Kā veiksmīgāk digitalizēt amatu prasmes?

Šī gada 21. oktobrī Latgales plānošanas reģions kopā ar sadarbības partneriem no Daugavpils valstspilsētas pašvaldības iestādes “Vienības nams” (LV), Krāslavas novada pašvaldības (LV), Anīkšču mākslas inkubatora – mākslas galerijas (LT) un Paņevēžas rajona pašvaldības administrācijas (LT) tikās Paņevēžas rajona pašvaldības administrācijā, Upītes tradicionālo amatu centrā un Anīkšču mākslas inkubatorā – mākslas galerijā,  lai projektā “Digitālais tūrisms amatniecībā” (akronīms D-Tour) veidotu vienotu digitālā tūrisma produktu – pārrobežu tūrisma maršrutu “Digitālās amatniecības prasmes”, ģēnerētu radošas idejas ekspozīciju izveidei un veiksmīgi digitalizētu amatu prasmes.

Kā pārņemt tradicionālās podniecības prasmes, kāds ir lina ceļš no sēkliņas līdz gataviem noaustiem linu izstrādājumiem un kā saglabāt tradicionālo mūzikas instrumentu spēli, kā  ļauties radošām idejām un, iedvesmojoties no tradicionālās kultūras, radīt interesantu piedāvājumu Latvijas-Lietuvas pārrobežu maršrutā “Digitālās amatniecības prasmes”?

Atbildes uz tik daudziem jautājumiem Latgales plānošanas reģiona vadībā meklēja projekta “Digitālais tūrisms amatniecībā” partneri no Daugavpils valstspilsētas pašvaldības iestāde “Vienības nams”, Krāslavas novada pašvaldība, Anīkšču mākslas inkubators – mākslas galerija, Paņevēžas rajona pašvaldības administrācija 2024. gada 21.oktobrī viesojoties Paņevēžas rajona pašvaldības administrācijā, Upītes tradicionālo amatu centrā un Anīkšču mākslas inkubatorā – mākslas galerijā.

Vizītes laikā tika iegūts lielisks ieskats dažādu tradicionālo amatu  saglabāšanas un pārmantošanas metodēs un rastas jaunas idejas to digitalizācijai. Digitalizācija ļaus šo mantojumu saglabāt nākamajām paaudzēm pat straujajā informācijas laikmeta vidē.

Kā atzīst projekta vadītāja Sarmīte Teivāne, kombinējot tradicionālās amatu prasmes ar modernajām tehnoloģijām, var radīt jaunus, funkcionālus un konkurētspējīgus produktus. Interaktīvi materiāli, animācijas un videoklipi var rosināt jauniešu interesi par tradicionālajiem amatiem, veicinot izpratni par to nozīmi un iedvesmojot viņus mācīties un pielietot šīs prasmes.

Dažādas amatniecības jomas tiks iekļautas piecās digitālajās ekspozīcijās: “Latgales tradicionālo amatu visums” Daugavpilī, virtuāla izstāde par kokapstrādi, specifisko koka arhitektūru Krāslavā, izstāde par keramiku Anīkščos un divas amatniecības izstādes Paņevežas rajonā – par tradicionālo linu aušanu Aukštaitijas novadā un tradicionālajiem tautas mūzikas instrumentiem Paņevežas rajonā.

Projektu “Digitālais tūrisms amatniecībā” (akronīms D-Tour; Nr. LL-00100) līdzfinansē Eiropas Savienība. Projekts tiek īstenots Interreg VI-A Latvijas–Lietuvas programmas 2021.–2027. gadam ietvaros.

Šis raksts ir sagatavots ar Eiropas Savienības finansiālo atbalstu. Par šī raksta saturu pilnībā atbild Latgales Plānošanas reģions, un tas var neatspoguļot Eiropas Savienības oficiālo nostāju.

Kopējais projekta budžets ir 697 275  EUR.  Projekta līdzfinansējums no Eiropas Reģionālās attīstības fonda ir 557 820  EUR.

Projekta vadošais partneris: Latgales plānošanas reģions (LV)

Projekta partneri: Daugavpils valstspilsētas pašvaldības iestāde “Vienības nams” (LV), Krāslavas novada pašvaldība (LV), Anīkšču mākslas inkubators – mākslas galerija (LT), Paņevēžas rajona pašvaldības administrācija (LT).

Interreg VI-A Latvijas–Lietuvas programmas 2021.–2027.gadam mērķis ir veicināt Programmas reģionu ilgtspējīgu un saliedētu sociālekonomisko attīstību, padarot tos konkurētspējīgākus un pievilcīgākus dzīvošanai, mācībām, darbam un tūrismam.

Programmas mājas lapa: www.latlit.eu. Informāciju par projektu var skatīt: latlit.eu/theprojects/d-tour/