Vasaras kafejnīcu īpašnieki gaida siltāku laiku

Tuvojoties vasarai, daudzās Latvijas pilsētās tiek atvērtas vasaras kafejnīcas. Tomēr lielākajās Latgales reģiona pilsētās aktivitāte ir visai zema, salīdzinājumā ar galvaspilsētu, kur līdz 29. aprīlim jau tika izsniegtas 84 atļaujas vasaras kafejnīcu atvēršanai.


Iemesls aukstais laiks

Šķiet, nemīlīgais laiks ārā ir vienīgais, kurš aizkavē vasaras kafejnīcu „uzvaras gājienu”. Preiļu domes izpilddirektors Vladimirs Ivanovs pastāstīja, ka pagaidām nav iesniegts neviens pieteikums vasaras kafejnīcu atvēršanai. Galvenais iemesls esot aukstais laiks. V. Ivanovs izteic cerību, ka, mainoties laika apstākļiem, uzņēmēji sarosīsies un izrādīs kādu iniciatīvu: „Iespējams nākamajā domes sēdē jau būs ko akceptēt.”

Rēzeknes pilsētā, kur iedzīvotājiem parasti ir iespēja izvēlēties sev tīkamāko vasaras kafejnīcu, uzņēmēji arī vēl nav griezušies pilsētas domē ar pieteikumiem.

Lidija Stripkāne no Rēzeknes Ekonomikas un attīstības nodaļas izteica prognozes, ka maija beigās situācija varētu mainīties. „Paies divas nedēļas un pieteikumi būs iesniegti,” tā pozitīvi noskaņota ir L. Stripkāne.

Potenciālie apmeklētāji ir izbraukuši

Nepavisam iepriecinoša situācija ar vasaras kafejnīcām ir arī Balvu, Krāslavas un Ludzas pilsētās. Kā stāsta pilsētu domes pārstāvji, tad šajās pilsētās vasaras kafejnīcas nav īpaši praktizēts uzņēmējdarbības veids. Vietas un platība ir, arī domes vadība nāktu pretī, bet tomēr piedāvājuma no uzņēmēju puses nav.

Krāslavas stacionārās kafejnīcas „Todes” īpašniece Valentīna Pīzāne uzsver, ka vasaras kafejnīcu uzturēšana neatmaksājas, jo nav paša būtiskākā – cilvēku, kas tās apmeklētu. Ļoti daudzi iedzīvotāji, kas būtu potenciālie apmeklētāji ir izbraukuši. Palikuši tikai tie, kuriem nav nepieciešams dzert to alus kausu katru dienu. Līdz ar to augsto prasību izpildīšana, lai iekārtotu atklāto kafejnīcu, nes tikai liekus tēriņus.

Daugavpilieši vienmēr visaktīvākie

Jāteic, ka Latgales reģionā katru gadu visaktīvākā ir Daugavpils pilsēta, kur vasaras sezonā parasti tiek piešķirtas apmēram 10 atļaujas vasaras kafejnīcu atvēršanai. Uz doto brīdi darbību sāk tikai dažas. Taču tas ir tikai laika jautājums. Sākot spīdēt saulītei, uzņēmēji, kā parasti, sarosīsies.

Uz jautājumu, kādēļ citās Latgales pilsētās uzņēmēji nav izrādījuši aktivitāti, Daugavpils domes ekonomiste Raisa Zubricka saka, ka pilsētas ir samērā mazas, līdz ar to apmeklētāju nav daudz. Tas arī nosaka to, ka pilsētai pilnīgi pietiek ar stacionārajām kafejnīcām.

Ļauj gūt peļņu tikai no 1. maija

Savukārt uzņēmējiem galvaspilsētā atkal cita sāpe. Iedzīvotāju daudz, tūristi arī jau sāk plūst uz Rīgu, taču uzņēmēji nebija tiesīgi pirms 1. maija uz ielām izvietot galdiņus un gūt peļņu, kaut arī laika apstākļi esot bijuši patīkami. Līdz ar to tūristiem un pilsētas iedzīvotājiem tika liegta iespēja atpūsties un veldzēties saulītē vasaras kafejnīcās ne stundu agrāk, ne stundu vēlāk pēc domnieku noteiktā vasaras laika.

Vasaras kafejnīcas Rīgā sākušas darboties no 1. maija, bet tas neliedz iesniegt pieteikumus citu kafejnīcu atvēršanai arī vēlāk, norāda Uzņēmējdarbības koordinācijas centra direktora vietniece.Lielāko kafejnīcu ar 216 sēdvietām paredzēts ierīkot Doma laukumā pie kafejnīcas “Doms”. Tai seko vasaras kafejnīca ar 180 sēdvietām pie kafejnīcas “13 krēsli” Doma laukuma stūrī un kafejnīca ar 120 sēdvietām pie bāra “Paldies Dievam Piektdiena ir klāt” 11.Novembra krastmalā.

Sandra Murinska
Raksts publicēts sadarbībā ar laikrakstu Lietišķā Latgale