Rudenī komersantiem būs pieejams atbalsts energoefektivitātes paaugstināšanai ražošanas objektos

Šā gada rudenī tiks organizēta jauna atlases kārta ES fondu atbalsta programmā “Veicināt efektīvu energoresursu izmantošanu, enerģijas patēriņa samazināšanu un pāreju uz AER apstrādes rūpniecības nozarē”. Līdz ar to atbalstam energoefektivitātes paaugstināšanai ražošanas objektos komersantiem būs pieejami 10,6 miljoni eiro Kohēzijas fonda finansējuma.

“Investīciju veicināšana ir viena no Ekonomikas ministrijas šā gada prioritātēm. Atbalsta programmas jaunais uzsaukums dos papildu iespējas uzņēmumiem investēt ražotņu modernizācijā, būtiski palielinot energoefektivitātes rādītājus. Tas savukārt ļaus samazināt ražošanas izmaksas un palielinās uzņēmuma konkurētspēju,” uzsver ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro.

Uz atbalstu varēs pretendēt Latvijas Republikā reģistrēti sīkie (mikro), mazie, vidējie vai lielie komersanti, kuru viena no darbības nozarēm ir apstrādes rūpniecība. Atbalsts energoefektivitātes pasākumiem tiks sniegts granta (dāvinājuma) veidā līdz 30% no attiecināmajām izmaksām.

Plānots, ka atbalstīta tiks ēku energoefektivitāti paaugstinošu pārbūves vai atjaunošanas darbu veikšana, energoefektīvāku ražošanas tehnoloģisko iekārtu iegāde, lai aizstātu esošās ražošanas tehnoloģiskās iekārtas, inženiersistēmu atjaunošana, pārbūve vai izveide ražošanas ēkā, noliktavā un ražošanas teritorijā, ieguldījumi atjaunojamo enerģijas avotu izmantošanai, kā arī citi energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumi.

Līdz šim atbalsta programma jau īstenota divās kārtās un tās ietvaros atbalstīti vairāk nekā 40 projekti, kas kopā saņēmuši ES Kohēzijas fonda atbalstu aptuveni 13 miljonu eiro apmērā.

Šobrīd Ekonomikas ministrija izstrādājusi Ministru kabineta noteikumu projektu, kas nosaka šis atbalsta programmas trešās projektu iesniegumu atlases kārtas īstenošanas nosacījumus. MK noteikumu projekts šobrīd nodots saskaņošanai, pēc tam tas tiks virzīts apstiprināšanai Ministru kabinetā.

Ar MK noteikumu projektu “Darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 4.1.1.specifiskā atbalsta mērķa “Veicināt efektīvu energoresursu izmantošanu, enerģijas patēriņa samazināšanu un pāreju uz AER apstrādes”rūpniecības nozarē” trešās projektu iesniegumu atlases kārtas īstenošanas noteikumi” var iepazīties Ministru kabineta tīmekļa vietnē.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa, prese@em.gov.lv, 67013193