Deinstitucionalizācijas projektā varēs iesaistīties arī nevalstiskās organizācijas

Piektdien, 26. maijā, Labklājības ministrijas konsultatīvā Sociālo pakalpojumu attīstības sēdē tika vērtēta sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu (deinstitucionalizācijas) projekta ieviešana un aktualitātes. „Analizējot līdzšinējo deinstitucionalizācijas gaitu, jāsecina, ka mums ir nepieciešami arvien jauni sabiedrotie veiksmīgai tās ieviešanai. Mūsu nevalstiskās organizācijas jau šobrīd sniedz sociālos pakalpojumus, ir pieredzes bagātas, nodrošina kvalitatīvu un efektīvu atbalstu. Tāpēc esošo projektu nepieciešams būtiski papildināt, lai turpmāk arī nevalstiskajām organizācijām ļautu iesaistīties pakalpojumu sniegšanā,” uzsvēra labklājības ministrs Jānis Reirs.

Projekta veiksmīgā ieviešanā izšķiroša loma ir pašvaldību spējai mobilizēt vietējos resursus. Līdz šim projekta aktivitātēs jau iesaistīti cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem un ārpusģimenes aprūpē esošie bērni. Visgrūtāk sasniedzamā grupa ir bērni ar funkcionāliem traucējumiem, kuri dzīvo ģimenēs. Tāpēc Labklājības ministrija šobrīd vērtē iespējas papildināt esošo projektu, turpmāk ļaujot arī sabiedriskajām organizācijām, kā sociālo pakalpojumu sniedzējiem, nepastarpināti, atklāta projektu konkursa veidā iesaistīties sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanā bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un viņu ģimenēm.

Sociālo pakalpojumu attīstības padome ir koleģiāla, konsultatīva un koordinējoša Labklājības ministrijas padome, kas izveidota, lai sekmētu sociālo pakalpojumu ilgtspējīgu un līdzsvarotu attīstību.Padomes funkcija ir pārraudzīt Sociālo pakalpojumu attīstības pamatnostādņu 2014.-2020. gadam īstenošanu, veicināt personu individuālajām vajadzībām atbilstošu sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu attīstību un sniegt priekšlikumus sociālo pakalpojumu jomas pilnveidošanai.

Informāciju sagatavoja Labklājības ministra preses sekretāre Aija Bukova-Žideļūna

 

Tel. 29471759; aija.bukova@lm.gov.lv