LPR Līvānos atklāj modernu āra trenažieru laukumu

 2020. gada 30. jūnijā jauno āra trenažieru laukumu Līvānos ar lentes griešanu  atklāja Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods, Latgales plānošanas reģiona administrācijas vadītāja Iveta Maļina-Tabūne un Latgales reģiona attīstības aģentūras direktors Māris Bozovičs. Laukumā, kas tapis Latgales plānošanas reģiona īstenotā projekta LLI-402 “Riska grupas jauniešu sociālā integrācija, balstoties uz sporta aktivitātēm” (risk-free) ietvaros, ikvienam interesentam pieejami deviņi trenažieri, kas paredzēti kāju, gurnu, roku muskulatūras un citu muskuļu grupu trenēšanai. To, kā pareizi izmantot katru no iekārtām, atklāšanas pasākumā klātesošajiem demonstrēja Līvānu Bērnu un jaunatnes sporta skolas audzēkņi, kā arī kikboksa treneris Josifs Kovči ar saviem audzēkņiem. “Līvāni pēdējā laikā arvien vairāk tiek uzskatīti par sporta pilsētu,” saka Josifs Kovči. “Mums ir daudz sporta veidu, kas attīstās augstā līmenī, piemēram, basketbols, vieglatlētika, kikbokss. Šādi laukumi, kas tiek veidoti, ir ļoti labi. Es gribētu, lai tādu būtu vairāk – dažādās vietās Līvānos.”

“Mazie laukumi jau ir visās pilsētās, bet tāds komplekss kopā – runājām, ka tādus vajag vairāk, lai var nākt kaut vai tie, kas ar sportu nodarbojas ikdienā,” savu viedokli pauž līvānietis Roberts Mālnieks. “Pašiem jau arī noderēs. Manā laikā tādu trenažieru nebija. Atceros, ka skrēju no rītiem meklēt, kur var pavingrot pēc rīta rosmes. Agrāk bija tikai tās vingrošanas sienas. Forši, prieks, ka viss attīstās.”

Vingrošanas kompleksu, kas piedāvā pievilkšanās stieņus, pakāpienus, zviedru sienas, boksa maisu turētājus un citus elementus, demonstrēja arī Līvānu sporta skolas Futbola nodaļas un Daugavpils Olimpiskā centra vingrošanas nodaļas audzēknis Ansis Oskars Smirnovs. “Man patīk, izskatās labi un forši, ir ērti vingrot. Es nodarbojos ar vingrošanu jau trīs vai četrus gadus. Tas attīsta ķermeņa muskuļus un spēku.”

Uz katra trenažiera ir izvietoti attēli ar pamācību, bet tie, kuriem ir viedtālruņi, var izmantot kodu lasītāja aplikāciju. Noskenējot uz trenažiera izvietoto kodu, telefonā var noskatīties video ar konkrētā trenažiera lietošanas instrukciju. Laukuma aprīkojums ir piemērots ne tikai profesionāliem sportistiem, bet ikvienam, kurš vēlas uzlabot vispārējo fizisko formu. “Mums patīk, ļoti forši izdomāts,” saka Anna un Ance – laukuma apmeklētājas. “Tagad Līvānos ir vieta, kur var atnākt un izbaudīt trenažierus. Domājam, ka laukumu regulāri apmeklēsim.”

Savus spēkus izmēģināja arī Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods: “Bieži kaut kas vakaros iesāpas. Tiklīdz tu pastrādā ar tādu lietu, tad vai nu sāp stipri, vai nemaz. Tāpēc vienmēr jādara ar galvu. Bet nekad nav par vēlu sākt nodarboties ar šiem trenažieriem, ņemot vērā savus gadus.”

Trenažieru iegāde un uzstādīšana finansēta no Latgales reģiona attīstības aģentūras īstenotā projekta līdzekļiem un ar pašvaldības līdzfinansējumu, un šo darbu izmaksas ir vairāk nekā 23,9 tūkstoši eiro. Uzstādīšanu veica SIA “GoPlay”. Drīzumā tiks ieklāts arī gumijotais segums, kas bija paredzēts jau iepriekš, bet darbi aizkavējušies. “Visu mēnesi mēs gaidām, kad uzņēmējs, kas ir apņēmies to izdarīt, kas ir apakšuzņēmējs, to izdarīs,” saka Andris Vaivods. “Sākumā bija vainīgs lietus, pēc tam bija sausais laiks, kad vajadzēja uzlikt, vēl vakar solīja uzlikt, bet tas nav izdarīts. Mēs uzzinājām, ka tā ir uzņēmēja darbība, viņš nonācis problēmās. Mēs, protams, atrisināsim šo jautājumu, atvainojamies iedzīvotājiem, ka nav šī seguma.”

Pagaidām pašvaldība neatklāj apakšuzņēmuma nosaukumu, jo vēl tiks skaidrots, kādēļ izveidojusies šāda situācija, bet vietvarā sola gumijoto segumu uzklāt tuvākajā laikā. Vēl nav zināms, vai darbs tiks uzticēts konkrētajam apakšuzņēmējam vai kādam citam komersantam. Gumijotā seguma iegāde un ierīkošana, kā arī veco konstrukciju demontāža, kas tika veikta pašā būvdarbu sākumā, Līvānu novada pašvaldībai izmaksā vairāk nekā 24 tūkstošus eiro.

 

 

 

Projekts LLI-402 “Riska grupas jauniešu sociālā integrācija, balstoties uz sporta aktivitātēm” (risk-free) tiek īstenots Interreg V-A Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2014. – 2020.gadam ietvaros. Šo projektu finansē Eiropas Savienība. Šis raksts ir sagatavots ar Eiropas Savienības finansiālo atbalstu. Par šī raksta saturu pilnībā atbild Latgales Plānošanas reģions, un tas nekādos apstākļos nav uzskatāms par Eiropas Savienības oficiālo nostāju.

Informācijai: Latgales plānošanas reģiona Projekta vadītāja Iluta Kriškijāne, iluta.kriskijane@lpr.gov.lv