Kā pavadīt laiku ārkārtējās situācijas laikā mājās

Kultūras ministrijas (KM) iestādes no šodienas, 16. marta, uzsāk informatīvu kampaņu #Ēkultūra, aicinot iedzīvotājus ārkārtējās situācijas laikā visdažādākās kultūras norises izbaudīt virtuāli, savukārt kultūras jomā pieejamos e-pakalpojumus saņemt attālināti, iestādes klātienē neapmeklējot.

Vairāk nekā 200 filmu Latvijas Nacionālā kino centra uzturētajā vietnē www.filmas.lv, virtuāla 360◦ tūre Rundāles pils dārzā un pils iekštelpās, ducis operas izrāžu, ko Latvijas Nacionālā opera un balets piedāvās izbaudīt neklātienē, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja mobilā lietotne pastāvīgo ekspozīciju izzināšanai, Rīgas cirka vēstures audiostāsti, Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes “Pieminekļu saraksts,” kurā uzzināt vai tuvākajā apkārtnē atrodas kāds aizsargājams kultūras piemineklis, Latvijas Nacionālā arhīva audiovizuālā, skaņas un foto mantojuma iepazīšanai – „RedziDzirdiLatviju,” 99 mākslas un kultūras vērtības, par kurām Latvijas Nacionālā bibliotēka stāsta Kultūras kanonā, Kultūras informācijas sistēmu centra runas atpazīšanas un mašīntulkošanas rīks hugo.lv un 3td e-GRĀMATU bibliotēka, Latvijas Nacionālā kultūras centra apkopotais latviešu skatuviskās tautas dejas zelta fonds, virtuālie stāsti par Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājuma priekšmetiem – šie ir tikai daži no informatīvās kampaņas #Ēkultūra piemēriem.

“Šobrīd, kad ir strauji mainījies iedzīvotāju ikdienas ritms, tieši kultūras pieejamība katram savās mājās var kļūt būtiska mūsu ikdienā, tāpēc esam apkopojuši valsts kultūras iestāžu digitālos resursus un informāciju par e-pakalpojumiem, lai piedāvātu zem #Ēkultūra mirkļbirkas. Esmu gandarīts, ka virkne radošo personību jau uzsākusi lieliskas iniciatīvas sociālajos tīklos. Aicinu tai aktīvi pievienoties visus nevalstiskā un privātā sektora pārstāvjus,” saka kultūras ministrs Nauris Puntulis.

Vienuviet informācija par #Ēkultūra digitālajiem piedāvājumiem un e-pakalpojumiem atrodama KM tīmekļvietnē. Katrs kampaņas dalībnieks par piedāvājumu informēs savos sociālo mediju profilos; mirkļbirkas #Ēkultūra lietojums palīdzēs iedzīvotājiem vieglāk atrast informāciju par visu kampaņas ietvarā piedāvāto.

Digitālie resursi

E-pakalpojumi

Lai palīdzētu mazināt koronavīrusa izraisītās slimības “Covid-19” izplatību un atbalstītu visus, kas izvēlas palikt mājās, mākslinieki un kultūras iestādes gan Latvijā, gan citur pasaulē piedāvā baudīt koncertus, kino un lasījumus tiešsaistē.

Kino

Filmu studija “Deep Sea Studios” un režisors Matīss Kaža piedāvā bez maksas noskatīties trīs filmas.

Īsfilmā “Meierholda lidojums” Jaunā Rīgas teātra aktieris Kaspars Znotiņš iejūtas krievu avangarda teātra režisora Vsevoloda Meierholda lomā.

Režisora Gunta Bojāra dokumentālā filma “Vīrietis un dālijas” vēsta par jaunu vīrieti, kurš pēc mammas nāves cenšas tikt galā ar atstāto mantojumu – dāliju kolekciju. Filma ieguvusi “Lielo Kristapu” kategorijā “Gada debija”.

Starptautiski apbalvotā Matīsa Kažas dokumentālā filma “Vienu biļeti, lūdzu” ir stāsts par Nikiju Kokrenu – Ņujorkas aktīvāko teātra apmeklētāju. Šī indiešu izcelsmes kundze katru dienu pēdējos 25 gadus noskatās vismaz vienu teātra izrādi.

Par simbolisku samaksu tiešsaistē iespējams noskatīties arī nesen pirmizrādi piedzīvojušo Matīsa Kažas pilnmetrāžas dokumentālo filmu “Klejotāji“.

Filma “Klejotāji”

Kinorežisore Krista Burāne skatītājiem piedāvā savu dokumentālo filmu triloģiju par trīs Latvijas teātra ainā nozīmīgiem māksliniekiem.

