Aicina ziedot pieminekļa atjaunošanai Daugavpils cietoksnī

 

 

 

 

 

Daugavpils cietokšņa teritorijā tiek īstenoti vairāki vērienīgi projekti, tomēr šeit ir arī daudzi mazāki objekti ar kultūrvēsturisko nozīmi, kurus ir nepieciešams atjaunot.

Viens no šādiem objektiem ir piemineklis Zemgales divīzijas 10. Aizputes kājnieku pulka karavīriem, kuri krita Latvijas atbrīvošanas kaujās. Tas tika uzstādīts Komandanta dārzā pēc pašu karavīru iniciatīvas un par viņu savāktajiem līdzekļiem. Piemineklis  svingi atklāts 1924. gada 14. novembrī.

Pulka devīzes vārdi „Tava tauta nezudīs, kad tu iesi mirt par tautu”  bija iegravēti uz plāksnes, kas tika uzstādīta vienā pieminekļa pusē. Laiks  nebija saudzīgs, mainījās varas, bija ieviesti jauni simboli. Padomju Savienības laikā pieminekli izmantoja dažādu pasaules proletariāta vadoņu krūšutēlu uzstādīšanai.

Vairākas desmitgades piemineklis kritušajiem karavīriem stāvēja savā vietā, pilsētnieki to pat neievēroja, bet novadpētnieki, speciālisti un pašvaldība bija praktiski bezspēcīgi. Tā rezultātā memoriālā vieta sāka brukt, pamatos parādījās plaisas. Pagājušajā gadā  entuziasti un Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centra darbinieki Jānis Ostrovskis, Artjoms Mahļins un Māris Grunskis nodibināja biedrību „Daugavpils mantojums”.

Biedrības iniciatīvu finansiāli atbalstīja Valsts kultūrkapitāla fonds un  Daugavpils pilsētas dome.  Par savāktajiem līdzekļiem pēc biedrības pasūtījuma  tika veikta pieminekļa detālizpēte, tehniskā projekta izstrāde un 1. jūnijā uzsākti atjaunošanas darbi.

Pilnībā atjaunot pieminekli Zemgales divīzijas 10. Aizputes kājnieku pulka kritušajiem karavīriem Daugavpils cietoksnī ir plānots līdz 2018. gada 18. novembrim – Latvijas simtgadei. Papildus informācija e-pasts: dmantojums@gmail.com vai pa tālruni 28445071.

Lai paspētu pieminekli atjaunot līdz Latvijas simtgadei, ziedojumu vākšana turpinās. 

Ziedojumus var atstāt Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centrā vai pārskaitīt uz bankas kontu:

Biedrība “Daugavpils mantojums”
Reģ. Nr. 40008232203
Banka: Nordea Bank AB
NDEALV2X
Konts: LV43 NDEA 00000 8446 0491

 

Informācija krievu valodā: