Norisinājās izglītojošs pasākums jauniešiem “Stiprināsim Daugavpils kopienu!”

No 18. septembra līdz 8. oktobrim Latvijā un vairāk nekā 30 citās valstīs norisinās Eiropas Ilgtspējīgas attīstības nedēļa. Popularizējot Daugavpils valstspilsētas pašvaldības ilgtspējīgu attīstību veicinošo URBACT IV starpreģionu sadarbības programmas 2021.-2027.gadam projektu “Publiskās ārtelpas pielāgošana sporta aktivitātēm pilsētvidē jauniešu līdzdalības veicināšanai / Re-Gen, Nr.20269”, kas atbilst ANO Ilgtspējīgas attīstības 11.mērķim “Padarīt pilsētas un apdzīvotas vietas iekļaujošas, drošas, pielāgoties spējīgas un ilgtspējīgas”, Daugavpils valstspilsētas pašvaldība sadarbībā ar nevalstiskajām organizācijām rīkoja dažādus pasākumus.

Š. g. 4. oktobrī Daugavpils valstspilsētas pašvaldība sadarbībā ar Dienvidlatgales NVO atbalsta centru rīkoja izglītojošu pasākumu jauniešiem vecumā no 10 līdz 18 gadiem, kas veltīts pilsoniskajai līdzdalībai, attīstības plānošanas procesiem un zaļai, līdztiesīgai un iekļaujošai sabiedrībai.

Pasākums norisinājās Daugavpilī, Vienības namā, Rīgas ielā 22a no plkst. 13.00 līdz 16.00., kurā piedalījās teju 70 Daugavpils skolu jaunieši, kuri varēja piedalīties interaktīvās darbnīcās, diskusijās un aktivitātēs, iegūstot zināšanas par ilgtspējīgas attīstības pamatprincipiem, kas veicina izpratni par svarīgiem jautājumiem mūsu sabiedrībā un kopienā, varēja uzzināt vairāk par “Re-Gen” projekta mērķiem, kā arī iesaistīties projekta ietvaros izstrādājamā integrētā rīcības plāna izstrādē.

Pasākumā “Stiprināsim Daugavpils kopienu” uzmanība tika pievērsta ANO ilgtspējīgas attīstības mērķiem un pilsoniskās aktivitātes formām, īpaši jauniešu iesaistei. Šī aktivitāte norisinājās interaktīvā veidā kā “ANO mērķu QR kodu kvests”, ar kura palīdzību jaunieši iepazinās ar projektā uzsvērtajiem ANO mērķiem, veidoja mērķu TOP 5 un skaidroja kāpēc konkrēto mērķi uzskata par svarīgāko. Katrs jaunietis individuāli sacentās “Līdzdalības bingo” spēlē, kas iedrošināja jauniešus apzināties savu lomu sabiedrībā un to, kāpēc iesaistīties pilsoniskajās aktivitātēs vietējā kopienā ir būtiski.

Darba kārtībā bija iekļautas dažādas aktivitātes un darbnīcas, kuru mērķis bija izglītot un motivēt jauniešus iesaistīties pilsoniskajā un kopienas attīstības dzīvē. Pasākuma ietvaros norisinājās dažādas interaktīvas darbnīcas, piemēram, “Pats savas dzīves prezidents“, kurā uzmanība tika pievērsta pašapziņas celšanai, stereotipu laušanai, mobinga jautājumiem. Tāpat notika arī aktivitātes netradicionālajos sporta veidos, piedaloties tādās aktivitātēs kā “Cilvēku mezgls”, “Bolfs”, “Padodiet riņķi” u.c., kas veicināja komandas darbu un pilsonisko aktivitāti un diskusijas par sociālo iekļaušanu.

Pasākuma noslēdzošajā daļā, paralēli notika divas tematiskās darbnīcas: “Līdzdalības kartēšana” un “Pilsoniski aktīvā jaunieša portreta” veidošana. Līdzdalības kartēšanas mērķis bija iegūt jauniešu izpratni par to, vai jaunieši ir informēti par piedāvātajām iespējām Daugavpils pilsētā, vai viņi prot atrast nepieciešamo informāciju, lai varētu iesaistīties konkrētajos procesos un aktivitātēs, un kādā veidā tas ir iespējams, kā arī jaunieši tika iesaistīti integrētā plāna izstrādē, sniedzot savu viedokli par to, kas vēl būtu uzlabojams, organizējams vai ieviešams Daugavpilī, piemēram, aplūkojot pilsētu ar “sportiskā jaunieša acīm”, ar “zaļā dzīvesveida piekritēja” acīm, “cilvēka ar kustību traucējumiem” acīm vai “jaunieša, kurš vēlas organizēt kādu aktivitāti vai īstenot savu ideju” acīm.  Jauniešu grupām veidojot “Pilsoniski aktīvā jaunieša portretu”, bija uzdevums nofilmēt īsus, līdz 1 minūtei, vlogus, kur katra grupa akcentēja kāds ir Daugavpils aktīvais jaunietis, kuram rūp gan sports un veselīgs dzīvesveids, gan zaļā un ilgtspējīga vide, gan dzīve attīstītā vidē u.c..

Noslēgumā tika prezentēti jauniešu grupu darba rezultāti, kopīgi analizējot jauniešu redzējumu par pilsonisko līdzdalību un ilgtspējīgu attīstību, arī katram klātesošajam balsojot, tika izvēlēts veiksmīgākais vlogs, kas pēc auditorijas viedokļa atspoguļo visas pasākuma “Stiprināsim Daugavpils kopienu” pieteiktās tēmas. Pasākums uzsvēra, cik svarīgi ir jauniešiem aktīvi iesaistīties sabiedriskajās norisēs un veidot pozitīvas pārmaiņas savas kopienas ietvaros.

Lai sasniegtu lielus mērķus, ir jāsāk ar maziem mērķiem!