Ludzā uzņēmēji tikās ar pašvaldību

Ik gadu Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība Tirdzniecības un rūpniecības kamera organizē uzņēmējiem iespēju apmeklēt kādas pašvaldības uzņēmumus, piedalīties kopīgās pārrunās, pastāstīt par savu uzņēmumu.

5. decembrī tāds pasākums – “Uzņēmēji tiekas Ludzā” – notika Ludzā. Viens no šī tikšanās iniciatoriem bija Ludzas vietējais uzņēmējs Jānis Romancāns.

Pasākuma dalībnieki apmeklēja SIA “Mauriņi”, kas darbojas Ludzas novada Martišos, apskatīja bijušās linu fabrikas teritoriju, kur pašreiz notiek vērienīgi teritorijas sakārtošanas darbi, un biedrības “Ludzas Amatnieks” amatnieku centru un restaurācijas cehu.

Pēc šīs praktiskās daļas dalībnieki sapulcējās Ludzas Tautas namā. Pasākums sākās ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras Latgales reģiona padomes vadītājas Ingas Zemdegas-Grāpes uzrunu.

Ludzas novada domes priekšsēdētājs Edgars Mekšs, uzrunājot viesus, salīdzināja uzņēmējdarbību ar sēklu, par kuru jārūpējas un jāsaudzē, lai sasniegtu labus rezultātus. Un šajā jomā Tirdzniecības un rūpniecības kamerai, kā arī pašvaldībai ir svarīga loma. Pateicoties uzņēmumiem, kas darbojas Ludzas novada laukos, pagastos nepazūd dzīvība.

Ludzas novada domes priekšsēdētāja vietnieks attīstības jautājumos Aivars Meikšāns nelielā prezentācijā pastāstīja par Ludzas novadu, par pašvaldības projektiem, it īpaši tiem, kuros svarīga loma ir atvēlēta tieši vietējiem komersantiem, jo pašreiz pašvaldība īsteno un plāno iesniegt dažādus projektu, kuru īstenošana nav iespējama bez vietējo uzņēmēju ieinteresētības.

Pēc prezentācijas bija uzdots jautājums – kā Ludzas novada pašvaldība atbalsta jaunu speciālistu piesaistīšanu, kāda ir pašvaldības vīzija novada, t.sk. uzņēmējdarbības attīstībā. Pašvaldības pārstāvji pastāstīja, ka viens no atbalsta veidiem ir dzīvokļu piešķiršana speciālistiem. Diemžēl, pašvaldības iespējas ir ierobežotas, bet nevar teikt, ka nekas nenotiek. Uzņēmēji var griezties pašvaldībā ar iesniegumu, lai pieteiktu savam speciālistam dzīvokli. Tā saucamajās “dzīvokļu rindās” prioritārā grupa ir jaunieši, jaunās ģimenes. Uzņēmējdarbībai ir svarīga atbilstoša infrastruktūra, komunikācijas, tāpēc pašvaldība īsteno Eiropas Savienības līdzfinansētus projektus, lai sakārtotu ceļus, ielas, nodrošināt ūdenssaimniecības komunikācijas, sakārtot degradētās teritorijas, kurās vēlāk var darboties kāds komersants (piemēram, bijušās linu fabrikas teritorija).

Noslēgumā katram uzņēmējam tika dota iespēja piedalīties tīklošanās spēlē, t.i. pastāstīt par savu biznesu, prezentēt savu uzņēmumu tādā veidā, lai šī prezentācija būtu sava veida vizītkarte. Kā uzsvēra šīs tīklošanās spēles autors Alekss Dobrovoļskis, cilvēki bieži vien māk pastāstīt par sevi, izceļot to, kas ir svarīgs viņiem pašiem, nevis klientiem, bet, lai labi reklamēt sevi, jādomā par to, kāpēc tava prece vai pakalpojums ir vajadzīgs citiem.

“Dzīve sastāv no sīkumiem. Piemēram, no tādiem nelieliem notikumiem, kā šodienas tikšanās”, – teica Edgars Mekšs. Un šie notikumi ietekmē mūsu dzīves veidu. Tāpēc tādi pasākumi, kur uzņēmēji var komunicēt, apspriest aktualitātes, problēmas, uzzināt, ko pašvaldība piedāvā biznesa attīstībai, ir ļoti svarīgi visiem. Ja pašvaldība attīstīs infrastruktūru, uzņēmējiem tiks nodrošināta iespējas attīstīties. Ja attīstīsies uzņēmējdarbība, iedzīvotājiem tiks nodrošinātas darba vietas. Ja būs darba vietas, pašvaldības budžets papildināsies ar nodokļu maksājumiem, kurus tā varēs izmantot tālākai novada attīstībai.

Ludzas novada pašvaldība vēlreiz aicina vietējos uzņēmējus būt aktīvākiem, nākt uz pašvaldību ar savām idejām.

Rakstu sagatavoja Ludzas novada pašvaldības projektu vadītāja Viola Andruščenko