Sociālantropologi dosies ekspedīcijā uz Latgales lauku sētām un ciemiem

Latvijas sociālantropologi turpina pētīt Latvijas novadus un to lauku sētas un ciemus. Šoreiz viņi dosies etnogrāfiskā ekspedīcijā uz Latgales lauku saimniecībām, lai apzinātu reģiona sadzīvi un tradīcijas. 

Kā intervijā LNT raidījumam “900 sekundes” pastāstīja Rīgas Stradiņa universitātes (RSU), sociālantropoloģe Agita Lūse, šajā vasarā Latgalē varētu tikt apmeklētas aptuveni 20 saimniecības.

Savukārt Izglītības un kultūras atbalsta biedrības Balta pārstāve Sandra Ošiņa skaidro, ka pirms ekspedīcijas vispirms tiek uzrunātas saimniecības, kas būtu gatavas uzņemt sociālantropologus.

“Ielaist savā mājā svešus cilvēkus, tas nav nemaz tik vienkārši un pašsaprotami. Pērn, kad bija pirmais gads, mūs mazliet māca šaubas, kā tas viss būs. Bet atsaucības bija laba, un cilvēki, kuri iesaistījās, beigās bija priecīgi. Daudzi teica, ka uzzinājuši par saviem tuviniekiem dažādas jaunas lietas,” min Ošiņa.

Iegūstot līdzfinansējumu no Valsts kultūrkapitāla fonda, RSU sociālantropologi sadarbībā ar Izglītības un kultūras atbalsta biedrību Balta no jūlija līdz oktobrim veiks etnogrāfisku ekspedīciju Latgales reģiona lauku saimniecībās ar mērķi apzināt sadzīvi un tradīcijas. Pētījuma idejas aizmetnis ir teju pirms 100 gadiem Pieminekļu valdes veiktās ekspedīcijas, kurās uzkrāti materiāli par laukos izzūdošo dzīvesveidu un tradīcijām. Pētnieki aicina atsaukties gan tās saimniecības, kam ir ziņas par vēsturisko ekspedīciju, gan tās, kam ir vēlme piedalīties mūsdienu ekspedīcijā.

Ņemot vērā vēsturiskās Pieminekļu valdes organizētās ekspedīcijas laika posmā no 1924. gadam līdz 1931. gadam, Latgalē ekspedīcija notiks tajos pagastos un ciemos, kas vēsturiski ietilpa Rēzeknes, Daugavpils, Ilūkstes un Ludzas apriņķos. Pētnieki aicina iedzīvotājus, kuru rīcībā ir informācija par viņu sētā vai ciemā (vēsturiski – sādžā) notikušo vēsturisko ekspedīciju, kā arī tās saimniecības, kas vēlas piedalīties mūsdienu pētījumā, sazināties Sandru un Valdi Ošiņiem (valdis@balta.net, 29234966). Ekspedīcijā iegūtie materiāli tiks izmantoti pētnieciskos nolūkos un uzkrāti Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājumos.

Līdzīgu ekspedīciju RSU sociālantropologi sadarbībā ar Izglītības un kultūras atbalsta biedrību Balta pērn veica Vidzemē, meklējot atbildes par iedzīvotāju dzīvotspēju laukos – kādas saimnieciskās darbības, ienākumu gūšana un sadarbības iespējas tiek liktas lietā