Remigrācijas speciālisti no visas Latvijas attīstīja savas prasmes darbā ar klientiem

Latgales plānošanas reģions 2020. gada 23. oktobrī platformā ZOOM rīkoja apmācības remigrācijas speciālistiem “Aktualitātes remigrācijas jomā: izaicinājumi atgriežoties, darbs ar sarežģītiem klientiem” ar mērķi, nodrošināt zināšanas un prasmes plānošanas reģionu, pašvaldību darbiniekiem, remigrācijas koordinatoriem remigrācijas veicināšanas jomā. Apmācību pirmajā daļā  tika skatītas vairākas tēmas, kas ir saistošas un aktuālas cilvēkiem, kas plāno atgriezties Latvijā.

Laima Letiņa Finanšu nozares asociācijas padomniece  stāstīja par politiku remigrantiem, jo kā zināms konta atvēršana, kredītu saņemšana, pakalpojumi dzīvesbiedriem (nepilsoņiem, 3.valstu pilsoņiem) ir ļoti aktuāli jautājumi remigrantiem. Tāpat tika runāts par finanšu un naudas līdzekļu legalizāciju un kreditēšanas iespējām Latvijā personām, kurām bankas konts ir bijis tikai ārvalstīs un Latvijā nav maksāti nodokļi.

Nākošais apmācību bloks bija par AS “Attīstības finanšu institūcijas Altum” pieejamo atbalstu remigrantiem, jo kā zināms ALTUM ar finanšu instrumentiem nodrošina finansējumu jomās, kuras valsts ir izvirzījusi kā svarīgas un atbalstāmas, un kurās pietiekamā apjomā nav pieejams kredītiestāžu finansējums. Programmu īstenošanai tiek izmantots Latvijas un Eiropas Savienības fondu finansējums. Par ALTUM mājokļu atbalsta programmu klātesošajiem runāja Andris Veismanis ALTUM Privātpersonu daļas vadītājs, par sociālo uzņēmējdarbību Olita Untāla ALTUM Vidzemes reģiona vadītāja, savukārt par biznesa uzsākšanu ar ALTUM atbalstu  visus apmācību dalībniekus iedvesmoja Mārīte Lazdiņa ALTUM Zemgales reģiona vadītāja. 

Ar labās prakses piemēru dalījās  uzņēmuma “Latvia Packing” īpašnieks Kaspars Ēlarts, kurš pēc astoņiem Nīderlandē pavadītiem gadiem, atgriezās Latvijā. Uzņēmums Dobeles novadā ražo industriālo iepakojumu un 95% savas produkcijas eksportē uz ārzemēm. Uzņēmējs savu darbību uzsāka ar 3 darbiniekiem, bet tagad to ir 22. Kaspars Ēlarts dalījās savā pieredzē kā uzņēmējs,  ģimenes galva un skolēna remigranta tēvs.

Pirms atgriešanās Latvijā remigrantiem ir vairāki atbalsta veidi – kāds izmanto visas iespējas, kāds brauc paļaujoties tikai uz paša spēkiem. Svarīgi ir zināt izmaiņas un sakārtot jautājumus gan ar iestādēm mītnes valstī, gan Latvijā. Daudzus emigrējušos Latvijas pilsoņus uztrauc gaidāmās izmaiņas saistībā ar Brexit, tāpēc apmācību gaitā Juris Liepiņš Nodarbinātības valsts aģentūras EURES konsultants skaidroja par  aktualitātēm remigrācijas jomā: nepieciešamajiem dokumentiem (U2, S1), pieprasītākajiem pakalpojumiem un BREXIT ietekmi u.c. atbalsta veidiem.

Apmācību otrajā daļā plānošanas reģionu un pašvaldību speciālistiem bija iespēja apgūt teoriju un praksi par to kā “Kā komunicēt ar sarežģītu klientu” un izspēlēt dažādas situācijas spēles saistītas ar remigrācijas jautājumiem. „Smart Games Club” ir uzņēmums, kas izstrādā lietišķās apmācību spēles. Uzņēmuma darbības pamatā ir spēļu izgudrotāju lielā pieredze biznesa, psiholoģisko un izglītības spēļu radīšanā un vadīšanā.

Roberts Kecko un viņa komanda remigrācijas speciālistiem sniedza sekojošas zināšanas un prasmes:  labu attiecību veidošanas pamati, iebildumu profilakse, risinājumu piedāvāšanas un atspēkošanas tehnikas, atbildības uzņemšanās un situācijas noskaidrošana, darbs ar aizvainotu klientu, kā neizdegt darbā, saglabāt pozitīvismu. Apmācību otrajā daļā dalībnieki ieguva atgriezenisko saiti par savām prasmēm darbā ar iebildumiem un sūdzībām, uzlaboja prasmes risināt problēmsituācijas. Tā bija lieliska iespēja pārņemt vienam no otra labāko pieredzi darbam ar klientiem.

Astrīda Leščinska Latgales plānošanas reģiona remigrācijas koordinatore atzīst: Informācija visu laiku mainās, tāpēc mums ir jāattīstās un jāatjauno zināšanas sadarbībā ar citām iesaistītajām institūcijām. Šīs bija otrās apmācības, ko Latgales plānošanas reģions rīkoja sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju. Arī šoreiz tika pārstāvēti visi Latvijas reģioni, pieslēdzās speciālisti, kas darbojas remigrācijas jomā. Tas priecē, ka remigrācijas tīkls aug un attīstās, jo kopā mēs varam daudz vairāk!”

Apmācības notika VARAM prioritārā pasākuma 2019.-2021. gadam “Diasporas likuma normu īstenošanai (Atbalsta pasākums remigrācijas veicināšanai “Reģionālās remigrācijas koordinators”) ietvaros.

Speciālistu prezentācijas pieejamas šeit:

  1. MG_programma_2020 Andris Veismanis
  2. Altum_SU_2020_Olita Untāla
  3. ALTUM_BU_2020_Mārīte Lazdiņa
  4. EURES_2020 Juris Liepiņš
  5. Materiāls_remigrācijas_speciālisti Roberts Kecko
  6. Remigrācija_LFNA_Laima Letiņa

Apmācību programma: PROGRAMMA_23.10.2020

Fotomirkļi: