Publicēti Balvu novada NVO pētījuma rezultāti

Biedrība „Radošās Idejas” ir veikusi pētījumu par Balvu novada nevalstiskā sektora darbību un iespējām tā pilnveidošanai. Pētījuma pirmajā daļā ir veikts Balvu novada nevalstiskā sektora kvantitatīvs izvērtējums, izmantojot Centrālās statistikas pārvaldes apkopoto statistiku, Uzņēmumu reģistra un Balvu novada pašvaldības informāciju. Pētījuma otrajā daļā, balstoties uz 2013.gada nogalē un 2014.gada sākumā sagatavoto anketu un apkopoto NVO kontaktinformāciju, atspoguļoti Balvu novada NVO anketēšanas rezultāti. Pētījuma trešajā daļā sniegti priekšlikumi NVO darbības pilnveidošanai Balvu novadā.

Anketēšanas rezultāti liecina, ka novadā dominē salīdzinoši nelielas biedrības ar nedaudz vairāk kā 10 biedriem. Vairākums organizācijas darbojas tādos virzienos kā kultūra, sociālā joma, izglītība, jaunatnes lietas un sports. Mērķa grupu kontekstā ievērojams ir Balvu novada organizāciju aktivitāšu fokuss uz pensionāriem.

Vidēji katra organizācija pēdējo trīs gadu laikā ir īstenojusi 2,7 projektus, tai skaitā sadarbībā ar citām NVO vai iestādēm – 1,9 projektus un sadarbībā ar ārvalstu partneriem – 1,3 projektus. Aptaujas rezultāti norāda, ka īstenotie projekti organizāciju pārstāvju skatījumā ir lielākais sasniegums. Pozitīvi tiek vērtēts arī biedru aktivitātes pieaugums un sadarbības partneru rašanās.

Kā visliekākais kavēklis NVO attīstībā minēts finansiālo līdzekļu trūkums kā ieceru īstenošanai, tā arī organizācijas ikdienas darbību segšanai un resursu nepietiekamība. Būtisks problēmu loks iezīmējas ap projektu rakstīšanu un īstenošanu, kā arī nepietiekamu NVO pieredzes apmaiņu un informācijas nepietiekamību par projektu un sadarbības iespējām.

Balvu novada nevalstiskā sektora pārstāvjiem visaktuālākā būtu atbalsta gūšana partneru meklējumos un projektu sagatavošanā. NVO darbībā palīdzētu vairāk informācijas par projektu iespējām un pieredzes apmaiņa ar citām ārvalstu NVO, kā arī atbalsts projektu īstenošanā un administrēšanā.

Lai veicinātu Balvu novada NVO sektora attīstību, pētījuma trešajā daļa sniegti priekšlikumi NVO darbības pilnveidošanai Balvu novadā. Aicināts veidot NVO atbalsta centru, kur NVO būtu pieejamas telpas gan ikdienas darbam, gan pasākumu organizēšanai, pieņemt darbā NVO koordinatoru, kurš sniegtu konsultācijas NVO aktuālos jautājumos un palīdzētu sagatavot projektus, organizētu seminārus un apmācības, kā arī veicinātu NVO tīklošanos un pilsoniskās sabiedrības aktivitāti novadā.

Ierosināts arī veidot ciemu vecāko institūtu, kas pārstāv ciema iedzīvotājus komunikācijā ar pašvaldību, organizēt Biedrību dienu un veicināt iedzīvotāju iesaisti novada publiskā sektora darbā, rosinot iedzīvotājus sniegt idejas darba uzlabošanai un labāko ideju autorus atbalstot un iesaistot idejas īstenošanā. Priekšlikumi īstenojami NVO un pašvaldības sadarbībā, ne vien izmantojot pašvaldības finansējumu, bet arī, piemēram, deleģējot funkcijas vai finansējumu NVO vai arī īstenojot kopīgus projektus, piesaistot ārējo finansējumu.

Par informācijas saturu atbild biedrība “Radošās Idejas”.

Informāciju sagatavoja:
Alise Vītola
Eksperte politikas plānošanas un izvērtēšanas jautājumos
Mob.: 29519983

Pasākumi tiek īstenoti Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2009. – 2014. gada perioda programmas “NVO fonds” apakšprogrammas “NVO darbības atbalsta programma” projekta “Biedrības “Radošās Idejas” institucionālās kapacitātes stiprināšana un ilgtspējīga attīstība” (projekta līguma Nr.:2012.EEZ/DAP/MIC/173/3/L/031) ietvaros. Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija. Programmu “NVO darbības atbalsta programma” finansē Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instruments (95%) un Latvijas valsts (5%). Vairāk informācijas www.sif.lv, www.eeagrants.lv un www.eeagrants.org.