Balvu novada saimnieciskās darbības veicēji apgūst zināšanas grāmatvedībā

Balvu novadā liela daļa iedzīvotāju biznesu uzsāk  kā pašnodarbinātie, kas vienlaicīgi nozīmē gan brīvību, gan atbildību. Balvu novada pašvaldība Ziemeļlatgales biznesa un tūrisma centrs sadarbībā ar Latgales plānošanas reģiona Latgales uzņēmējdarbības centru (LUC) šī gada 7. maijā rīkoja  semināru „ Saimnieciskās darbības iespējas”, kura mērķis dot pamatzināšanas  pašnodarbinātajiem grāmatvedības pareizā kārtošanā un jaunu iespēju saskatīšana ikdienas darbā, domājot stratēģiski.

Atšķirībā no uzņēmuma, kura dibināšanai un reģistrācijai vajadzīgs kāds sākuma kapitāls, lai kļūtu par pašnodarbinātu personu, nekādi resursi nav vajadzīgi, ir iespēja plānot savu laiku pašam, kas var šķist pavisam vilinoši.
Semināru vadīja lektore  Sandra Zeltiņa (LLU Sociālo zinātņu maģistre, darbības joma  – biznesa un mārketinga konsultācijas), kura ir vairāku Eiropas Savienības struktūrfondu līdzfinansēto projektu koordinatore Latvijā, pasniedzēja, mācību līdzekļa „Naudas pasaule” līdzautore un uzņēmējdarbības konsultante ar ilggadēju pieredzi grāmatvedībā.
Semināra laikā tika apskatītas  tādas tēmas, kā   saimnieciskās darbības izveides nepieciešamība, tās reģistrācija, vienkāršā ieraksta grāmatvedība – ieņēmumu un izdevumu uzskaite, ieņēmumu un izdevumu žurnāla aizpildīšana, nodokļi un atskaites.
Lektores  stāstījums  tika papildināts ar neskaitāmiem praktiskiem  piemēriem, kas  noturēja spraigu darba atmosfēru un interesentu uzmanību visas dienas garumā.
Saimnieciskās darbības veicēji par savu saimniecisko darbību, atskaitēm un nodokļu nomaksu  atbildīgi paši, tāpēc semināra laikā  iegūtās zināšanas lieti noder darbā.
Semināra dalībnieki uzdeva un guva atbildes uz ļoti daudziem aktuāliem jautājumiem,  konsultējās individuāli. Kā atzina semināra dalībnieki viņu vēlmes ir papildināt zināšanas šāda veida semināros. Tie sniedz vērtīgu informāciju ikdienas darbam.

Gunta Božoka, Balvu novada pašvaldība Ziemeļlatgales biznesa un tūrisma centra uzņēmējdarbības atbalsta speciāliste, 26461435