Build up Skills – Latvija ielūdz uz konferenci

Lai sekmētu būvniecības izglītības attīstību un veicinātu Latvijas valsts definēto ilgtspējīgas enerģijas politikas mērķu sasniegšanu, Latgales plānošanas reģions realizē projektā Build up Skills – Latvija plānotās aktivitātes ES programmas Intelligent Energy ietvaros.


Uzdevumi, kas Latvijai jāveic energoefektivitātes un atjaunojamo energoresursu izmantošanas jomā, ir vieni no svarīgākajiem, lai sasniegtu ilgtermiņa mērķus enerģētikas un klimata jomā. Eiropas Savienībā jaunu ēku būvniecības un esošo ēku renovācijas jomas ilgtermiņa mērķi ir:
• paaugstināt ēku energoefektivitāti, tuvojoties nulles enerģijas patēriņa ēkas rādītājiem;
• palielināt atjaunojamo energoresursu izmantošanu ēku enerģijas patēriņa segšanai;
• samazināt CO2 emisijas.
Latvijas atjaunojamo energoresursu rīcības plānā Latvija ir apņēmusies sasniegt mērķi – līdz 2020.gadam panākt, ka 40% no kopējā enerģijas patēriņa apjoma veido atjaunojamie energoresursi.

Projektā paredzētas vairākas aktivitātes, no kurām svarīgākās ir: būvniecības nozares un būvniecības izglītības jomas esošās situācijas analīze ar mērķi apzināt izaicinājumus un vajadzības, noteikt nepieciešamo kompetenču līmeni būvniecībā strādājošajiem; izveidot vienotu platformu, lai apvienotu visas atbildīgās un ieinteresētās puses energoefektivitātes un atjaunojamo energoresursu jomā strādājošo apmācībai un kvalifikācijas paaugstināšanai; izstrādāt vadlīnijas un rīcības plānu energoefektivitātes un atjaunojamo energoresursu jomā nodarbināto zināšanu un prasmju paaugstināšanai. Ar šī projekta atbalstu tiks veicināta ārvalstu labākās prakses pārņemšana un radīti priekšnoteikumi energoefektivitātes paaugstināšanas jautājumu risināšanai.

Latgales plānošanas reģionā projekta ietvaros jau notikušas grupu tikšanās un individuālas konsultācijas, kuru mērķis ir apzināt būvniecībā strādājošo kvalifikācijas līmeni reģionā, kā arī darbaspēka un apmācāmo teorētisko un praktisko prasmju paaugstināšanas iespējas. Tika uzklausīts uzņēmēju, pašvaldību un valsts institūciju viedoklis, konstatētas problēmas un piedāvāti iespējamie risinājumi.

Šiem mērķiem kalpos arī reģionālā konference Rēzeknē, kurā ieinteresētie speciālisti uzklausīs ekspertu ziņojumus, kā arī diskutēs un izteiks savus viedokļus par projektā izstrādāto ziņojumu „Būvniecībā strādājošo kvalifikācijas un prasmju paaugstināšana 2020. gada enerģijas un klimata mērķu sasniegšanai”.

Visi būvniecības jomā strādājošie un ar celtniecības nozares izglītību saistīties speciālisti, valsts un pašvaldību darbinieki, uzņēmēji un interesenti aicināti uz reģionālo konferenci, kas notiks 2012.g. 3.oktobrī plkst. 10.00 Rēzeknes augstskolā, Rēzeknē, Atbrīvošanas alejā 90. Vairāk informācijas par konferenci un projektu www.latgale.lv

Projekta vadošais partneris ir Rīgas plānošanas reģions, sadarbības partneri ir Latgales, Kurzemes, Vidzemes un Zemgales plānošanas reģioni, kā arī Latvijas Būvinženieru savienība, Latvijas Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģijas inženieru savienība, Latvijas Vides investīciju fonds un Latvijas Būvnieku asociācija. Projekts tiek līdzfinansēts no ES programmas Intelligent Energy un tā īstenošanas laiks ir 18 mēneši.

Darba kārtība (362.50 KB)