Latgales kulinārā mantojuma biedri ciemojas Polijā

Turpinot ikgadējās tradīcijas, biedrība Latgales kulinārā mantojuma centrs maija sākumā, sagaidot pavasari, devās pieredzes apmaiņas braucienā uz Pomožes voivodisti Polijā.

Baucienā piedalījās arī Viļakas novada mājražotāja Ināra Matisāne no Šķilbēnu pagasta un Vija Kuļša-Balkanu dabas parka vadītāja.

Latgales kulinārā mantojuma biedri ir raduši katru gadu doties kādā no Eiropas kulinārā mantojuma tīkla reģioniem, lai papildinātu zināšanas, smeltos jaunas idejas un vienkārši labi pavadītu laiku kopā ar domubiedriem un sava darba kolēģiem.

Polija ir visaktīvākā Eiropas kulinārā mantojuma tīkla dalībniece, uz doto brīdi tajā ir iesaistīti 10 Polijas reģioni, kuri pārstāv reģionālos ēdienu un kulinārās tradīcijas. Latgales kulinārā mantojuma centrs kopā ar biedriem ir apmeklējis 4 Polijas reģionus, šoreiz tika apmeklēta Pomožes voivodiste.

Pomožes (Pomerānijas) voivodiste atrodas Polijas ziemeļos pie Baltijas jūras, tās centrs ir Gdaņska, viena no skaistākajām ostas pilsētām Eiropā. Veidojusies kā tirdzniecības osta vācu, kašūbu un poļu kultūras mijiedarbībā.

Ne tikai ar kultūru ir bagāts šis reģions, tā kulinārā mantojuma bagātība spēj pārsteigt ikvienu. Pieredzes apmaiņas brauciena laikā tika apmeklēti daudzi interesanti objekti. Ogrodnictwo Lawenda pārsteidza ar garšaugu un dažāda veida ēdamo ziedu audzēšanu. Šobrīd modē ir “dekoratīvā gastronomija”, kas nozīmē, ka ēdieni tiek dekorēti ar dažāda veida ziediem, kas noteiktajam ēdienam pieskaņoti pēc garšas un smaržas. Maly Holander Žulawach vēsturiskā arkādes tipa ēka, saglabājot savu senatnīgumu un kultūras mantojumu kopš 18.gs., aicina nobaudīt vēsturiskus ēdienus no reģionālajiem produktiem, kas atspoguļojas reģiona kultūrā prūsos un slāvos. Šis objekts parādīja to, cik svarīgi ir saglabāt vēsturiskās liecības un būt lepnam par savu senču arodiem, tradīcijām.

Radostowskie Rarytasy jaunas ģimenes lauksaimniecības ferma, kuras īpašumā ir govju ganāmpulks un piena produktu pārstrādes rūpnīca-siera ražotne. Šajā objektā varēja vērot piena pārstrādes procesu līdz siera degustācijai. Stary Browar Koscierzyna vecā alus darītava, kas sevī apvieno restorānu un viesnīcu, kā arī piedāvā tūristiem 3 h garas ekskursijas par alus darināšanas procesu. Fungol ģimenes uzņēmums strādā ar meža velšu ievākšanu, pārstrādi un eksportu. Visas izejvielas un novākšanas vietas nāk no vietējā meža, kas tiek uzskatīts par vienu no tīrākajiem un lielākajiem meža kompleksiem Polijā. EKO Szkola Žycia ir saimniecība, kura specializējas agro ekoloģiskajā dārzkopībā: augļu un augu žāvēšana un pārstrāde, veco augļu dārzu iekopšana, stādaudzētava. Polijas baltās trušu šķirnes Popielnianskiego audzētava, kā arī cūku, zosu un liellopu audzēšana. Bioloģiskā saimniecība, kurā saimnieki darbojas kopš 1954.gada. Bitenieki rūpējas par katru procesa posmu medus ievākšanā un ražošanā, kas balstās tikai uz dabiskām metodēm. Apiary EkoBarć ir pirmā bišu saimniecība Polijā, kura saņēma sertifikātu Ekoland Ecological Association (bioloģiskās pārtikas ražotāju apvienība). Šobrīd saimniecībā ir ap 800 stropu. Kopš 2009. gada saimniecība nodarbojas ar dambriežu audzēšanu (apmēram 200 gab.).

Pieredzes apmaiņas brauciens izdevās ļoti daudzveidīgs un interesants, katrs Latgales kulinārā mantojuma biedrs varēja smelties idejas un zināšanas, kuras noderēja tieši viņam. Laimīgi, iedvesmas un enerģijas bagāti, gatavi jaunajai darba sezonai mēs devāmies mājās!
Lai visiem izdevusies vasara!

Biedrība “Latgales kulinārā mantojuma centrs”, +371 26395176
kulinaraismantojums@inbox.lv
www.kulinaraismantojums.lv