Kovšu ezera parks no jauna skatupunkta

Nesen atmiņā atausa Latgales vēstniecības GORS būvniecības laiks, – tad plašsaziņas līdzekļu pārstāvjus aicināja apmeklēt objektu, lai pastāstītu par darbu gaitu, parādītu topošās lielās zāles vai Dzimtsarakstu nodaļas sienas… Atceros, kā gāju caur Festivāla parku pa pavasara dubļiem un nespēju iztēloties, ka šis betona «skelets» kādudien taps par skaistu ēku. Kāpēc to visu pēkšņi atcerējos?

Nedēļas sākumā man kā pašvaldības informatīvā izdevuma korespondentei bija iespēja apmeklēt Kovšu ezeru un savām acīm apskatīt, kā top jauna vēsture. Patlaban tur veic rakšanas un citus «netīros» darbus, un, protams, vērojot visu procesu, grūti iztēloties, ka pēc kāda laika teritorija apkārt pilsētas ezeram pārvērtīsies iecienītā pastaigu un atpūtas vietā, kā arī piesaistīs tūristus.

Mana ekskursija sākās no Ezera ielas puses. Kurš tur bijis, zina, kā tā izskatījās līdz šim. Iztiksim bez epitetiem. Man bija iespēja novērot ko leģendāru – ielu sāka asfaltēt, gaisā virmoja svaiga asfaltbetona smarža, būv-strādnieki zumēja ap asfalta ieklājēju kā bites.

Tālāk gājām uz vietu, kur ezera ziemeļrietumu daļā būs laivu piestātnes. (Starp citu, atsevišķa pateicība domes priekšsēdētāja vietniekam attīstības un investīciju jautājumos Aleksejam Stecam par šo mazo piedzīvojumu.) Pašlaik tur ir padziļināts kanāls, kas no vienas puses ir nostiprināts ar rievsienu. Netālu uz pontoniem «atpūšas» tehnika ar lielu kausu. Acīm redzot, tai vēl būs daudz darba. Līdzās laivu piestātnēm te taps arī ēka laivu inventāra uzglabāšanai, laivu nomai un to tehniskajai apkopei. Ierīkos arī infrastruktūru ērtai pieejai un piebraukšanai ar laivām: nobrauktuve, stāvvietas automašīnām ar piekabēm.

Pa labi no laivu stacijas no brikšņiem un pagaidu būvēm atbrīvota plaša teritorija kemperu zonai, ievesta grants. Administratīvā ēka un kemperu vietas izvietos rindā zonas rietumu daļā. Pārējā teritorijā paredzētas vietas teltīm un citiem atpūtniekiem, ierīkos arī peldvietu. Pretendēsim uz četrzvaigžņu kemperu zonu! Tas nozīmē, ka jāaprīko vismaz 10 vietas treileriem/kemperiem (50 procentiem vietu jāaizņem vismaz 100 kvadrātmetrus). Jāparedz arī vieta vismaz 10 teltīm (50 procentiem jāaizņem ne mazāk par 80 kvadrātmetriem). 75 procentiem treileru zonas jāaprīko ar elektrību. Jāparedz iespēja ēdiena pagatavošanai, veļas mazgāšanai un gludināšanai; jānodrošina duša, izlietne un tualete (pa vienai uz katriem 20 viesiem), sanitārais mezgls cilvēkiem ar invaliditāti. Tāpat teritorijā jāorganizē autostāvvieta un piebraucamie ceļi ar cieto segumu, lai uzņemtu smagus kemperus utt.
Pagaidām varam redzēt minētās administratīvās ēkas pamatus un komunikācijas.

Pludmales zonā pilnā sparā rit kafejnīcas būvniecība (veido betona sienas). Kafejnīca izvietosies pirmajā stāvā, būs terase, savukārt otrajā stāvā atradīsies glābēju postenis. Blakus kafejnīcai būs arī rampa ar skatu laukumu, pašlaik tiek uzstādīti balststabi. Pati pludmale būs aprīkota ar visu nepieciešamo atpūtai, volejbola un bērnu rotaļu laukums paliks ierastā vietā.

Piebraucot tuvāk ezeram no citas puses (dodoties apvedceļa virzienā), redz rievsienu, kas paredzēta krasta stiprināšanai. Šī zona kļūs par labiekārtotas krastmalas daļu ar zonu nesteidzīgai ezera ūdeņu vērošanai un piknika zonu.

Daļa ezera vēl nav apstrādāta ar tehniku, tur promenāde pārtaps par dabas taku.
***
Topošā Kovšu ezera parka galvenā «odziņa» būs viesnīcas komplekss un rekreācijas centrs (izvietosies uz pakalna). Šie objekti būs savstarpēji saistīti, bet varēs funkcionēt arī atsevišķi. Rekreācijas centra būvprojektu reali-zēs pašvaldība. Projekta kopējā vērtība – vairāk par 8 milj. eiro, pieci no tiem – ES struktūrfondu līdzfinansējums. Pašlaik projektu izskata Rēzeknes pilsētas domes Eiropas Savienības fondu integrētu teritoriālo investīciju projek-tu vērtēšanas komisija (gala lēmums jāpieņem līdz 1. jūlijam), pēc tam sekos tehniskie precizējumi, tad gala vārdu teiks Centrālā finanšu un līgumu aģentūra. Savukārt piesaistītajam investoram būs jāiegulda vismaz 5 milj. eiro viesnīcas būvniecībā. Kopumā paredzēts, ka viss komplekss nodrošinās Rēzeknē vairāk nekā 100 jaunas darbavietas.
Ielūkosimies rekreācijas centra būvprojektā. Tā būs trīsstāvu ēka. Pirmajā stāvā – reģistratūra un neliela spēļu zona bērniem, trenažieru un fitnesa zāles, ko varēs izmantot ne tikai SPA procedūru apmeklētāji. Vēl šajā stāvā būs vairākas tehniskās palīgtelpas un lifti. Viss otrais stāvs ir pilnībā paredzēts ūdens relaksācijai – baseins bērniem, džakuzi vanna, trīs saunas, divas tvaika pirtis, lielais baseins ar masāžas aprīkojumu, bārs, terase ar skatu uz ezeru (terasē – āra peldbaseins un džakuzi) utt. Trešajā stāvā plānots izvietot visas telpas SPA pakalpojumu īstenošanai (16 kabineti ar specializētu aprīkojumu), sākot ar masāžu, beidzot ar kosmetoloģijas pakalpojumiem. Turpat varēs izbaudīt tējas rituālu.

Viesnīcas komplekss – sešu stāvu ēka ar terasi un lodžijām (pieci virszemes stāvi, viens – pazemes). Būs 100 numuri, no tiem 20 – ģimenes, 76 – divvietīgi, divi luksus klases numuri, divi numuri cilvēkiem ar invaliditāti. Viesnīcā būs restorāns ar skatu uz ezeru, tā pakalpojumus varēs izmantot visi rēzeknieši. Savukārt viesnīcas klientiem līdzās visam minētajam būs pieejams arī Lobby bārs un Lounge bārs.
Numurus izvietos no 2. līdz 5. stāviem, pirmais stāvs būs daudzfunkcionāls, tur varēs rīkot konferences un dažādus pasākumus.
Likmes ir augstas, Kovšu ezera apkārtējās teritorijas labiekārtošanā ieguldīts daudz darba un pūļu. Lai viss izdodas kā plānots!

Jekaterina SMOLICKA