Mums jāspēj lepoties par Latvijas sasniegumiem un piedāvāt izaugsmes iespējas

2020.gada 13.oktobrī VEF Kvartāla kultūrvietā Spīdola norisinājās Nodarbinātības valsts aģentūras rīkotā konference – diskusija “Kā atgriezt aizbraukušos Latvijas talantus?”, kuras gaitā izkristalizējās vairāki ar remigrāciju saistīti secinājumi: Latvijai jākļūst pievilcīgākai emigrantiem un viņu dzīvesbiedriem, uzņēmējiem jārada konkurētspējīgs atalgojums un mūsdienīga darba vide, savukārt vietējiem iedzīvotājiem remigranti nav jāuztver kā konkurenti.
➡️ Konferenci atklāja LR Valsts prezidents Egils Levits.
➡️ Klātesošos uzrunāja Labklājības ministre Ramona Petraviča.
➡️ Nodarbinātības valsts aģentūras direktore Evita Simsone sniedza ieskatu EURES tīkla attīstība Latvijā 15 gadu griezumā: “Remigrācija ir nozīmīgs un pēdējā desmitgadē arvien aktuāls jautājums Latvijas valstij. Tas ir arī viens no jautājumiem, kas kopš 2004. gada bijis arī Nodarbinātības valsts aģentūras dienas kārtībā. Šoruden, atzīmējot Eiropas nodarbinātības dienestu tīkla (EURES) 15 gadadienu, vēlamies turpināt aktīvu diskusiju par remigrācijas jautājumiem. Priecējošs ir fakts, ka šo jautājumu aktualizēšanā un risināšanā iesaistās arvien vairāk dažādu sektoru un institūciju pārstāvji. Gan sadarbība valsts, pašvaldību un privātā sektora līmenī, gan starptautisku darbavietu radīšana un valsts darba devēja tēls – šie visi ir jautājumi, par kuriem mums kopā aktīvi jādiskutē un pie kuriem jāstrādā, lai remigrācijas process būtu veiksmīgs un mums izdotos Latvijas valstij piesaistīt arvien vairāk aizbraukušo talantu.”
➡️ Domnīcas Certus valdes priekšsēdētājs, Latvijas Universitātes asociētais profesors Daunis Auers runāja par Pandēmijas ietekmi uz remigrāciju.
➡️ Savukārt Luminor bankas galvenais ekonomists Pēteris Strautiņš runāja par remigrāciju makroekonomiskajā kontekstā jeb remigrācijas ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību.
➡️ Starptautisko biznesa pakalpojumu centru asociācijas ABSL Latvija valdes priekšsēdētājs Fredis Bikovs aicināja uz diskusiju “Kāpēc jauns emigrācijas vilnis būtu ar neatgriezeniskām sekām?”.
✈️ Tālāk sekoja atgriešanās pieredzes stāsti un uzņēmuma veiksmīga pieredze remigrācijas aktivitāšu īstenošanā, ko bija sagatavojis Jānis Palkavnieks, Draugiem Group runasvīrs.
Vēlāk sekoja paneļdiskusija: Kā atgriezt no Latvijas aizbraukušos talantus? Tajā piedalījās:
☑️ Kristīne Saulītis, Pasaules Brīvo latviešu apvienības vadītāja,
☑️ Mārtiņš Andersons, Amerikas Latviešu apvienības vicepriekšsēdis,
☑️ Zanda Kalniņa-Lukaševica, Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre: “Kā atgriezt aizbraukušos Latvijas talantus? Jāatceras, ka mums ir jākonkurē ne tikai par Latvijas valstpiederīgajiem un Latvijā, bet mums ir jābūt pievilcīgiem kā minimums, Eiropas kontekstā. Latvijai jābūt tik pievilcīgai darba un dzīves videi, lai arī ģimenes, kur partneris ir no citas Eiropas Savienības dalībvalsts, izvēlētos dzīvot Latvijā. Mums jāspēj lepoties par Latvijas sasniegumiem un piedāvāt izaugsmes iespējas ar Latviju saistītiem cilvēkiem un viņu ģimenes locekļiem. Paldies Nodarbinātības valsts aģentūrai par lieliski organizēto konferenci! Tās izvirzītais jautājums arī pandēmijas apstākļos ļoti aktuāls.”
☑️ Linda Helmane, Ārvalstu investoru padomes (FICIL) izpilddirektore,
☑️ Rihards Rozenbaums, Nacionālo bruņoto spēku rekturēšanas un atlases daļas priekšnieks,
☑️ Jānis Palkavnieks, Draugiem Group runasvīrs.
Kā atgriezt aizbraukušos Latvijas talantus? Konferences ieraksts pieejams šeit: youtu.be/Y7rXeXJL4T4