“Meža Mackeviču” poligona attīstība iedzīvotājiem dos labāku infrastruktūru un darba vietas

Poligona “Meža Mackeviči” attīstība un turpmākā izmantošana Daugavpils novada iedzīvotājiem nesagādās būtiskas neērtības. Drīzāk tiks sakārtota gan infrastruktūra, gan radītas uzņēmējdarbības iespējas vietējiem uzņēmējiem un darba vietas iedzīvotājiem. Tā aizsardzības nozares portālam “Sargs.lv” uzsver Daugavpils novada domes un Zemessardzes 3. Latgales brigādes vadība.

Šobrīd Aizsardzības ministrija pārņēmusi virkni AS “Latvijas Valsts meži” īpašumus, lai kādreizējo padomju armijas poligonu paplašinātu no pašreizējiem 11,5 hektāriem līdz 2000 hektāriem.

Zemessardzes 3. Latgales brigādes komandieris pulkvežleitnants Gunārs Vizulis skaidro – tik liela platība vajadzīga, lai brigādes zemessargi un profesionālā dienesta karavīri beidzot varētu uzsākt ne tikai kolektīvo apmācību, bet arī trenēties kaujas šaušanā ar nesen bruņojumā saņemtajām haubicēm, nemērojot tālo ceļu līdz Ādažu poligonam, kas šobrīd ir vienīgā vieta šādiem vingrinājumiem.

“Mēs racionāli un ekonomiski domājam par attīstību. Šobrīd tie attālumi, kādi jāmēro no Latgales līdz Ādažiem, ir ārkārtīgi lieli. Ja mēs šo braukāšanu varētu būtiski samazināt, vairāk uzmanības varētu veltīt karavīru un zemessargu pārapbruņošanai un nodrošināšanai ar modernu ekipējumu, nevis tērējot naudu degvielai un transportam.”
Gunārs Vizulis
Zemessardzes 3. Latgales brigādes komandieris pulkvežleitnants Gunārs Vizulis

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka sabiedrisko apspriešanu par lokālplānojumu, kurš paredz poligona tālāko attīstību, Daugavpils novada domes izsludināja janvārī, taču tajā iezīmējās, ka apkārtnes iedzīvotājiem ir daudz jautājumu un bažu par plānoto poligona attīstību. Viens no būtiskākajiem jautājumiem – vai vietējie iedzīvotāji pēc poligona paplašināšanas tajā varēs medīt, ogot un sēņot.

Pulkvežleitnants G. Vizulis atzīst – vietējie iedzīvotāji to varēs, tiesa, laikā, kad poligonā nebūs mācību.

Tikmēr Daugavpils novada domes priekšsēdētājs Arvīds Kucins stāsta – pārsteidzošā kārtā visvairāk negatīvu viedokļu par plānoto lokālplānojuma maiņu iesniegts tieši procedūras pēdējās dienās. Iedzīvotāju attieksme domes priekšsēdētājam izrādījies nepatīkams pārsteigums.

Arvīds Kucins

“No vienas puses visi grib būt brīvi un neatkarīgi, bet no otras – lai to panāktu, kaut kas lietas labā ir jādara. Es neuzskatu, ka paplašinātais poligons būs ar kaut ko ļoti īpašs. Jā, troksnis būs. Arī es dzirdu šos blīkšķus, bet, vai tiešām ir tik traki? Brīžiem liekas, ka mēs vēlamies kaut ko sasniegt, neko nedodot pretī. [..] |Visiem kaut ko vajag, taču ne viņu nama tuvumā.”

Lai gan lokālplānojuma apspriešanai ir konsultatīvs raksturs, gan Daugavpils novada dome, gan Zemessardzes 3. Latgales brigādes vadība ir noskaņota poligona paplašināšanai saņemt vietējo iedzīvotāju piekrišanu. Dome jau pagarinājusi sabiedrisko apspriešanu līdz 24. februārim, savukārt pulkvežleitnants G. Vizulis stāsta, ka 3. Latgales brigādes zemessargi ir gatavi stāstīt ne tikai par saviem plāniem poligona paplašināšanā, bet arī par ieguvumiem vietējiem iedzīvotājiem.

Kā būtiskākie tiek minēti uz poligonu vedošā ceļa plānotā rekonstrukcija, kā arī tilta atjaunošana pār Līksnas upi, ko līdztekus zemessargiem un karavīriem varēs izmantot arī vietējie zemnieki. Tāpat plānots sakārtot meža meliorācijas sistēmu, ļaujot mežsaimniekiem palielināt kokmateriāla kvalitāti. Šie visi solījumi nav tukša runa. Ar to mēs iesim pie sabiedrības un mēģināsim atgūt tās uzticību un labvēlīgu attieksmi pret mums,” saka pulkvežleitnants G. Vizulis.

Savukārt A. Kucins cer, ka sarunās ar Aizsardzības ministriju izdosies panākt pievada izbūvi no valsts ceļa, kas vestu taisnāk uz Meža Mackeviču poligonu, kā arī īpašas trokšņu slāpējošas barjeras izveidi, lai mazinātu ieroču, īpaši lielkalibra, radīto šāvienu troksni. Tas varētu mazināt vietējo cilvēku neapmierinātību.

Tikmēr pulkvežleitnants G.Vizulis atzīst – poligona izveide sev līdzi nesīs virkni iespēju. Pirmā no tām – Daugavpils novada uzņēmēji konkursa kārtībā varēs iesaistīties ne tikai ceļa sakārtošanā un tilta atjaunošanā, bet arī paša poligona infrastruktūras izbūvē. Kad darbi būs pabeigti un poligons varēs sākt strādāt ar pilnu jaudu, iegūs gan vietējie ēdinātāji, gan darbu 3. Latgales brigādes sastāvā varēs atrast daudzi civilie speciālisti, zemessargi un profesionālā dienesta karavīri.

Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija