Latgales un Tartu reģionu skolu pavāri gūst iedvesmu Karlštatē – mācību brauciens Zviedrijā projekta “SchoolFood WasteSolutions” ietvaros
Latgales plānošanas regions kā vadošais projekta partneris organizēja mācību braucienu skolu pavāriem uz Zviedriju. No 20. līdz 23. oktobrim Latgales un Tartu reģionu skolu pavāri un projekta partneri viesojās Karlštatē Zviedrijā, lai gūtu praktisku pieredzi un idejas par ēdiena pasniegšanas efektivitāti, skolu ēdināšanas sistēmas pilnveidi, kā arī pārtikas atkritumu samazināšanu. Vizīte tika organizēta Interreg Central Baltic programmas projekta “SchoolFood WasteSolutions” ietvaros.
Viesošanās Zviedrijas skolās
Latgales delegācija kopā ar partneriem no Igaunijas viesojās Karlštates Hultsbergsskolan, kur iepazina Zviedrijas pieeju skolēnu ēdināšanai no bufetes iekārtojuma un diētisko ēdienkaršu līdz pat komunikācijai ar skolēniem un vecākiem sociālajos tīklos. Dalībnieki darbojās gan lielās, gan mazākās virtuvēs, gūstot ieskatu ergonomiskajā virtuves aprīkojumā un pārtikas saglabāšanas risinājumos, kas palīdz samazināt pārtikas atkritumus.
Karlštates pašvaldības uztura vadītājs Alain Grenard uzsvēra: “Šis nav tikai mācību brauciens – tā ir zināšanu apmaiņa. Mums ir zināšanas, un arī jums tās ir. Mēs mācāmies viens no otra – kā paēdināt daudz cilvēku, neradot pārtikas atkritumus.”
Praktiskās atziņas un iedvesma
Delegācijas pārstāvjus pārsteidza tas, ka maize tiek cepta katrā skolā un pasniegta silta, kā arī tas, ka skolās ir tematiskās ēdienu dienas – gaļas, zivju, veģetārā un zupas dienas, dodot pavāriem radošu brīvību. Vienota ēdienkaršu programma ļauj uzreiz redzēt ēdienu pašizmaksu un sekot budžeta izpildei. Ēdiena gatavošanā un pasniegšanā galvenais princips – ēdienam jābūt krāsainam, garšīgam un pielāgotam skolēnu izvēlei. Šim mērķim būtiska ir gan pavāru profesionalitāte, gan kvalitatīvas virtuves iekārtas.
Ekspertu iespaidi
Daugavpils Universitātes pārtikas tehnoloģe un uztura speciāliste Dzintra Kokta uzsvēra, ka šī pieredze ir ļoti vērtīga katram pavāram: “Varam daudz mācīties no Zviedrijas pieredzes – gan ēdienu pasniegšanā, gan ēdienkartes dažādošanā un komunikācijā ar bērniem. Tas palīdz radīt mājīgāku ēšanas vidi skolās.” Savukārt uztura terapeite un pavāre Triin Muiste no Igaunijas akcentēja sociālo mediju nozīmi: “Man ļoti patika, kā skolas veido īsus video par to, kas šodien būs pusdienās – tas veido uzticēšanos un saikni ar bērniem un vecākiem.”
Tīklošanās un kopības sajūta
Mācību brauciens bija nozīmīgs arī kā pieredzes un sadarbības platforma. Daudzi Latgales pavāri atzina, ka līdz šim nebija piedalījušies kopīgos pasākumos ar citu skolu pavāriem, un šī bija pirmā iespēja dalīties savos ikdienas izaicinājumos, salīdzināt darba pieejas un iedvesmoties vienam no otra. Tāpat komunikācija ar Tartu reģiona kolēģiem sniedza pārliecību, ka problēmas un izaicinājumi ir līdzīgi – sākot no pārtikas atkritumu samazināšanas līdz sabalansētas ēdienkartes nodrošināšanai. Šī savstarpējā sadarbība kļuva par vērtīgu pieredzi un motivāciju kopīgam darbam nākotnē.
Efektīvi risinājumi pret pārtikas atkritumiem
Dalībnieki novērtēja, ka dzesēšanas skapji un modernās krāsnis ļauj pagarināt ēdienu izmantošanas laiku, tā samazinot atkritumus. Uzticēšanās pavāru zināšanām – izmantot produktus, kamēr tie ir droši lietošanai – ir prakse, ko pavāri vēlētos ieviest arī Latvijā un Igaunijā. Izglītojošais aspekts ir tas, ka nepieciešams kā papildelements, lai skolēni vēlētos garšot jaunus ēdienus. Būtu ļoti lietderīgi, ka bērniem pusdienas tiek sauktas par “Food lesson” – ēdienreizi, kas ir mācību procesa daļa. Tuggeliteskolā redzējām praksti, kad pirmās pusdienu 15 minūtes skolēniem ir jābūt klusiem, jāsēž savās vietās un mierīgi ietur maltīti, un šī prakse uzlabo gan ēšanas paradumus, gan koncentrēšanos.
Iedvesma turpmākajam darbam
Latgales pavāri atzina, ka redzētās idejas ir īstenojamas arī mājās, pat ar nelieliem resursiem – viss sākas ar attieksmes un ieradumu maiņu.
Mācību brauciena laikā iegūtās atziņas palīdzēs uzlabot skolu ēdināšanas praksi Latgalē un Tartu reģionā, kā arī sagatavoties bufetes tipa ēdināšanas ieviešanai un jaunu virtuves iekārtu iegādei projekta ietvaros 4 Latgales un 2 Tartu reģionu pilotskolās.

Šī aktivitāte tiek īstenota ar projekta SchoolFood WasteSolutions atbalstu, kas ir Interreg
Centrālās Baltijas programmas 2021–2027 projekts un līdzfinansēts no Eiropas Savienības
līdzekļiem.














































































