Noslēdzas pārrobežu projekts “The Business of Future”

ARPC jaunatnes lietu nodaļa 2018. gadā uzsāka projekta “The Business of Future”  realizāciju, notika darbs ar partneriem aktivitāšu plānošanā un arī  tika meklēti dalībnieki projektam, triju mēnešu laikā ikvienam interesentam bija iespēja pieteikties projekta aktivitātēm. Notika vairākas tikšanās un tika nokomplektēta grupa no 15 cilvēkiem, kas visa projekta gaitā piedalījās apmācībās. Projekta dalībnieku vecums bija no 18 gadiem, bez vecuma ierobežojuma.

Projekts “The Business of Future” tika apstiprināts Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programmā 2014.- 2020. gadam. Programmas mērķis bija sekmēt programmas reģionu ilgtspējīgu sociālekonomisku attīstību, palīdzot tos padarīt konkurētspējīgākus un pievilcīgākus dzīvošanai, uzņēmējdarbībai un tūrismam.

Lietuvas un Latvijas pierobežas reģionos – Utenā un Rēzeknē – sastopas ar līdzvērtīgām problēmām uzņēmējdarbības sektorā: jauniešu bezdarbs, emigrācija un augsta līmeņa speciālistu un pakalpojumu trūkums. Utenas Biznesa informācijas centrs un Rēzeknes pilsētas pašvaldība iestāde “Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrs” sadarbojas ar mērķi risināt kopīgas problēmas: radīt darba iespējas strādāt radošo industriju jomā, kas ir vitāli svarīgas zināšanas un informācija ekonomikas attīstībai.

Projekts “The Business of Future” radīja jaunas iespējas, stiprinot uzņēmējdarbību, elektronisko komerciju, novatorisku IT tehnoloģiju. Tādēļ 30 radošo industriju pārstāvji – mākslinieki, amatnieki, dizaineri, studenti soli pa solim mācījās veidot e-biznesu.

Projekta laikā Lietuvā un Latvijā tika organizētas 4 praktiskās nodarbības, 2 mākslas gadatirgi (festivālā Seven Hills ietvaros un Utenas pilsētas svētkos) un 1 TechCamp (tehniska nometne, kad strādāja visi speciālisti). Profesionāli speciālisti dalījās savā pieredzē, kā atvērt e-veikalu, izmantojot dažādas platformas, SEO, komerciālo fotogrāfiju, mārketingu, uzņēmējdarbības apstākļus un paplašināšanu, piegādi. Rezultātā tika izveidoti 6 jauni uzņēmumi. Projekta beigās tika izveidota bezmaksas tiešsaistes e-komercijas programma, kura būs pieejama bez maksas latviešu, lietuviešu un angļu valodās.

Mācību programma no 30. aprīļa ir pieejama portālā busyfuture.eu. Projekta kopējais finansējums ir 120 721 eiro.

Vēlamies pateikties visiem, kas palīdzēja visos projekta posmos – Rēzeknes pilsētas domes Ārējo sakaru nodaļas vadītājai Nataļjai Jupatovai, domes speciālistiem, ARPC vadībai, visiem kas tika iesaistīti Utenas dalībnieku uzņemšanā Rēzeknē, Rēzeknes biznesa inkubatoram, visiem pasniedzējiem un konsultantiem, kuri palīdzēja realizēt projekta aktivitātes, kā arī liels paldies projekta dalībniekiem par atsaucību, ieguldītu darbu un lieliski pavadītu laiku projektā. Es arī novēlu katram attīstīt savas prasmes, turpināt iesākto un tiekties  uz savu sapņu sasniegšanu.

Projekta vadītāja  Eleonora Ivanova