LPR piedalās pētījumā par ES ziemeļaustrumu robežu izaicinājumiem

LPR piedalās pētījumā par ES ziemeļaustrumu robežu izaicinājumiem, fokusējoties uz ģeopolitiskās situācijas ietekmi un sadarbības stiprināšanu. Pētījumā tiks meklēti veidi, kā stiprināt sadarbību starp reģioniem un padarīt tos noturīgākus pret nākotnes izaicinājumiem.

Diskusijā, kas notika 2024.gada 20.augustā Preiļu pilī un kurā tika pārstāvētas visas Latgales pašvaldības, piedalījās arī remigrācijas koordinatore Ruta Priede. R.Priede ir pārliecināta, ka remigrācijas jautājumu aktualizēšana ir viens no rīkiem, kā atdzīvināt un attīstīt pierobežas teritorijas. Starpinstitucionālas sadarbības modelis komunikācijā ar potenciālo remigrantu varētu būt veiksmīgs ceļš, kas atved aizbraucējus atpakaļ un kas parāda, cik Latgale ir ieinteresēta, lai viņi atgriežas un ka tam tiek darīts maksimāli daudz. Protams, arī izaicinājumi remigrācijas jomā, ir nopietni – nodarbinātība, dzīvesvieta, latviešu valodas zināšanas, sociālais atbalsts utml, bet sadarbojoties ir jārod tiem risinājumi, lai arī uzņēmējdarbība kļūtu kā viens no pamatfaktoriem, kas veicina remigrāciju.

Pētījuma vadošais partneris ir Dienvidkarēlijas reģions Somijā. Viens no pētījuma centrālajiem izpētes objektiem ir “aizvērtās” INTERREG programmas – kā šis apstāklis ir ietekmējis robežreģionus un ar kādiem ES politikas rīkiem labāk kompensēt negatīvos efektus.

Latgales pašvaldību pārstāvji atzina, ka INTERREG programmas ļāva veidot infrastruktūras attīstību dažādās jomās, kas savukārt tagad nav iespējama. Ļoti svarīgs aspekts ir gan Latgales iedzīvotāju, gan viesu mobilitāte un loģistikas opcijas, kas ir jāuzlabo. Biznesa nozarēs veiksmes stāsts var veidoties tikai būt elastīgiem un spēt pārorientēties gan sadarbības partneru meklēšanā, gan noieta tirgus atrašanā, gan mārketinga un digitalizācijas rīku izmantošanā. Cilvēkresursu izglītotība ir viens no atbalsta pasākumiem, kas attīstītu un stiprinātu re’ģionus nākotnes izaicinājumu priekšā.