Latvijas sociālajiem uzņēmējiem būs pieejami 12 miljoni eiro

8. novembrī, Sociālās uzņēmējdarbības forumā prezentēja jauno valsts atbalsta programmu sociālajiem uzņēmējiem. Attīstības finanšu institūcijas ALTUM sadarbībā ar Labklājības ministriju īstenotā sociālās uzņēmējdarbības atbalsta programma ir paredzēta uzņēmumiem, kuru misija ir sniegt labumu sabiedrībai – atbalstīt un iesaistīt darba tirgū iedzīvotājus, kuri pakļauti nabadzības un sociālās atstumtības riskam, sakārtot vidi, kā arī citi uz sabiedrisko labumu vērsti mērķi.

Līdz 2022. gadam granta finansējums no Eiropas Sociālā fonda 12 miljonu eiro apmērā būs pieejams vairāk nekā 200 uzņēmumiem, kuriem piešķirts sociālā uzņēmuma statuss un kuri ir reģistrēti Labklājības ministrijas sociālo uzņēmumu reģistrā. Grantu varēs saņemt gan sociālās uzņēmējdarbības uzsākšanai, gan esošās darbības paplašināšanai.

Būtisks nosacījums uzņēmumiem – viņu biznesa idejai ir jābūt dzīvotspējīgai, ar būtisku sociālo ietekmi ilgtermiņā.

Pieņemts Sociālā uzņēmuma likums

Jānis Reirs, Labklājības ministrs skaidro: «Sociālā uzņēmējdarbība ieņem būtisku lomu kopējā Latvijas ekonomikas attīstībā. Neatkarīgi no uzņēmuma lieluma, darbības veida, viņus vieno kopīgs mērķis – ar savu uzņēmējdarbību radīt augstu sociālo pievienoto vērtību. Kopā ar Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociāciju un ALTUM esam ieguldījuši darbu, lai veicinātu sociālo uzņēmēju darbības paplašināšanu, izcilu sociālo biznesa ideju realizēšanu dzīvē. Uzņēmējiem novēlu būt aktīviem, reģistrēties sociālo uzņēmumu reģistrā un izmantot pieejamo grantu, lai attīstītu savu sociālo biznesu.»

Savukārt, Reinis Bērziņš, ALTUM valdes priekšsēdētājs, akcentē: «ALTUM ir būtiski, ka šī nav sociālā palīdzība uzņēmējiem, bet gan finansiāls atbalsts granta veidā dzīvotspējīgiem un ilgtspējīgiem biznesa projektiem. Projektiem, kuru peļņa tiek novirzīta sociālās labklājības paaugstināšanai, palīdzības sniegšanai vai labdarībai.»

«Jaunais likums un valsts atbalsta programma sociālās uzņēmējdarbības attīstībai būs spēcīgs impulss nozarei jaunu sociālo uzņēmumu radīšanai un esošo attīstīšanai,» ir pārliecināta Madara Ūlande, Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācijas vadītāja.

Plašāka informācija par sociālās uzņēmējdarbības atbalsta programmu ir pieejama ALTUM interneta vietnē: www.altum.lv/lv/pakalpojumi/biznesa-uzsacejiem/socialas-uznemejdarbibas-programma/par-programmu/