Kvalitatīvākas izmeklēšanas un ārstēšanās iespējas Ludzas medicīnas centrā

SIA “Ludzas medicīnas centrs” ERAF projekta ietvaros ir iegādājušies vairākas jaunas medicīnas iekārtas un aprīkojumu, viena no tām ir jauna video sistēma endoskopiskām procedūrām, kas nepieciešama mazinvazīvo laparoskopisko procedūru veikšanai. 2010.gadā iegādātai laparoskopiskai iekārtai vairākas reizes bojājusies video sistēma un jau nolietojies aprīkojums, jaunai sistēmai ir būtiskas priekšrocības salīdzinot ar iepriekš izmantoto, tā nodrošina labāku attēla kvalitāti, aprīkota ar gaismas diožu (LED) gaismas avotu, kas nodrošina nemainīgu, augstas kvalitātes apgaismojumu visā lietošanas laikā, kā arī tā ir aprīkota ar moderniem digitāliem risinājumiem, kas ļauj speciālistiem kvalitatīvāk veikt operācijas ar labākiem rezultātiem, rūpīgāk izmeklēt vēdera dobuma orgānus, un ir savienojama arī ar iegādāto elektrokoagulatoru.

Funkcionālās diagnostikas kabinets tika aprīkots ar veloergometrijas sistēmu, kas ir klasiska sirds asinsvadu sistēmas veselības pārbaudes metode pieaugošas slodzes apstākļos. Ar šo metodi iespējams veikt sirds slimību primāro diagnostiku, novērtēt jau esošo koronāro slimību smaguma pakāpi, regulēt sirds slimību ārstēšanā lietojamo medikamentu efektivitāti, novērtēt fizisko toleranci un kontrolēt slimības gaitu.

Tehnoloģijas attīstās, aparatūra nolietojas, arī 2008.gadā iegādātais elektrokardiogrāfs vairs nedarbojās no akumulatora, tādēļ bija nepieciešama iekšējā akumulatora nomaiņa, elektrodi un to pievienotājkontakti nodiluši – līdz ar to veidojās „artefakti” padarot izmeklējumu neprecīzu, mazinformatīvu. Tāpēc tika iegādāts jauns elektrokardiogrāfs. Elektrokardiogrāfijas (EKG) pieraksts ir viena no nozīmīgākajām sirds izmeklēšanas metodēm. Pēc EKG var noteikt sirds veselības stāvokli un izsekot tādu slimību gaitai kā miokarda infarkts, aritmijas, vadīšanas traucējumi (blokādes), sirds mazspējas un paaugstināta asinsspiediena radītām izmaiņām. Tika iegādāts arī Ekg holteris, pareizāk sakot holteru sistēma: 2x holteri (katrs 48h ), holtera analīzes un apstrādes programmatūra, pacientu arhīva programmatūra, dators ar monitoru un printeris, pastāv datu eksportēšanas opcija, iegūto datu automātiska analizēšanas funkcija. Ekg holteris nepieciešams kardioloģiska profila pacientiem, tā ir EKG diennakts monitorēšanas metode, kas ļauj noteikt vismazākos sirds ritma un vadītspējas traucējumus, kas rodas jebkurā diennakts laikā un var būt ļoti īslaicīgi. Kā arī šo metodi rekomendē, lai noteiktu antiaritmisko preparātu un veiktās terapijas lietderību.

Lai pilnveidotu EKG tika iegādāta arī vakuuma elektrodu sistēma, kas domāta EKG elektrodu fiksēšanai uz ādas. Nav nepieciešama apmatojuma noņemšana vai gēla lietošana. Ātra uzlikšana un noņemšana neradot sāpes pacientam.

Savukārt Aprūpes nodaļas aprīkošanai ir iegādāts: asinsspiediena holteris ar programmatūru. Arteriālās hipertensijas diagnoze mūsdienās sastopama arvien biežāk un diemžēl arī gados jauniem cilvēkiem, tāpēc diagnozes precizēšanai ļoti svarīgi ir veikt 24 stundu asinsspiediena monitorēšanu. Mēdz būt arī tā saucamā „baltā halāta hipertensija”, kad pacientam, apmeklējot ārstu, vienmēr ir paaugstināts asinsspiediens, bet ikdienā, sev ierastos apstākļos, tas ir normāls. Tādos gadījumos ir mērķtiecīgi veikt 24 stundu asinsspiediena reģistrāciju.

Lai uzlabotu onkoloģisko pacientu dzīves kvalitāti aprūpes nodaļā, ir iegādāta gan neinvazīvās ventilācijas iekārta, kas nodrošina pilnvērtīgāku kardioloģisko, pulmonoloģisko pacientu aprūpi, kvalitatīvāk un efektīvāk nodrošinot organisma piesātinājumu ar skābekli, tādējādi samazinot hipoksijas, audu bojājumu un infekciju rašanās risku. Gan arī elpceļu sekrēta izvadīšanas iekārta, kas nodrošina hronisko plaušu slimnieku elpošanas funkciju saglabāšanu, veicinot krēpu atdalīšanas un HOPS un bronhiālās astmas pacientu ārstēšanā un aprūpē, kā arī ilgstoši gulošu pacientu t.sk. kardioloģisko un onkoloģisko pacientu ārstēšanā un aprūpē. Iekārta, ar kuras palīdzību iespējams izvadīt sekrētus no elpceļiem neinvazīvi, tādējādi izvairoties no komplikācijām invazīvās atsūknēšanas gadījumā. Šīm iekārtām ir izšķiroša nozīme Covid19 ar smagām formām skarto pacientu ārstēšanā un dzīvības glābšanā.

Projekta rezultātā SIA „Ludzas medicīnas centrs” tiks uzlabota izmeklējumu daudzveidība un ārstēšanās kvalitāte.

Iegādātās iekārtas ir ilgtermiņa ieguldījums SIA „Ludzas medicīnas centrs” attīstībā, uzlabojot diagnostisko bāzi, infrastruktūru un arī Ludzas novadā un blakus novados dzīvojošajiem iedzīvotājiem pieejamo pakalpojumu daudzveidību.

Projekts “Kvalitatīvu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības uzlabošana SIA “Ludzas medicīnas centrs” attīstot veselības aprūpes infrastruktūru”(Nr.9.3.2.0/18/I/013) tiek īstenots darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 9.3.2 specifiskā atbalsta mērķa “Uzlabot kvalitatīvu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, jo īpaši sociālās, teritoriālās atstumtības un nabadzības riskam pakļautajiem iedzīvotājiem, attīstot veselības aprūpes infrastruktūru 3. kārta” ietvaros ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) finansējumu.

Projektu vadītāja Ilona Mekša