Preiļos un Daugavpilī būs skatāma ceļojošā foto izstāde “Neērtie bērni”

Piektdien, 1.martā, Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas tornī tiks atvērta fotogrāfes Aritas Strodes-Kļaviņas otrā personālizstāde – ceļojoša foto izstāde “Neērtie bērni”, kas veltīta ģimenēm, kuros aug bērni ar invaliditāti, aicinot sabiedrību būt vairāk iecietīgai un tolerantai.

Jelgavniece, ģimenes un svētku fotogrāfe Arita Strode-Kļaviņa realizējusi sociāli atbildīgu fotoprojektu,  kura laikā septiņu mēnešu garumā fotografēja 15 ģimenes, kurās aug bērni ar īpašām vajadzībām. Viņu diagnozes ir visdažādākās: bērnu cerebrālā trieka, Dauna sindroms, autisms, epilepsija, Spina bifida, garīga rakstura traucējumi, kā arī ļoti retas ģenētiskas saslimšanas.

Izstādes fotogrāfijās vecāki fotogrāfijās tur savus bērnus uz rokām un klēpī, nes uz pleciem, lidina gaisā, apskauj, samīļo un dod bučas – gluži tāpat kā klasiskās ģimenes fotosesijās.

“Pirms pusotra gada fotografēju ģimeni, kurā ir bērniņš ar Dauna sindromu. Pēc bilžu publicēšanas daudzi cilvēki man ieteica izvērst šo ideju līdz atsevišķam projektam,” – atceras Arita. Toreiz gan ķerties pie šāda projekta realizācijas neizdevās, jo bija aktuāls darbs pie citas izstādes – “Neparastie latgalieši”, kas šobrīd apceļojusi gandrīz visus novadus un augustā beidzot būs aplūkojama arī Latgalē. Tad, kad darbs pie viena projekta bija pabeigts un gribējās sākt kaut ko jaunu, fotogrāfe saprata, ka ir gatava īpašo bērnu tēmai.

Pēc fotosesijas vecāki par piemiņu saņem visas fotogrāfijas, kas izdevušās. “Parasti visi ir ļoti priecīgi, saņemu daudz komplimentu,” – par atgriezenisko saikni stāsta Arita. “Novēlu mums visiem būt iecietīgākiem pret citiem, sevišķi pret bērniem, jo viņi visi ir pelnījuši mūsu uzmanību. Visas īpašo bērnu mammas ir ne vien pievilcīgas, bet arī ļoti mierpilnas un dzīvesgudras. Un ar tādu mīlestības pilnu skatienu, ko ikdienā bieži negadās redzēt”.

Nosaukums “Neērtie bērni” apzināti ticis izvēlēts mazliet provokatīvs, jo tādi šie bērni diemžēl ir – neērti sabiedrībai, medicīnas nozarei un citur. Taču precīzs, jo, meklējot ģimenes, kas ļautu sevi fotografēt un bildes publicēt, fotogrāfe saņēma vēstules ar apliecinājumu: “Jā, tieši tā mēs arī jūtamies”.

Izstāde Jelgavā tiks atklāta 1.martā. Tai sekos izstāde Talsos, Gulbenē, Preiļos, Vilcē, Tukumā, Liepājā, Daugavpilī un Salaspilī.