Saeimas Latgales apakškomisijā skatīja jautājumu par Višķu profesionālās vidusskolas attīstības iespējām

Otrdien, 2019.gada 7.maijā, Saeimā Latgales apakškomisijā tika skatīts jautājums par Višķu profesionālās vidusskolas nākotnes attīstības iespējām.

Iepazīstoties ar apkopoto informāciju, klātesošie varēja secināt, ka reģionā ir augsts pieprasījums pēc izglītības lauksaimniecības nozarē un studēt gribētāji šai mācību iestādē ir ne tikai no Latgales, bet arī no tautiešiem ārzemēs.

Lai palielinātu vēl lielāku studēt gribētāju skaitu Višķu profesionālā vidusskolā, Daugavpils novada domes priekšsēdētājs Arvīds Kucins diskutēja par iespēju skolai piešķirt papildus stipendiju fondu. Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstavis norādīja, ka skolai nākotnē nav paredzams potenciāls audzēkņu pieplūdums. Pēc IZM domām, nākotnē nepieciešams attīstīt skolu caur jauniešu garantiju instrumentu, kā arī piedavāt profesionālai vidusskolai  izvērtēt iespēju piedalīties pieaugušo pārkvalifikācijas programmās. Sarunas gaitā IZM ministre Ilga Šuplinska norādīja, ka šobrīd nav informācijas par prognozējamo audzēkņu skaitu un ir nepieciešamība sasaukt nozaru padomi un izvērtēt skolas attīstības iespējas.

Jānis Dūklavs norādīja, ka ir nepieciešams piedalīties nozaru ekspertu padomē. Mārtiņš Trons izteica viedokli, ka ir nepieciešams cīnīties par skolas nākotni. Edmunds Teirumnieks, kā apakškomisijas vadītājs, lūdza Jānim Dūklavam uzņemties šī jautājuma uzraudzību tālāk.

Janīna Kursīte atzīmēja vairākus attīstības akcentus, vadzību gan darbiniekiem, kas strādā ar modernu, gan arī ar vienkāršu tehniku, kā arī nepieciešamību domāt par mazajiem zemniekiem, kuri nevar nodrošināt saviem bērniem izglītību Jelgavā un ir nepieciešams piesaistīt jaunos skolotājus, lai nodrošinātu kvalitāti un to, ka visu nevar nodrošināt tikai Rīgā.