Romā un Vatikānā suvenīru veikalu plauktos gandrīz ikviens būs redzējis priekšmetus, kurus rotā pāvesta attēls vai ģerbonis. Arī reizēs, kad pāvests apmeklē kādu valsti, vietējie ražotāji sagatavo suvenīrus ar Vatikāna simboliku.

Tomēr Vatikāna Valsts sekretariāta redzes lokā ir nonākušas arī tādas situācijas, kad pāvesta attēli un viņa, kā arī Vatikāna valsts simboli, īpaši peļņas nolūkos, ir izmantoti ļaunprātīgi un nelegāli.

Šī iemesla dēļ Vatikāna valsts sekretariāts pirms gada ir izstrādājis dokumentu par pāvesta attēla un/vai ģerboņa izmantošanu, kas gaidāmās pāvesta vizītes kontekstā ir kļuvis aktuāls arī Latvijā.

Saskaņā ar šīm vadlīnijām, lai izmantotu pāvesta attēlu vai ģerboni, ir nepieciešama vietējās pāvesta vēstniecības jeb nunciatūras autorizācija. Lai to saņemtu, pāvesta vēstniecībā ir jāiesniedz dati par personu, kas pāvesta attēlus un/vai simboliku izmantos, lietojuma priekšmets un plānoto aktivitāšu apraksts, aktivitāšu teritoriālais apgabals, aktivitāšu ilgums, tirāža un produktu izplatīšanas kanāli (ja tiek plānota kādu produktu ražošana), kā arī finansiālie elementi – cena un samaksas nosacījumi.

Pāvesta pārstāvis – apustuliskais nuncijs – Baltijas valstīs, ar kuru jāsazinās arī Latvijas suvenīru ražotājiem, ir arhibīskaps Pedro Lopess Kintana, viņa kontakti Lietuvā: tālr. +370 52123696, +370 2123446, e-pasts: Nuntiusbalt@aiva.lt .

Pāvesta Franciska vizītes Latvijā logo savukārt var izmantot, iepriekš sazinoties ar Latvijas Romas Katoļu Baznīcas Informācijas centru, rakstot uz e-pastu info@catholic.lv.

Pāvests Francisks Latviju apmeklēs 24. septembrī.

Plānots, ka vizītes laikā viņš tiksies ar Valsts prezidentu un Latvijas augstākajām amatpersonām, noliks ziedus pie Brīvības pieminekļa, piedalīsies ekumeniskā dievkalpojumā Rīgas Domā, kā arī svinēs svēto Misi Aglonas svētvietā. 22. un 23. septembrī pāvests viesosies Lietuvā, bet 25. septembrī dosies uz Igauniju.