Latvijas reģionu attīstībā ieguldīs gandrīz 12 miljonus eiro EEZ granta finansējuma

Šodien, 22. maijā, stājas spēkā Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) granta programmas “Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība” (turpmāk – programma) līgums starp Finanšu ministriju un Finanšu instrumentu komiteju, ko izveidojusi Islande, Lihtenšteina un Norvēģija.

“Atbalsts Latvijas iedzīvotājiem reģionos ir vitāli svarīgs. Īpaši tas būs nepieciešams šobrīd, kad atkopsimies no COVID-19 krīzes radītajām sekām. Kopējais programmas finansējums ir 11,8 miljoni eiro, no tiem EEZ granta finansējums 85% jeb 10 miljoni eiro un Latvijas valsts budžeta līdzfinansējums 15% jeb 1,8 miljoni eiro. Paredzēts, ka 2020. gada otrajā pusgadā tiks apstiprināti Ministru kabineta noteikumi programmas ieviešanai un izsludināti pirmie projektu konkursi, bet projektu aktivitāšu īstenošana tiks uzsākta 2021. gada vidū ,” norāda finanšu ministrs Jānis Reirs.

Līdz 2024. gada pavasarim Islande, Lihtenšteina un Norvēģija sniegs atbalstu uzņēmējdarbības vides attīstībā reģionos, veicinās labas pārvaldības principu ieviešanu Latvijas pašvaldībās. Tiks sniegts atbalsts patvēruma meklētāju integrācijai, uzlabojot infrastruktūru Ropažu pašvaldībā, kā arī atbalstīs profesionālās laikmetīgās mākslas un kultūras produktu radīšanu Latvijas reģionos.

Uzņēmējdarbības atbalstam reģionālā un vietējā līmenī tiks īstenoti pieci plānošanas reģionu projekti, kuru ietvaros tiks stiprināta Latvijas pašvaldību kapacitāte uzņēmējdarbības atbalsta un investīciju piesaistes jautājumos, kā arī sekmēta jauniešu uzņēmējdarbības attīstība reģionos. Savukārt, īstenojot neliela apjoma grantu shēmas projektu iesniegumu konkursu uzņēmēju jaunu ideju īstenošanai, tiks sniegts atbalsts nodarbinātības veicināšanai Latgales reģionā.

Labas pārvaldības jomas ietvaros tiks īstenoti divi projekti. Latvijas Pašvaldību savienība īstenos aktivitātes pašvaldību sadarbības veicināšanai un publisko pakalpojumu kvalitātes uzlabošanai, savukārt Ropažu novada pašvaldībā ciešākai patvēruma meklētāju integrācijai un daudzkultūru dialoga veidošanai tiks uzlabota sporta un brīvā laika infrastruktūra.

Profesionālās laikmetīgās mākslas un kultūras produktu radīšanai un pieejamībai Latvijas reģionos tiks organizēts atklātais projektu iesniegumu konkurss divās kārtās.

Programmas ieviešanu nodrošinās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija sadarbībā ar Kultūras ministriju. Divpusējo attiecību stiprināšanā sniegs ieguldījumu divi programmas donorvalsts partneri – Norvēģijas Vietējo un reģionālo varas iestāžu asociācija un Norvēģijas Mākslas padome.