Līvānos labiekārto degradētu teritoriju uzņēmējdarbības attīstībai

Līvānos turpinās industriālās zonas degradēto teritoriju labiekārtošana uzņēmējdarbības attīstībai. Šobrīd Līvānu siltumapgādes pakalpojumu sniedzēja – SIA “Līvānu siltums” teritorijā notiek infrastruktūras pielāgošana jaunu uzņēmumu izveidei un esošo uzņēmumu darbības paplašināšanai.
Pirms dažām nedēļām pie SIA “Līvānu siltums” vēl atradās vecās mazuta tvertnes ar mazutu. Tagad tvertnes ir demontētas, tāpat nojauktas vecās ēkas un utilizēšanai nodoti visi bīstamie atkritumi. Šobrīd turpinās demontāžas darbi. Būvdarbus objektā veic SIA “Riga Rent”. Teritorijā, kur šobrīd ir dubļi un būvgruži, nākamgad, pēc būvdarbu beigām, būs uzņēmējiem pievilcīga teritorija, kuru varēs izmantot uzņēmējdarbības attīstībai.
Plānots, ka teritorijā tiks izbūvēts nožogots laukums, kur uzņēmēji varēs celt savas novietnes un rūpniecības angārus, tāpat tas kalpos kā nokraušanas laukums. Līvānu novada pašvaldībā skaidro, ka šis Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansētais projekts tika uzsākts pirms 10 gadiem. Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods stāsta, ka process ieilga, jo konkurss tika sludināts trīs reizes: “Pirmo reizi, kad mēs konkursējām, bija pārāk liela summa, kas neiekļāvās mums piešķirtajos līdzekļos. Otrajā bija pieņemama summa, bet konkursu apstrīdēja trešā persona un pamatoti, jo projekts saistīts ar vides piesārņojumu. Trešo reizi, kad konkursā piedalījās seši pretendenti, mūsu lēmumu, kā arī Iepirkumu uzraudzības biroja lēmumu apstrīdēja vēl viens pretendents. Divus gadus visās instancēs gāja tiesas. Šobrīd mēs esam tikuši pie objekta būvniecības.”
Projekta kopējās izmaksas ir vairāk nekā 795,6 tūkstoši eiro, un paredzēts, ka laukums būs gatavs nākamajā gadā. Vienlaikus tiek īstenota nākamā kārta – jau izsludināts iepirkums par 1000 kvadrātmetru liela ražošanas angāra būvniecību netālu no šī brīža būvdarbu vietas. Savukārt tehniskā projekta izstrādes stadijā ir trešā kārta – 2500 kvadrātmetru lielas ražošanas ēkas būvniecība Līvānu industriālajā zonā.
Abas ražošanas ēkas pēc uzbūvēšanas tiks iznomātas uzņēmējiem. “Ir ļoti liela interese gan no mūsu pašu uzņēmējiem, gan no potenciālajiem investoriem, kas grib šeit ar savu ražotni nākt iekšā,” skaidro Andris Vaivods. “Esmu ticies ar interesentiem Rīgā, tāpat uzņēmēji ir bijuši un skatījušies teritoriju šeit uz vietas. Es domāju, ka būs pretendenti, kas piedalās konkursā.” Visas trīs projekta kārtas varētu noslēgties pēc aptuveni diviem gadiem, prognozē vietvarā. Plānots, ka abās ražotnēs varētu tikt radītas aptuveni 100 jaunas darba vietas.
Sandra Paegļkalne