Papildu drošības pasākumi dievnamos ārkārtas situācijas laikā

No 9. novembra līdz 6. decembrim, lai ierobežotu vīrusa Covid-19 izplatību sabiedrībā,  Latvijā ir izsludināta ārkārtas situācija. Šajā laikā noteikti vairāki ierobežojumi, kas attiecas uz dažādiem kultūras, sabiedriskajiem, sporta pasākumiem, kā arī citām jomām. Ierobežojumi attiecas arī uz reliģiskās darbības veikšanas vietām.

Dievkalpojumi arī turpmāk varēs notikt klātienē, taču būs jāievēro papildu drošības noteikumi. Ja netiek organizēts pasākums, reliģiskās darbības veikšanas vietas (baznīcas) var būt atvērtas, sākot no pl. 6 līdz pl. 20. Vienam apmeklētājam ir jāparedz vismaz desmit kvadrātmetri no apmeklētājiem pieejamās telpu platības. Attiecīgajā vietā vienlaikus atļauts atrasties ne vairāk kā 50 % no kopējā iespējamā cilvēku skaita, ko pieļauj apmeklētājiem pieejamā telpu platība un infrastruktūra. Pie baznīcu ieejām labi redzamā vietā jāizvieto informācija, tai skaitā svešvalodās, par maksimāli pieļaujamo cilvēku skaitu, kas vienlaikus var atrasties šajā vietā.

Bērēs ir atļauts pulcēties ne vairāk kā desmit cilvēkiem vienlaikus, neskaitot personas, kas tieši saistītas ar bēru norises nodrošināšanu. Bērēs var atrasties cilvēki no vairāk nekā divām mājsaimniecībām. Savukārt svētdienas skolas nodarbības un citas apmācības, kursi var notikt attālināti. Klātienē var norisināties individuālas nodarbības vai arī nodarbības vairākām personām, kas dzīvo vienā mājsaimniecībā.

Šajās nedēļas nevar notikt kora mēģinājumu, bet kori drīkst dziedāt dievkalpojumos, ievērojot pastiprinātus drošības noteikumus.

Tāpat kā līdz šim dievnamu apmeklētājiem jāvalkā sejas un deguna aizsegi (maskas). Ir atceļami visi socializācijas pasākumi ārpus dievkalpojumiem (piemēram, agapes), jo tieši tajos saskaņā ar Tieslietu ministrijas informāciju ir konstatēti Covid-19 inficējušanās gadījumi.