Kārsavā top kultūrvēstures centrs «Līču mājas»

Kārsavas novada pašvaldība jau piecus gadus centās atrast finansējumu, lai pārbūvētu vēsturisko ēku Vienības ielā un izveidotu tur kultūrvēstures centru. Ēku, kas atrodas pilsētu šķērsojošās upītes Šņitkas krastā, 1916. gadā iegādājās kārsavietis Reinholds Matīss. Tad tai tika dots poētiskais nosaukums “Līču mājas”. Vēlāk tā tika pārbūvēta par nelielu vilnas pārstrādes fabriku. Tagad ir plānots ēku pārvērst par kultūrvēstures centru.

“Kārsavas novads ir mazs, un tūristu skaits gadā svārstās līdz desmit tūkstošiem.

Lai piesaistītu tūristus tieši Kārsavas pilsētai, radās ideja par tādu kultūrvēstures centra izveidi.

Vietu, kur vienuviet varētu iepazīt Kārsavas novada vēsturi un iegūt gan tūrisma informāciju, gan arī nākotnē iegādāties vietējos darinājumus un mājražotāju produkciju. Šobrīd tiek plānotas telpas Tūrisma centram. Tā arī būs tā galvenā ieeja, pa kuru apmeklētāji varēs nokļūt izstāžu zālē. Ir paredzētas telpas arī mājražotājiem, amatniekiem un Latgalē radītām lietām,” stāsta Kārsavas novada tūrisma organizatore Inga Zagorska.

Pašlaik jau norit darbs pie tā, lai kultūrvēstures centra “Līču mājas” telpas piepildītu ar Kārsavas novada stāstu. Topošajā ekspozīcijā, kas atklās novada vēsturi no seniem laikiem līdz mūsdienām, plānots izmantot Latvijā pazīstamas muzeoloģes un domnīcas “Creative Museum” vadītājas, kārsavietes Inetas Zelčas Sīmansones vadībā tapušā rakstu krājuma “Kārsavas novads” materiālus.

“Šobrīd tiek strādāts pie pētījuma turpinājuma un top otrais rakstu krājums. Tas būs par Kārsavu 20. gadsimta otrajā pusē – par 2. pasaules karu, par padomju laika Kārsavu, par ekonomiku, sociālo dzīvi, kultūru, izglītību. Mēs esam vienojušies, ka šis krājums nebūs tikai akadēmisks pētījums, bet mēs tajā iesaistām arī vietējos iedzīvotājus. Tas nozīmē, ka paralēli akadēmiskajiem pētījumiem pētnieki uzklausīs arī vietējo iedzīvotāju stāstus un – tāpat kā pirmajā krājumā – mēs papildināsim ar bagātīgu fotomateriālu.

Es “Līču māju” redzu kā modernu informācijas centru ar profesionāliem, ieinteresētiem darbiniekiem, ko papildina augstvērtīga novada virtuālā ekspozīcija.

Es ceru, ka šajā ekspozīcijā tiks iekļauti visi pētījumi. Taču mēs saprotam, ka rakstu krājuma izveidošana ir viens un kvalitatīva ekspozīcijas satura koncepcija ir nākamais solis, kas kopā ar pašvaldību ir jāīsteno,” norāda Ineta Zelča Sīmansone.

Kā uzsver Kārsavas novada domes izpilddirektors Toms Vorkalis, ideja par bijušā vilnas pārstrādes un audumu ražošanas uzņēmuma mūra ēkas pārbūvi ir viena no Kārsavas novada pašvaldības ilgtermiņa prioritātēm, jo novadam līdz šim nav bijis telpu, kur varētu vienuviet iepazīstināt gan tūristus, gan vietējos cilvēkus ar novada vēsturi, cilvēkiem, viņu likteņstāstiem. Tajā pašā laikā izpilddirektors atzīst, ka darāmā ir daudz.

“Ēkai nav apkures, tā nav pieslēgta centrālajam ūdensvadam un kanalizācijai, nav mainīti ne logi, ne grīdas. Arī jumts ir vecs. Tā ka pārbūve skars visu ēku. Ēkai paredzēta pilna rekonstrukcija.

Mums šobrīd arī norisinās iepirkums par vēsturiskās ekspozīcijas gan dizaina, gan satura izstrādi. Mēs meklējam partnerus, kas mums, balstoties uz visu informāciju, uz visiem pētījumiem, kas mums ir, sagatavos skaistu un kvalitatīvu ekspozīciju, kas atradīsies mājas iekštelpās,” stāsta Toms Vorkalis.

“Līču mājas” rekonstrukcijas lielākās izmaksas Kārsavas pašvaldība segs no sava budžeta. Pēc iepriekšējiem aprēķiniem būvdarbiem būs nepieciešami 610 000 eiro. Projektu paredzēts īstenot divu gadu laikā. “Līču mājai” piešķirts arī novada nozīmes kultūrvēsturiskā objekta un piemiņas vietas statuss.

Autori: Iveta Čigāne (“Latvijas Radio” Latgales korespondente )