Attālinātais režīms paver jaunas iespējas jauniešiem ar īpašām vajadzībām

Pandēmijas Covid-19 laikā pārkārtojas ne tikai uzņēmēji, bet arī tie, kas piedāvā bezmaksas palīdzību un atbalstu jauniešiem ar ierobežotām vajadzībām. Centri, kas strādā ar šiem jauniešiem, ir pārgājuši uz attālinātu darbu. Projekti, kas iesākti vēl līdz ārkārtas situācijas ieviešanai, ir «gaidīšanas režīmā», bet tiek īstenotas arī jaunas idejas.

Virtuālās realitātes simulācija bērniem ar autismu

Daudzfunkcionālais centrs “Solis Augšup” (biedrība “Nepaliec viens”), kas darbojas Rīgā, Āgenskalnā, un specializējas darbā ar bērniem ar autiskā spektra traucējumiem, vēl 2019. gada oktobrī sāka neparastu projektu – biedrības «Jauniešu pastorālā māja» brīvprātīgie tikās ar skolēniem un diskutēja par atšķirīgu vienaudžu pieņemšanu, stāstot par autismu, un izmantoja šim projektam radītu virtuālās realitātes simulāciju. Simulācija palīdz saprast, kā var justies bērns ar autismu, ja viņam skolā ir sensorā pārslodze.

Centra vadītāja Diāna Mekša pastāstīja, ka virtuālās realitātes simulācija tika radīta, sadarbojoties ar “Riga Innovation Group” un “Dirty Deal Audio”. Tās mērķis – pastāstīt skolēniem un pedagogiem par to, kā skolas vidi uztver bērni ar autismu.

“Sākumā tika izstrādāts scenārijs stundai, kur piedalās bērns ar autismu. Klipā uzaicinājām filmēties bērnus, vienam no kuriem ir autiskā spektra traucējumi. Tālāk sekoja skaņas celiņa izstrāde – tāda, kuru var uztvert bērni ar autismu. Simulācija tika rādīta autistiem, pēc tam notika konsultācijas ar mūsu centra speciālistiem un tad tika ieviestas nepieciešamās korekcijas – bija jāveic izmaiņas gan skaņas, gan gaismas efektos – te tehnisko daļu paveica mūsu projekta IT partneri,” atceras Diāna Mekša.

Kad simulācija, kuras izstrāde notika apmēram pusgadu, bija gatava, ar to sāka iepazīstināt bērnus un pedagogus.

“No pagājušā gada oktobra līdz pandēmijas sākumam Latvijā notika nodarbības ne tikai skolās, bet arī pirmskolas iestādēs. Pedagogiem simulācijas nodarbība notika kopā ar lekciju par autisku bērnu uzvedības korekcijām klasē un klases vides pielāgošanu tādiem bērniem. Nodarbībās ar skolēniem mēs fokusējāmies uz darbu ar mobinga problēmu pret bērniem ar autismu,” stāsta centra “Solis Augšup” vadītāja.

Pēc viņas vārdiem, protams, ir naivi sagaidīt, ka pēc vienas nodarbības un simulācijas demonstrācijas situācija kardināli mainīsies un citādus bērnus pārstās apsmiet, bet pat, ja daļa bērnu klasē sāk saprast, ka viņu vienaudži neizliekas, bet tiešām uztver pasauli savādāk, tā jau ir kaut maza, bet uzvara.

“Pētījumi rāda, ka tieši bērniem ar autismu attiecības ar klasi veidojas vissarežģītāk – pret viņiem biežāk nekā pret citiem tiek lietots mobings, kā rezultāts ir depresija. Kā komunicēt ar tādiem bērniem, nesaprot ne tikai klasesbiedri, bet arī skolotāji. Protams, ir vieglāk, ja bērnam ir palīgs, kas palīdz iekļauties klases darbā, bet ne katram bērnam ar autismu tāds asistents ir,” uzsver D. Mekša.

Centra vadītāja atzīmēja, ka nodarbības ar simulāciju “Piedzīvo citādo” lūdz rīkot klasēs, kur mācās bērni ar autiskā spektra traucējumiem. Vislielākais pieprasījums ir no pedagogu puses, kuriem trūkst zināšanu, kā strādāt ar tādiem bērniem.

Nodarbības tika rīkotas 4.-10. klašu skolēniem. Pēc Mekšas vārdiem, lai pilnībā izjustu simulāciju, tā jāskatās ar virtuālās realitātes brillēm – “Solis Augšup” izbraukuma nodarbībām ir divi pāri nepieciešamo briļļu, pateicoties Rīgas domes finansējumam. Skatoties klipu, iesaka lietot arī austiņas. Video klips ir brīvi pieejams arī Youtube, un vienu no klipa versijām var pieslēgt pie virtualās realitātes brillēm tieši no Youtube.

Bērniem ar autismu nokļūšana skolas sarežģītajā vidē ir īsts izaicinājums. Tā ir viņu iespēja iemācīties komunicēt ar citiem bērniem, kuri bieži nesaprot un nepieņem tik ļoti atšķirīgu uzvedību. Šo iespēju viņiem palīdz gūt projekts “Piedzīvo citādo”, kas ir saņēmis balvu no Rīgas domes.

 Facebook: Solis augšup

Para sports piedāvā nodarbības attālinātā formātā

Bērnus un jauniešus ar balsta un kustību aparāta veselības problēmām gaida biedrība “Bērnu un jauniešu para sporta apvienība”, kas nodarbojas ar savu audzēkņu parasporta (tenisa) nodarbību rīkošanu un no šī gada aprīļa platformā Zoom piedāvā bezmaksas tiešsaistes vokāla, deju, tenisa nodarbības un psiholoģisku atbalstu. Nodarbības notiek piecas reizes nedēļā, dalībnieki var izvēlēties kādu no piedāvātajiem tematiem un apmeklēt visas nodarbības. Programmā tiek iekļautas arī pareiza uztura, anatomijas un pirmās palīdzības sniegšanas lekcijas.

