Kursi audžuvecākiem! Piesakies!

Pateicoties lielajai sabiedrības atsaucībai un interesei par audžuvecāku kursiem, ar Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas atļauju šogad tiks organizēti vēl vieni kursi  audžuģimenēm, kas sāksies jau 19. novembrī.
Kā pavēstīja kursu organizatora – Sociālo pakalpojumu aģentūras valsts programmu vadītāja Evija Rācene, kursi notiks Rīgā, tie būs intensīvi – katru sestdienu un svētdienu, no plkst. 10. līdz 17. Kursus var apmeklēt jebkuras pašvaldības pārstāvis.  Tomēr vēl ir ģimenes, kuras nav guvušas bāriņtiesas piemērotības lēmumu, tādējādi nav saņēmušas atļauju piedalīties audžuvecāku kursos. Vai šo lēmumu var gūt nākamās nedēļas laikā? Var, ja bāriņtiesa piekrīt rīkties steidzamības kārtā. Evija arī atzina, ka Sociālo pakalpojumu aģentūra būs pretīmnākoša un no savas puses veicinās dalību kursos.

Ar ko sākt? 
Pirms jūs tiekat “norīkoti” uz kursiem, ir jānokārto dažas formalitātes. Visu tomēr jāsāk ar bāriņtiesas apmeklējumu, vai zvanu. Tur jums izskaidros, kā konkrētā bāriņtiesa risina piemērotības lēmuma pieņemšanu. Neiazmirsti apvaicāties, vai bāriņtiesa ir gatava risināt jautājumu steidzamības kārtā! Tikai tad, kad bāriņtiesa būs veikusi nepieciešamās pārbaudes, bet jūs snieguši nepieciešamo informāciju, bāriņtiesa lems par jūsu piemērotību audžuģimenes statusam. Patiesībā, viņi vienkārši konstatē, vai tik tālu nav kādu problēmu un “norīko” jūs uz kursiem.
Ja jūsu bāriņtiesa ir vienaldzīga pret jūsu izteikto vēlmi, tad saiznieties ar Eviju Rāceni. Iespējams, viņa sazinot personīgi ar bāriņtiesu varēs kādā veidā veicināt visu trīs pušu sadarbību. Kontati raksta beigās.

Kādas formalitātes jānokārto pirms kursiem?
Kā jau minēju, vispirms dodaties uz bāriņtiesu, kur jums visu paskaidros, iedos veidlapas u.t.t.
Jums vajadzēs uzrakstīt iesniegumu par to, ka vēlaties kļūt pa audžuģimeni. Mēs arī norādījām bērna vecumu un dzimumu, ko vēlētos pieņemt savā ģimenē. Pēc kursiem gan viedoklis var mainīties.

Būs jāiesniedz bāriņtiesai ģimenes ārsta atzinumu par jūsu veselības stāvokli. Mēs aiznesām ģimenes ārstam veidlapu, ko nākamajā dienā paņēmām jau aizildītu. Kā noprotu, tur ārsts raksta par hroniskām, nākotni, dzīves kvalitāti etekmējošām slimībām. Tātad – ne ar puņķiem un aizsmakumu.

Būs jāiesniedz psihiatra un narkologa atzinumus par jūsu veselības stāvokli. Šis arī ir visai vienkārši – aiznesam veidlapu, kur speciālists pārbauda arhīvā, vai neesat uzskaitē. Tātad, nav pārbaudes, par pašreizējo veselības stāvokli.

Būs jāapmeklē psihologs, lai gūtu atzinumu par jūsu piemērotību audžuģimenes pienākumu veikšanai. Apmeklējuma laikā, mūsu gadījumā, notika pārrunas un mēs aizpildījām visai plašu anketu. Vairs neko daudz no anketas neatceros, bet jautājumi ir par to, vai esat tik tiešām gatavs pieņemt (ne tikai fiziski, bet arī psiholoģiski un visādi citādi) bērnus savā ģimenē, un kādas ir jūsu robežas.

