Četri šajā rudenī atklāti dabas objekti Ziemeļlatgalē

Iestājoties zelta rudenim, Ziemeļlatgalē ir atklāti vairāki jauni dabas objekti skaistām pastaigām, dabas vērtību izziņai un rudens baudīšanai, pastāstīja Latgales reģiona tūrisma asociācijas “Ezerzeme” pārstāvji.

Balvu pilsēta šajā rudenī ir kļuvusi par vēl vienu sakārtotu vides objektu bagātāka. Pēc rekonstrukcijas ir atklāts atpūtas parks “Lāča dārzs”. Balvu muižas ansamblis veidojies 19. gadsimta pirmajā pusē un pretī pilij izveidots augļu dārzs, kuru ietvēra zemes valnis un lazdu aleja, bet centrā dīķis. 20. gadsimta 90. gadu sākumā kādreizējā Balvu muižas augļu dārza vietā izveidots savdabīgs atpūtas parks “Lāča dārzs”. Nosaukumu parks mantojis no dārza īpašnieka pulkveža Kārļa Lāča. Tagadējais parks ar 23 milzīgām laukakmeņu kompozīcijām veidots 20. gadsimta 90. gados. Mākslinieki ar akmens kompozīciju palīdzību attēlojuši laika un spēka attīstību, kas noslēdzas ar iedziļināšanos jeb akmens krēslu uz saliņas. Šobrīd dārzā redzami 49 lieli laukakmeņi, atpūtas vietas un vairāki apskates objekti.

Šī gada 18. septembrī Rugājos tika iekārtots dendroloģiskais dārzs, kurā savu mājvietu atraduši dažādi dekoratīvie košumkrūmi un koki. Tāpat, labiekārtojot zaļās zonas teritoriju Rugāju ciema centrā un veidojot dendroloģisko dārzu, ir plānots izveidot sajūtu taku, kā arī papildināt stādījumu klāstu. Korejas baltegle, zvīņainais kadiķis “Meyeri”, meijera ceriņš “Palibin”, melnā priede “Globusa”, alpu zeltlietus, sarkanais ozols, klinškalnu ozols, Japānas lapegle, baltā apse, kļavas, spirejas, pīlādži un kastaņi – šie ir tikai daži no stādījumu nosaukumiem, kuri tika iestādīti dendroloģiskajā dārzā un priecēs ikvienu, kurš dosies to apmeklēt.

Jau sākot ar šo nedēļas nogali, ikvienam interesentam Viļakas pilsētā būs pieejama unikāla iespēja nokļūt līdz Marienhauzenas pilsdrupām. Viļakas ezerā ir uzstādīts pontonu tilts, kas savieno krastu ar salu ezera vidū. Uz salas atrodas ne tikai Marienhauzenas jeb Viļakas viduslaiku pilsdrupas, bet ierīkota arī pastaigu taka apkārt salai, no kuras var baudīt skaisto skatu uz ezeru, izzināt Viļakas vēsturi un baudīt mierpilnu atpūtu. Šis ir vēl nebijis piedāvājums Latgales apceļotājiem un aizraujošs veids, kā atklāt Latviju no jauna. Plašāk lasi te.

Savukārt septembra vidū Kārsavas novada Malnavas ciemā savu atdzimšanu sagaidīja aktīvās atpūtas parks “Zīdūņs”. Šīs Malnavas muižas parka daļas stāsts aizsākās jau 19. gadsimta pirmajā pusē, kad muižkungam Šadurskim piederošie dzimtcilvēki ierīkoja šeit muižkungiem atpūtas vietu. Parks ir 12 hektārus plaša dabiskā meža teritorija, kurā ir ierīkotas trīs veidu trases – skriešanas un nūjošanas trase, pastaigu taka un dabiskā meža taka. Takas ir papildinātas ar informatīvajiem stendiem, uz kuriem ir informācija gan par pašu parku, gan dabiskā meža nozīmi. Tāpat ir ierīkotas vairākas atpūtas vietas un vides objekti bērniem, lai parks būtu interesants apmeklējumam visai ģimenei.