«Nodarbībās piedalās ap 20 cilvēku. Bērnu un jauniešu ar minētajām vajadzībām ir daudz, bet bieži viņu vecāki netic, ka ir iespējamas nodarbības tiešsaistē, tapēc ir grūti panākt, lai vecāki mūs sadzird. Pašiem bērniem tiešsaistes nodarbības ļoti patīk – treniņi ir pielāgoti mājas formātam. Piemēram, zumbas deju nodarbībās parasti tiek izmantoti īpaši ratiņi, bet mājās visi vingrinājumi notiek, sēžot uz krēsla – treneris rāda kustības, un visi dejo. Ļoti intensīvi notiek tenisa treniņi – grupas kodolu veido mūsu audzēkņi, bet mēs gaidām arī jaunus dalībniekus. Bērniem patīk arī vokāla nodarbības, kurās tiek iekļauta vesela elpošanas vingrojumu un jautru spēļu sistēma,» stāsta «Bērnu un jauniešu para sporta apvienības” prezidente Natālija Novikova.

Līdz ārkārtas situācijas izsludināšanai Latvijā parasporta nodarbības notika Elektrum Olimpiskajā centrā vienu reizi nedēļā. Pēc ārkārtas situācijas atcelšanas «Bērnu un jauniešu para sporta apvienība” plāno atsākt nodarbības Olimpiskajā centrā un paralēli atstāt attālināto formātu, kuram ir savas priekšrocības.

«Attālinātais formāts ir izrādījies ļoti veiksmīgs, tāpēc es gribētu kaut ko no tā atstāt. Klātienes nodarbības ir ļoti dārgas, un mūsu audzēkņiem braukt caur visu pilsētu uz treniņiem nav viegli. Tiešsaistes nodarbības īpaši noder bērniem no citām Latvijas pilsētām, kuriem ir grūti braukāt uz Rīgu,» atzīst N.Novikova.

Viņasprāt, labākais risinājums ir apvienot dažādas apmācību un treniņu formas.

Attālināto nodarbību projektu bērniem un jauniešiem ar balsta un kustību aparāta problēmām īsteno labdarības biedrība “LiveIntegro biedrība”, to finansē AS “Latvijas valsts meži” sociālās palīdzības programmas, ko administrē fonds Ziedot.lv, ietvaros. Projekts notiek līdz 2020. gada decembra beigām. Pieraksts tiešsaistes nodarbībām ir obligāts: tālr. 29474302, novikova@kompit.lv, Facebook: Tennis for everyone.

Facebook: Tennis for Everyone

Olimpisko un paraolipmisko vērtību projekts meklē jaunus izaicinājumus

Olimpisko un paraolimpisko vērtību popularizēšanai veltīts jauniešu organizācijas “Young Folks” projekts “More than Sport” Eiropas Savienības iniciatīvas “Europenan Solidarity Corps” ietvaros. Līdz ārkārtas situācijas ieviešanai Latvijā projekta komanda rīkoja Rīgā un citās Latvijas pilsētās lekcijas un sarunas ar jauniešiem par vispārcilvēciskajām un paraolimpiskajām vērtībām, notika nodarbības komandu sporta veidos. Rīgā projekta “More than Sport” ietvaros tika rīkotas meistarklases dažādos sporta veidos: klinšu kāpšanā, galda tenisā, dejās u.c. Projekta vadītājs Jevgēnijs Kličevs pastāstīja, ka šī gada pavasarī un vasarā komanda bija ieplānojusi ceļojumus pa Latvijas pilsētam, kā arī ielu treniņus Rīgas rajonos. Koronavīrusa pandēmija mainīja plānus, tomēr projekts netika apstādināts.

“Ārkārtas situācijas laikā mēs jau esam sarīkojoši projekta dalībniekiem čelendžu ar dažādiem sporta uzdevumiem skriešanā, jogā, spēka vingrojumos. Ir jāpārkārtojas un jārada projektam tiešsaistes formāts. Neteikšu, ka tas ir viegli, bet jātiek galā. Mūsu galvenais mērķis – lai jaunieši sajūt olimpiskās un paraolimpiskās vērtības sporta nodarbībās,” stāsta Jevgēnijs.

Jevgēnijs atzīst, ka pirms šī projekta viņam nebija pieredzes darbā ar cilvēkiem ar īpašām fiziskām vajadzībām.

“Kad es lūdzu padomu, mani paziņas, kas ir neredzīgi, teica: “Vienkārši esi tāds, kāds esi, un viss, mēs esam tādi paši cilvēki, kā visi citi.” Man tas ļoti palīdzēja. Visnopietnākais izaicinājums man un manai komandai bija iemācīt neredzīgiem cilvēkiem dejot valsi – un ne vienkārši kvadrātu! Mēs uzrakstījām detalizētu darbību instrukciju un lasījām priekšā – viņi mācījās deju kustības soli pa solim. Viss izdevās! Vispār tie ir ļoti pozitīvi cilvēki – viņiem ir daudz enerģijas, viņus viss interesē, patīk ceļot. Mēs domājām, ka būs grūti strādāt, bet bija viss pretēji – viņi daudz ko mums iemācīja!” stāsta Jevgēnijs Kličevs.

Projekts “More than Sport” tika iesākts 2019. gada augustā un norit līdz 2020. gada 31. jūlijam.

Facebook: Young Folks

Autors: Natālija Poriete