A 12: Dedzīgais ērģeļu pavēlnieks

KASPARS BAČKURS ir Kaunatas vidusskolas 8. klases audzēknis, kurš apkārtējo cilvēku uzmanību izpelnījies ar kādu cēlu darbu. Viņš ir aizrāvies ar mūziku un, piedaloties dažādos vietējā un arī starptautiskā mēroga klavierspēles konkursos, tajos par augstiem sasniegumiem iegūtos naudas apbalvojumus sakrājis un tos ieguldījis digitālo ērģeļu iegādē Kaunatas Vissvētākās Jaunavas Marijas Romas katoļu baznīcai.

Ātrāk uz mūzikas skolu

Kaspars ir mērķtiecīgs un neatlaidīgs jaunietis, kurš papildus ikdienas skolas gaitām Kaunatā dodas arī uz Maltas mūzikas skolu un Rēzekni, kur privātskolotājas Lauras Ivanovas vadībā nu jau trešo gadu apgūst ērģeļspēli.
Kaspara mamma Žanna Bačkure atceras, ka interesi par mūziku dēls izrādījis jau pirmajā klasē, kad nevarējis vien sagaidīt, kad vecāki viņam ļaus braukt mācīties uz mūzikas skolu. Klavieres sācis spēlēt jau otrajā klasē, un pēc septiņiem gadiem aizdomājies, ka labprāt mācītos arī ērģeles, jo tas toreiz licies interesantāks, lielāks mūzikas instruments. Drīz vien uzzinājis, ka Rēzeknē ir iespēja to darīt, un, kā pats saka, šo iespēju nevarēja laist garām. Tobrīd Latgales vēstniecība GORS iegādājās digitālās ērģeles, kuras bija iespēja redzēt arī Kasparam. Tas viņam ļāva veikt apzinātu izvēli un pievērsties ērģeļspēlei.

Digitālās ērģeles no Nīderlandes

Kaspara mamma pieļauj, ka muzikālās dotības ir iemantotas no viņas mammas radiem, pašai un dzīvesbiedram tamlīdzīgu talantu neesot. Kad jautāju, kā viņa jūtas, ja kāds Kasparu sauc par īpaši apdāvinātu, Žanna atbild: „Es negribu sevi slavināt, tieši otrādi, mēs esam vienkārši ļaudis.”
Jāatzīst, šī vienkāršība apbur. Kad satiekam Kasparu, viņa acis mirdz no aizrautības, no degsmes, un nav jāmin – tā ir mīlestība pret mūziku, pret pasauli, pret cilvēkiem. „Viņš atrod kopīgu valodu ar visiem – ar maziem bērniem, vecākiem cilvēkiem, viņam patīk izrunāties un arī uzklausīt, viņš ir arī ticīgs, mācās liturģiju,” tā jaunieti raksturo viņa mamma. Un ne miņas no iedomības. Kaut gan varbūt kādam būtu iemesls – uz Kaunatu viņu intervēt, fotografēt un filmēt brauc žurnālisti no dažādiem masu medijiem ‒ lai uzklausītu stāstu arī par ērģelēm, ko viņš nopircis Kaunatas katoļu baznīcai, un uzzinātu zēna motivāciju to darīt.
Viens no iemesliem bija nepieciešamība iegādāties ērģeles mēģinājumiem. Kad caur pazīšanos sameklējis informāciju par kādām ērģelēm Nīderlandē, ceļš līdz to iegādei nav bijis viegls, tomēr ar ģimenes atbalstu savu ieceri Kaspars īstenoja. Mamma atceras – kad dēls rādīja internetā atrasto informāciju par konkrēto instrumentu un teica, ka to vajadzētu nopirkt, ģimenē neticēja, ka viņš runā nopietni. Tomēr laika gaitā sapratuši, ka apņemšanās ir apzināta, un sākuši Kasparu atbalstīt. Ideju, kur tērēt konkursos iegūto naudu, ieteica Kaspara krustmāte, sakot, ka vērtīgi būtu ieguldīt sava talanta attīstībā. Tad arī mūzikas skolotāja ierosināja padomāt par ērģeļu iegādi.
Viens no apzinīgā skolnieka sapņiem ir piepildījies, ērģeles nu ir pieejamas jebkurā laikā. Tagad Kaspars ne tikai gatavojas konkursiem, bet arī katru svētdienu piedalās dievkalpojumos, spēlējot pavadījumu baznīcas dziesmām. Pats organizē mēģinājumus, tajos piedalās vēl divas aktīvas jaunietes. Spēlē baznīcā arī kāzās, bērēs un citos godos, kad aicina.

Visu stāstu par Kasparu lasiet žurnāla “A12” aprīļa/maija numurā.
Foto: Māris Justs