Latgales pašvaldību vadītāji Krāslavā tiekas ar Finanšu ministri

Finanšu ministre Dana Reizniece – Ozola piektdien apmeklēja Krāslavu, kur tikās ar Latgales plānošanas reģiona pašvaldību vadītajiem, lai diskutētu par jaunās nodokļu reformas aktualitātēm, tās ietekmi uz pašvaldību budžetiem un uzņēmējdarbību. Šajā sakarā klātesošajiem ministre parādīja divas prezentācijas: par nodokļu politikas pamatnostādnēm 2018.-2021. gadam un par finanšu resursiem un kompensācijas mehānismu pašvaldībām nodokļu reformas ieviešanas periodā.

Runājot par nodokļu politikas pamatnostādnēm, Dana Reizniece – Ozola pastāstīja, kādēļ vajadzīga nodokļu reforma, un akcentēja nodokļu politikas lomu, proti, valsts nodokļu politika ir vienlaikus saistīta ar visiem nozīmīgajiem valsts procesiem, un būtiski ietekmē oficiālo nodarbinātību, uzņēmējdarbības vidi un struktūru, kā arī ir izšķirošā, nosakot valsts pakalpojumu apjomu un kvalitāti. Turpinājumā ministre izklāstīja, ko īsti paredz nodokļu reforma, ņemot vērā jaunākos priekšlikumus. Tika pievērsta uzmanība arī administratīvā sloga mazināšanas jautājumiem, veselības nozares finansēšanai un citiem svarīgiem aspektiem.

Pašvaldību vadītājiem bija interesanti uzzināt arī par finanšu resursiem un kompensācijas mehānismu pašvaldībām nodokļu reformas ieviešanas periodā. Plānots, ka pārejas periodā (2019.-2020. g.) papildu nodokļu ieņēmumiem tiek ieviesta speciālā dotācija, kas tiek integrēta pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmā. Tika izklāstīts pašvaldību finanšu izlīdzināšanas (PFI) aprēķina algoritms ar speciālo dotāciju, kā arī klātesošie informēti, ka 2018. gadā pašvaldībām tiek prognozēts stabils nodokļu ieņēmumu pieaugums. Tiesa, iedzīvotāju skaita izmaiņas Latgales reģiona pašvaldībās pēc prognozēm sarūk, un kopā jādara viss iespējamais, lai iedzīvotājiem būtu vēlme dzīvot un strādāt savā novadā. Svarīgs faktors ir gan darbavietas, gan atalgojuma līmenis.

Ministre atbildēja arī uz pašvaldību vadītāju un uzņēmēju jautājumiem, cenšoties kliedēt viņu bažas par nodokļu reformu.

Pēc tam jau šaurākā lokā Krāslavas novada domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks, Attīstības nodaļas vadītāja Ināra Dzalbe un Latgales plānošanas reģiona administrācijas vadītāja Iveta Maļina-Tabūne ar ministri pārrunāja infrastruktūras uzlabošanas attīstības projektus pierobežā, kas novadam varētu dot jaunas darbavietas un piesaistīs jaunus cilvēkus.

Foto: Juris Roga

www.kraslavasvestis.lv