Tiks pārbaudīta jūsu sodāmība. Bāriņtiesa veic jūsu sodāmības pārbaudi, un pat tas, ko mēs uzskatām, kā ar laiku “dzēstu” pārkāpumu, viņi redzēs. Jums nāksies rakstīt paskaidrojumus par konstatētajiem likumpārkāpumiem, kurus esat veicis. Arī – par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem. Paskaidrojums gan tikai viens, ne par katru pārkāpumu.

Tiks apskatīts un vērtēts jūsu mājoklis. Jāatzīst, ka mūsu mājoklis tika vērtēts visai vienkārši. Droši vien tādēļ, ka viss ir labi redzams. Jautāts tika par to, kur bērni gulēs, kur uzturēsies, un vai mums būs iespēja pielāgot mājokli bērna vajadzībām (piemēram, sarūpēt mācību galdu). Zinu gadījumu, kad bāriņtiesa ir norādījusi, ka ģimenei ir jāsakārto mājvieta, un jāveic remonts. Domāju, ka prasība noteikti nav – dikti moderna mājvieta, bet gan  – mājīga, ērta, tīra, droša vide.
Sēde

Pēc visa iepriekš aprakstītā, ir laiks sēdei. Zinu gadījumu, kad bāriņtiesa steidzamā kārtā visu noorganizēja dažu dienu laikā, kopš iesnieguma saņemšanas, jo jau bija uzsākti audžuvecāku kursi, uz kuru turpinājumu vajadzēja pagūt. Tātad – bāriņtiesasvar visu nooranizēt steidzami, ja vien ir ieinteresētas.

Kursi
Tie ilga pusotru mēnesi, nedēļas nogalēs. Es nevaru vien nopriecāties par speciālistiem, kuri tos vadīja. Arī par mentoriem jeb praktizējošiem audžuvecākiem, kuri dalījās savā pieredzē. Es un vīrs bijām sajūsmā. Protams, pēc katras nodarbību dienas, es nevarēju aizmigt. Un visas darba dienas es vienkārši malu sev pa galvu iegūto informāciju, un meklēju tam visam turpinājumu. Tās emocijas, kas plosās pa galvu kursu laikā, varētu atgādināt kaut ko no hormonālajām svārstībām grūtniecības laikā.

Vai vīriem būt?
Bāriņtiesas mēdz uzstāt uz to, ka vīriem ir jāpiedalās audžuvecāku kursos. Praksē daļai ģimeņu “otrās puses”, saucat kā vēlaties, bet tomēr nepiedalās. Tam, protams, ir arī praktiski iemesli – darba astākļi, kāds pieskata bērnus u.t.t. Un, droši vien, tas varētu arī nebūt nekāds šķērslis, ja sākotnēji vīrietis 100% atbalsta sievieti (jo teju vienmēr, pieņemt savā ģimenē “citu” bērnu, ir sievietes lēmums), un pēc kursiem viss tiek pārrunāts un apmuļļāts. Tomēr, ja abiem partneriem nav stipras, uzticības pilnas attiecības, tad tas viss var slikti beigties. Un ļoti bieži tieši šis iemesls liek audžuvecākiem atteikties no bērna, kas ir psihi graujošs lēmums.

Noslēgumam
Nokārtot visas formalitātes ir ļot vienkārši. Sadarbojoties, ar bāriņtiesu šis process var būt ļoti ātrs. Bet gatavojaties, ka kursi būs pārbaudījums, kas jums atklās jaunu pasauli. Un vēl viena, cita pasaule tiks atklāta tad, kad sāksiet praktizēt iegūtās zināšanas. Un kas vēl ir svarīgi – pēc kursu beigām, jums nav obligāti jākļūst par audžuģimeni. Ja arī par tādu kļūsiet (jeb – pēc kursu pabeigšanas, bāriņtiesa pieņems galējo lēmumu – piešķirt jums statusu), arī tad jūs varat atteikties no statusa, un savā ģimenē bērnu neuzņemt.

Vairāk informācijas varat gūt, rakstot Evijai Rācenei uz e-pastu – r.evija@inbox.lv, vai zvanot uz tel.nr. 27794994.

Veiksmi visiem!!! Jūs esat bērnu iespēja!!!