Viļakas novada speciālisti starpreģionu forumā Jelgavā diskutē par Deinstitucionalizāciju

Šī gada 15.jūnijā Jelgavā notika starpreģionu forums par Deinstitucionalizācijas (turpmāk DI) procesu un iesaistīto iestāžu individuālajām darbībām “DI. Status Quo. Quo Vadis?”. No Viļakas novada šajā forumā piedalījās DI projekta vadītāja Santa Komane un sociālā darbiniece Elīna Vancāne. Abas novada darbinieces guva vērtīgas atziņas par aktualitātēm DI projektā: ir jādomā par pakalpojumu saturu, lai tas nelīdzinātos institūcijām; nākotnē ir iespējas veidot sociālo uzņēmējdarbību novadā; katra 20 persona ir ar traucējumiem- nepieciešama attieksmes maiņa un izpratnes veidošanās; visa pamatā ir DI projekta mērķauditorija un to vajadzības un ne mazāk svarīgi – uzticēšanās starp visām iesaistītajām pusēm.

Pasākuma dienu atklāja Labklājības ministrs Jānis Reirs, daloties ar savām pārdomām un iespējām, ko sniedz DI projekts, piebilstot, ka, „ir jānodrošina pakalpojums katram, kam tas ir vajadzīgs”.

Forums tika sadalīts trīs sesijās: „cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem dzīvo sabiedrībā”, „bērni ar invaliditāti ģimenē un skolā” un „sistēmas bērni – atbalsts bērnus uzņemošajām ģimenēm un kvalitatīva bērnu aprūpe ģimeniskā vidē”. Šo sesiju laikā tika izrunāti dažādi būtiski DI projekta jautājumi: atbalsta personas pakalpojums, sociālā uzņēmējdarbība, stereotipi par personām ar garīga rakstura traucējumiem, kvalitatīvi sociālie pakalpojumi, iekļaujošā izglītība, vajadzības un iespējas un citi būtiski jautājumi, kas skar DI projekta mērķauditoriju.

Tekstu sagatavoja: Santa Komane, foto: Elīna Vancāne