēzeknē starptautiskā semināra laikā tapušas idejas jauniem tūrisma produktiem

Divu dienu teorētiski praktiskais seminārs “Ūdens resursi un jauno tūrismu produktu izveide. Idejas, perspektīvas un iespējamie riski” tūrisma jomas profesionāļiem un pašvaldību speciālistiem, kas izstrādā projektus tūrisma jomā, piedaloties partneriem no Pleskavas, Ostrovas un Jelgavas, norisinājās Rēzeknē 25. un 26. februārī, pateicoties pārrobežu sadarbības programmai “Latvija-Krievija” 2014.-2020. gadam.

Šis seminārs aizsāka četru semināru pavasara sesiju, kas plānoti projektā “Ūdens resursu ilgtspējīga izmantošana tūrisma attīstībai Latvijas-Krievijas robežpilsētās Rēzeknē un Ostrovā” (LV-RU-017) gan Rēzeknē, gan Ostrovā (Krievija). Viens no galvenajiem projekta mērķiem ir Rēzeknes (Rēzeknes upes) un Krievijas pilsētas Ostrovas (Veļikajas upes) ūdens resursu pārtapšana par pievilcīgām vietām ar ilgtermiņa attīstības perspektīvu. Citiem vārdiem runājot, abām upēm pilsētu robežās jākļūst gan par vietējo iedzīvotāju, gan tūristu pievilkšanas objektiem. Rēzeknieši varēs novērtēt jauno pastaigu vietu gar upi, tamdēļ tiks uzbūvēts jauns promenādes posms no Pulkveža Brieža ielas līdz Olimpiskajam centram. Turklāt upes krastā netālu no slimnīcas parādīsies atpūtai aprīkota vieta ar soliņiem, laivu piestātni un pludmali. Ostrovā pārvērtīsies Uzvaras parka daļa – tiek būvēta skaista un labiekārtota krastmala, kas, starp citu, 19. gadsimtā bija viena no šīs pilsētas vizītkartēm uz Veļikās upes. Bet, lai piesaistītu tūristus, jāizstrādā jauni tūrisma produkti, mārketinga kampaņas, jāpiedāvā interesanti pasākumi, kas tostarp ir saistīti arī ar ūdens resursiem.

Seminārā “Ūdens resursi un jauno tūrismu produktu izveide. Idejas, perspektīvas un iespējamie riski” uzaicinātie tūrisma jomas un dabas aizsardzības sfēras eksperti dalījās savā pieredzē. Piemēram, Ozolnieku novada pašvaldības Attīstības un projektu daļas vadītāja Inese Baumane pastāstīja par Zemgales ūdens resursu atjaunošanas projektu, kura laikā tika attīrītas mazās upes un Lielupe, kā arī paplašinājās pakalpojumu klāsts, kurus uzņēmēji piedāvāja ceļotājiem pa upi. Interesantas prezentācijas piedāvāja Vidzemes Vides pārvaldes reģionālās administrācijas pārstāvji, kas pārstāvēja Gaujas nacionālo parku, jo ļoti svarīgs jautājums ir balansa ievērošana starp tūrisma attīstību uz upēm un to krastos un dabas daudzveidības un apkārtējās vides tīrības saglabāšanu.

Un ja semināra pirmā diena bija teorētiska, tad otrajā semināra dienā semināra dalībnieki sadalījās komandās un biznesa treneres Vitas Barkovskas vadībā centās izģenerēt jaunas un pilnīgi nestandarta idejas tūrisma produktiem. Kā atzīmēja Rēzeknes Tūrisma attīstības centra vadītāja Jeļena Kijaško, ekspertes piedāvātās metodes bija ļoti novatoriskas un  radošas, kas komandām ļāva izstrādāt daudz kreatīvu ideju.

Nākamais seminārs tūrisma jomas profesionāļiem un pašvaldību projektu vadītājiem notiks Ostrovā 25. un 26. martā. Savukārt Rēzeknes un Ostrovas uzņēmēji, kas strādā vai vēlas izmēģināt sevi tūrisma sfērā, tiek aicināti uz semināru Rēzeknē 15.-16. aprīlī, kurā tiks prezentēti pirmā semināra dalībnieku komandas darba rezultāti. Un, kas zina, iespējams, pavisam drīz Rēzeknē parādīsies kāds pilnīgi jauns un inovatīvs tūrisma produkts, kas būs saistīts ar ūdens resursiem un kļūs par vēl vienu mūsu pilsētas “odziņu”, kas piesaistīs tūristus.

Kopējais projekta budžets – 621 021,77 eiro. Projekta līdzfinansējums no Latvijas-Krievijas pārrobežu sadarbības programmas 2014.–2020. gadam – 558 919,59 eiro.

Kontaktinformācija: projekta vadītāja Nataļja Jupatova, t. +37164607686, e-pasts: natalija.jupatova@rezekne.lv

Projekta partneri:

  • Rēzeknes pilsētas dome
  • Ostrovas rajona administrācija
  • Latvijas Lauksaimniecības Universitāte
  • Pleskavas valsts universitāte

Latvijas-Krievijas pārrobežu sadarbības programma 2014.-2020.gadam finansiāli atbalsta vienotas pārrobežu attīstības aktivitātes ar mērķi uzlabot reģionu konkurētspēju, izmantojot to potenciālu un atrašanās priekšrocības krustcelēs starp Eiropas Savienību un Krievijas Federāciju.

Programmas mājas lapa ir www.latruscbc.eu

Latvijas-Krievijas pārrobežu sadarbības programmu 2014.-2020. gadam līdzfinansē Eiropas Savienība, Latvijas Republika un Krievijas Federācija.

Šī publikācija ir sagatavota ar Latvijas-Krievijas pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020.gadam finansiālu atbalstu. Par tās saturu pilnībā atbild Rēzeknes pilsētas dome un tā var neatspoguļot Programmas, Programmas dalībvalstu Latvijas un Krievijas, kā arī Eiropas Savienības viedokli.