Preiļu novadā pirmajos 5 mēnešos nodots rekordaugsts procents otrreizējai pārstrādei derīgo atkritumu

SIA “Preiļu saimnieks” Atkritumu apsaimniekošanas daļa ir apkopojusi informāciju par otrreizējai pārstrādei nodoto atkritumu daudzumu šī gada pirmajos 5 mēnešos (no 1. janvāra līdz 1. jūnijam). Šajā laikā otrreizējai pārstrādei nodotas 144,78 t iedzīvotāju sašķiroto atkritumu, kas veido 18,49% no kopējā nodotā atkritumu daudzuma. Tas ir augstākais nodoto šķiroto atkritumu procents Preiļu novadā, kopš SIA “Preiļu saimnieks” uzsāka otrreizējai pārstrādei derīgo atkritumu apsaimniekošanu pirms 10 gadiem.

Maijā otrreizējai pārstrādei SIA “Preiļu saimnieks” ir nodevusi 18 t stikla iepakojuma, logu stiklu – 23 t, kartonu – 12 t, PET – 0,6 t, gludo plēvi – 2,3 t, skārdenes – 160 kg, HDPE – 340 kg.

Kā norāda SIA “Preiļu saimnieks” Atkritumu apsaimniekošanas daļas vadītāja Vineta Igolniece, tas liecina, ka mūsu novada iedzīvotāji aizvien aktīvāk šķiro otrreizējai pārstrādei derīgos atkritumus un tie nonāk tur, kur tiem jānonāk – uz otrreizējo pārstrādi, lai pārtaptu dažādās vēlreiz izmantojamās lietās – avīzēs, sadzīves priekšmetos, preču iepakojumā u.t.t.

Lai gan joprojām reizēm izskan bažas, vai sašķirotie atkritumi kopā ar sadzīves atkritumiem neaizceļos uz poligonu, SIA “Preiļu saimnieks” Atkritumu apsaimniekošanas daļa apliecina, ka Preiļu novada iedzīvotāji var būt bez bažām – sašķirotie atkritumi tiek nodoti otrreizējai pārstrādei! Vienīgais retais izņēmuma gadījums, kad šķiroto atkritumu konteinera saturs tomēr var nonākt kopā ar sadzīves atkritumiem Demenes poligonā – ja atkritumu savākšanas mašīnas šoferis konstatē, ka dzeltenajā vai zaļajā konteinerā diemžēl ir samesti tikai nešķiroti sadzīves atkritumi. Lai gan reti, bet šādi gadījumi joprojām mēdz būt. Tāpēc aicinām iedzīvotājus atbildīgi izturēties pret atkritumu šķirošanu un izmantot dalīti vākto atkritumu konteinerus tikai tiem paredzētajiem atkritumiem.

Preiļu pilsētā iedzīvotājiem pieejami vairāk nekā 20 dalīti vākto atkritumu laukumi, savukārt lauku teritorijā – 4 (Aizkalnē, Līčos, Prīkuļos un Pelēčos). Tāpat 4 konteineri stiklam pieejami privātmāju rajonos Preiļos. Atšķirībā no sadzīves atkritumiem paredzētajiem konteineriem, kas daudzdzīvokļu mikrorajonos ir paredzēti tikai šo māju iemītniekiem, šķiroto atkritumu konteinerus (dzeltenā un zaļā krāsā) var izmantot arī individuālo māju un lauku iedzīvotāji.

Informāciju sagatavoja: Ilona Vilcāne, SIA “Preiļu saimnieks” sabiedrisko attiecību speciāliste