Filma “Māra” seko līdzi teātra režisores Māras Ķimeles attiecībām ar vecomammu, dēlu un darbu, dokumentējot teātra kā nereālas realitātes tapšanu ne tikai uz skatuves, bet arī ikdienas dzīvē. Komponists Jēkabs Nīmanis par darbu pie filmas saņēma “Lielo Kristapu” kategorijā “Labākais mūzikas autors”

Filma “Pasaka par tukšo telpu”, par kuru Burāne saņēma “Lielo Kristapu” kā labākā dokumentālās filmas režisore, stāsta par izcilo Eiropas scenogrāfu un pedagogu Andri Freibergu, kurš savu pašportretu rada uz skatuves kā izrādes «Andris Freibergs» scenogrāfiju. Viņš izspēlē sevi kā vietu, kurā gandrīz astoņdesmit gadus ir bijis laiks spožiem panākumiem, traģiskiem zaudējumiem, dzimšanai, nāvei un sapnim par ideālās tukšās telpas radīšanu, kura sevī ietvertu vienlaicīgi visu un neko, galu un sākumu. Filmu ar subtitriem angļu valodā iespējams noskatīties studijas “VFS Films” “Vimeo” kontā. “VFS Films” plāno tuvākajā laikā skatītājiem piedāvāt arī citas savas filmas.

Filmas “Piektais Hamlets” galvenais varonis, 86 gadus vecais režisors Oļģerts Kroders, Valmieras Drāmas teātrī Šekspīra “Hamletu” iestudē ceturto reizi. Filma seko līdzi režisora ikdienai, izrādes mēģinājumiem un aicina uz sarunu viņa četrus Hamletus – Rihardu Rudāku, Ivaru Stoninu, Jāni Makovski un Ivo Martinsonu. Oļģerta Krodera un viņa aktieru dzīves kļūst arī par Latvijas vēstures un dažādu paaudžu likteņa lieciniecēm.

Koncerti

Berlīnes Filharmonija slēgusi durvis līdz 19. aprīlim, tāpēc orķestris visiem interesentiem atvēris savas digitālās durvis. Līdz 31. martam iespējams reģistrēties bez maksas un iegūt 30 dienu biļeti, kas ļaus piekļūt Filharmonijas digitālajam saturam. Klausītājiem pieejami vairāk nekā 600 orķestra koncerti, tai skaitā 15 koncerti, kas spēlēti orķestra jaunā galvenā diriģenta Kirila Petrenko vadībā. Digitālajā koncertzālē pieejami arī video ieskati orķestra aizkulisēs: dokumentālās filmas par orķestra vēsturi, mūziķu un diriģentu portreti un orķestra izglītības programmas projekti.

13. martā Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris lēma neatcelt ieplānoto koncertu “Mālera piektā un RIX”, tā vietā spēlējot programmu tukšā zālē Lielajā ģildē un priekšnesumu translējot tiešraidē.

Koncerta ieraksts joprojām pieejams – arī portālā LSM.lv. Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un diriģents Andris Poga izpilda izcilā austriešu komponista Gustava Mālera Piekto simfoniju, savukārt franču komponista Olivjē Greifa Četrkāršā koncerta “Nāvesdeja” lasījumā orķestrim un diriģentam pievienojas klavieru kvartets ”RIX”.

Klavieru kvartets RIX

Opera

Savas durvis apmeklētājiem līdz 31. martam slēgusi ar Metropoles opera Ņujorkā, tā vietā ik dienu piedāvājot noskatīties vienu no operas “Live in HD” cikla iestudējumiem. Katru dienu skatītajiem būs iespējams tiešraides translācijā un 20 stundas pēc tam noskatīties kādu no Metropoles operas spožākajiem uzvedumiem. Pirmā translācija – 16. martā, kad opera piedāvās 2010. gada “Karmenas” izrādi ar Latvijas operdziedātāju Elīnu Garanču titullomā.

Arī Vīnes Valsts opera ik dienas piedāvās skatītājiem kādu izrādi no saviem arhīviem. Jau sākot ar 15. martu, operas straumēšanas vietnē pieejami pirmie iestudējumi. Ar dažiem izņēmumiem tiešsaistes programma būšot tāda pati, kāda bija plānota operas dzīvā programma.

Teātri

Latvijas Nacionālais teātris apņēmies – ja skatītāji nevar nākt uz teātri, tad teātris nāks pie skatītājiem.

Līdz 14. aprīlim, kamēr teātris slēgts, teātri un teatrālus stāstus Nacionālais teātris centīsies piegādāt tiešsaistē. Teātra podkāsts “Klausies Nacionālo” ieved teātra jaunākās sezonas iestudējumu aizkulisēs. Pieejamas sērijas arī par pašiem jaunākajiem iestudējumiem – “Lepnums un aizspriedumi”, “Tukšais zieds”, “Dzīvnieks”.

Reaģējot uz koronavīrusa epidēmiju, kas visā pasaulē ir apturējusi izklaides un kultūras dzīvi, Jaunais Rīgas teātris un teātra trupa “Kvadrifrons” ārkārtas stāvokļa laikā piedāvā literatūras lasījumus tiešsaistē. Aktieris Gundars Āboliņš ir pirmais, kurš jau izvēlējies no grāmatu no savas bibliotēkas – Džovanni Bokačo “Dekamerons”.

Klasikā darba “Dekamerons” darbība norisinās mēra laikā 14. gadsimtā, kad desmit jauniešiem kādā villā pie Florences stāsta 100 stāstus, tādējādi cenšoties aizmirst par epidēmiju.

Jaunā Rīgas teātra lasījumi būs klausāmi teātra sociālo mediju kontos katru dienu.

Video: Gundars Āboliņš lasa priekšā “Dekameronu”.