Līvānos atklās Aleksandra Logvina darbu izstādi “Stikls, kas iekausēts Līvānu vārdā”

Latgales mākslas un amatniecības centrā no 28. jūnija skatāma Stikla pūšanas darbnīcā tapušo Aleksandra Logvina darbu izstāde “Stikls, kas iekausēts Līvānu vārdā”.

Cietais smilšu graudiņš… Šķietami sīks un necils. Grūti pat aptvert to, kas notiek, kas rodas, ja šos smilšu graudiņus vienkopus savieno ar vairākiem ķīmisku vielu komponentiem un visu kopā karsē ļoti augstā temperatūrā. Rezultātā rodas brīnums – šķidra stikla masa. Stikla masa, kas pieredzējuša meistara rokās piedzīvo pārvērtību brīnumu un pārtop dažādos stikla izstrādājumos. Šogad Līvānu stiklam aprit 130 gadi, kā tas ir vienots ar Līvānu pilsētu un iedzīvotājiem, kā tas ir iekausēts Līvānu vārdā. Nav Latvijā tādas ģimenes vai lauku mājas, kur vecmāmiņas bufetes dziļumos Jūs neatrastu Līvānu stiklu. Līvāni bija, ir, un vienmēr paliks stiklinieku pilsēta!

Lielā un patiesā interese par stiklu, apliecina par stikla ražošanas tradīciju un vēstures dzīvotspēju. Ne velti dvēselē virmojošā stikla masa, gluži kā lava bijušajiem stikliniekiem un Līvānu novada pašvaldībai ir izlauzusi ceļu uz jaunu izaicinājumu – stikla pūšanas darbnīcas atvēršanu Latgales mākslas un amatniecības centrā. Ar Līvānu novada domes finansiālu atbalstu, jaunatklātajā stikla pūšanas darbnīcā ir atdzimusi jau 130 gadus senā stikla pūšanas tradīcija. Darbnīcas apmeklētājiem ir iespēja ielūkoties stikla izstrādājumu tapšanas procesā, izzināt stikla izstrādes tehnoloģijas noslēpumus un sajust karstās stikla masas pārvērtību brīnumu, kas top pieredzējuša stikla meistara Aleksandra Logvina rokās.

Jau 33 gadus Aleksandrs Logvins savu darbību ir saistījis ar stiklu. Aleksandram  vairāk patīk veidot stikla izstrādājumus, kuriem ir praktisks pielietojums – glāzes, vāzes, saldumu traukus. Prasmes un iemaņas darbā ar stiklu Aleksandrs ir apguvis pašmācības ceļā, pētot citu mākslinieku darbus, lasot internetā dažādas pamācības. Iegūtās zināšanas izmēģina darbojoties stikla pūšanas darbnīcā.

Izstādi aicinām apmeklēt līdz 2017. gada 1. septembrim, Līvānos, Latgales mākslas un amatniecības centra izstāžu zālē.

 

Kontaktinformācija:

Mob. tālr.: 28603333

E-pasts: lmac@livani.lv