Preiļos atzīmē Vispasaules Nevalstisko organizāciju dienu

27. februārī Preiļu Kultūras nama telpās sirsnīgā atmosfērā norisinājās Vispasaules Nevalstisko organizāciju (NVO) dienai veltīts pasākums, kurā kopā tika aicinātas Preiļu NVO centra dalīborganizācijas, lai pašvaldība pateiktos par viņu sirdsdegsmi, nesavtību un mērķtiecību, darbojoties sabiedrības labā.

Atklājot pasākumu, Preiļu NVO centra direktore Ineta Liepniece sveica visus klātesošos un uzsvēra, ka svētku reizē visa pasaule piedomā par nevalstiskā sektora aktīvajiem ļaudīm un par viņu ieguldījumu pilsoniskās sabiedrības veidošanā un attīstībā. “Šodien, iesaistoties sociāli ekonomiskos procesos un piedaloties dažādu lēmumu pieņemšanā, nevalstiskais sektors ir līdzvērtīgs gan valsts, gan privātajam sektoram. Organizācijas ar brīvprātīgu iniciatīvu paveic nozīmīgus darbus  – palīdz līdzcilvēkiem, ievieš jaunus pakalpojumus, uzlabo apkārtējo vidi un veicina personības izaugsmi”, atzina I. Liepniece.

Preiļu novada domes priekšsēdētāja Maruta Plivda savā uzrunā izteica lielu gandarījumu par NVO jomā iesaistītajiem, kuri ar savu svarīgo darbu veic ieguldījumu pilsoniskās sabiedrības attīstībā un stiprināšanā Preiļu novadā. Pašvaldība lepojas ar bagāto un aktīvo sabiedrisko organizāciju pulku novadā, kuru skaits ir tuvu simtam. Lai veicinātu preiliešu aktivitāti un iesaistīšanos novada dzīvē, tostarp, attīstības veicināšanā un sociālo problēmu risināšanā, pašvaldība ir atvērta sadarbībai un finansiāli atbalsta biedrības un nodibinājumus. Sabiedriski nozīmīgu projektu realizēšanai tiek paredzēts pašvaldības līdzfinansējums, tāpat atbalsts tiek nodrošināts ar citām sadarbības formām – konsultāciju sniegšana, organizatorisku jautājumu risināšana, iedzīvotāju informēšana un transporta piešķiršana.

Šādas kopā sanākšanas dod drosmi un spēku pieņemt jaunus izaicinājumus, tamdēļ, lai rosinātu jaunu ideju ģenerēšanu, pasākuma turpinājumā ar savu stāstu uzstājās Jelgavas beziepakojuma veikala “Ber un sver” īpašniece Līga Rulle, kura sniedza ieskatu “Zero Waste” filozofijā. Īsumā Zero Waste ir filozofija, kas aicina pārdomāt mūsu patēriņa ciklu, un mēģināt to pārveidot no lineāra uz ciklisku.

Par pasākuma emocionālo noskaņu gādāja Preiļu Mūzikas un mākslas skolas audzēknes – Sabīne Vaivode un Ērika Podskočeva kopā ar pedagoģi Kristinu Saulišu.

Pasākuma noslēgumā klātesošie tika aicināti nobaudīt Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma Preiļu struktūrvienības sagatavotās uzkodas un ļāvās sarunām.

Šīs dienas tradīcijas saknes meklējamas Latvijā, kad 2009. gadā biedrība „Latvijas Pilsoniskā alianse” sadarbībā ar Mārci Lioru Skadmani formulēja Vispasaules NVO dienas mērķi un misiju, pēcāk panākot šīs dienas starptautisku atzīšanu.

NVO dienas svinības starptautiskā rezonanse ļauj izcelt šīs dienas daudzpusīgo būtību – sadarbību, pieredzes apmaiņu, ideju ģenerēšanu un piemiņas dienu. Svinību ietvaros ikkatrs ir aicināts aizdomāties par cilvēces mantojumu, kāds mums dots saglabāt, kā arī, kādu mēs to atstāsim mūsu nākamajām paaudzēm.

 Jolanta Upeniece, Preiļu novada domes mājaslapas satura redaktore