Rēzeknē par trim miljoniem eiro grib izveidot dienesta viesnīcu skolēniem

Foto: Lāsma Zute

Rēzeknē plānots veidot jaunu dienesta viesnīcu pilsētas izglītības iestāžu skolēniem. Dienesta viesnīca līdz 100 gultasvietām ieplānota vēsturiskā ēkā pašā pilsētas centrā, kas jau daudzus gadus stāv tukša un neapsaimniekota. Rēzeknes dome būvdarbiem plānojusi piesaistīt Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu. Iepirkums būvniecības darbiem jau izsludināts, un prognozētā būvdarbu līgumcena – gandrīz trīs miljoni eiro. Lai arī šobrīd liela pieprasījuma pēc šādas viesnīcas skolēnu vidū nav, pašvaldība ir pārliecināta, ka pakalpojums būs nepieciešams.

Šobrīd divās pilsētas izglītības iestādēs – Rēzeknes 2. vidusskolā un Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijā – notiek ēku pārbūve. Uz abu šo skolu bāzes paredzēts izveidot reģionālās un valsts nozīmes centrus ar modernu infrastruktūru un maksimāli piepildītām vidusskolas klasēm.

Projektā arī ir plānots izveidot skolēnu dienesta viesnīcu. Šim nolūkam noskatīta viena no vēsturiskām ēkām Atbrīvošanas alejā 92. Ēka ir valsts nozīmes kultūras piemineklis, celta 1911. gadā, kopējā iekštelpu platība ap 1380 kvadrātmetriem.

“Šī ēka atrodas avārijas stāvoklī, no ārpuses tas vēl nav tik ļoti labi redzams, jo iekšpusē daļa pārsegumu ir pavisam pazudusi”, stāsta Marina Labanovska, Rēzeknes pilsētas domes Attīstības pārvaldes projektu vadītāja.

Dienesta viesnīcā paredzētas 33 istabiņas ar divstāvu gultām, ēkā varētu izmitināt līdz pat 100 cilvēkiem.

Ir izsludināts iepirkums uz būvniecības darbu veikšanu. Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijas direktors Jānis Poplavskis ieceri par modernu dienesta viesnīcu pilsētā vērtē atzinīgi.

“Es domāju, dienesta viesnīca ir ļoti nepieciešama,” sacīja Poplavskis. “Tā ir iespēja mūsu rīcībā iegūt skaistu, vēsturisku ēku ar visām ērtībām, jo mūsu ģimnāzijā mācās jaunieši no dažādiem reģioniem, pat no Daugavpils novada. Šobrīd mums ir dienesta viesnīca, tā atrodas nerenovētā ēkā, līdz ar to nav mūsdienīga un moderna, bet jauniešiem gribētos dzīvot sakārtotā vidē.”

Šobrīd dienesta viesnīcā dzīvo 20 skolēni no Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijas. Arī Rēzeknes Valsts poļu ģimnāzijā skolēniem ir pieejamas istabiņas, kur dzīvot, un šo iespēju izmanto četri skolēni. Taču, kā uzsver pašvaldībā, jaunā dienesta viesnīca būs paredzēta visu pilsētas izglītības iestāžu skolēniem, turklāt ir plāns divās modernizētajās pilsētās izglītības iestādēs pašreizējo skolēnu skaitu gan vienā, gan otrā palielināt aptuveni par 200 skolēniem.

“Šis lielais projekts paredz arī ievērojamu skolēnu skaita palielināšanu, jo mēs ejam uz to, ka esam nacionālās izglītības centrs ne tikai Rēzeknes apkārtnē, bet lielākā mērogā. Paralēli ar izglītības reformu, kas notiek pašlaik, mēs domājam, ka skolēnu skaits būs lielāks, arī tagad ir tendence, ka nāk skolēni no novadiem”, norāda Rēzeknes pilsētas domes Attīstības pārvaldes projektu vadītāja Marina Labanovska.

To, ka dienesta viesnīcā varētu tikt izmitināti līdz pat 100 skolēniem, Rēzeknes pilsētas domes opozīcijas deputāts Jāzeps Korsaks vērtē piesardzīgi.

“Vai mums izdosies piepildīt skolēnu viesnīcu ar skolēniem, vai nebūs pustukša? Šis variants nederēs, skolēnu skaits diez vai palielināsies, jo iedzīvotāju skaits sarūk,” norāda Korsaks.

Iepirkums par būvniecību ēkai Atbrīvošanas alejā 92 noslēgsies februāra beigās. Prognozētā būvdarbu līgumcena ir 2,9 miljoni eiro, darbiem paredzēti 15 mēneši.

Avots: www.lsm.lv